Ο Κυπριακός Τύπος, 10 Ιουλίου 2013

Η απόφαση του Κακουργιοδικείου για την υπόθεση του Μαρί με την οποία κρίνονται ένοχοι ο πρώην Υπουργός Αμυνας για ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου από αμέλεια, ο  Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα, Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Πάμπος Χαραλάμπους και Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοιζίδης στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου από αμέλεια, κυριαρχεί στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Αλλα θέματα που δεσπόζουν της επικαιρότητας είναι μεταξύ άλλων, ο ενδεχόμενος διορισμός του πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη ως διαπραγματευτή, οι εντατικές διαπραγματεύσεις ενόψει αξιολόγησης από την τρόικα, η κατάσταση στην Τράπεζα Κύπρου και η επέκταση του τουριστικού ωραρίου στα καταστήματα.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ελειπε ένας…” γράφει ότι δικαιοσύνη, κόμματα και συγγενείς το επισήμαναν : Από το εδώλιο του δικαστηρίου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί έλειπε ο βασικός πρωταγωνιστής: Ο Δημήτρης Χριστόφιας. Μάλιστα το Κακουργιοδικείο Λάρνακας απέδωσε στον τέως Πρόεδρο βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τον θάνατο των 13 παλικαριών, επικαλέστηκε δε και την μαρτυρία του Πέτρου Καρεκλά περί “βασιλικής διαταγής και τα σκυλιά δεμένα”, εννοώντας πως αυτοί που καταδικάστηκαν, μεταξύ αυτών και ένας Υπουργός του, βρέθηκαν ένοχοι εκτελώντας δικές του διαταγές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μαυρογιάννης θα είναι ο συνομιλητής. Αλλού γράφει ότι αλλάζει ο νόμος για TV και ράδιο.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Πλήρωσε την απραξία του ο Κώστας Παπακώστας” γράφει ότι το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην Υπουργό Αμυνας στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου από αμέλεια. Ενοχοι στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου από αμέλεια κρίθηκαν επίσης, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Πάμπος Χαραλάμπους και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοιζίδης. Αλλού γράφει ότι “θερμό καλοκαίρι για την Τράπεζα Κύπρου”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε “εντατικές προετοιμασίες ενόψει αξιολόγησης”.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Πολλοί ένοχοι, λίγοι στη φυλακή” γράφει ότι με μια απόφαση ιστορική για τα χρονικά της Κυπριακής Δικαιοσύνης για την τραγωδία του Μαρί, το Κακουργιοδικείο έκλεισε χθες το τεράστιο κεφάλαιο για τους έξι κατηγορουμένους αλλά με την ίδια απόφαση στοιχειοθέτησε με σαφήνεια ένα άλλο κεφάλαιο, που παραμένει ανοικτό εδώ και δύο χρόνια:  Ότι οι ένοχοι αυτής της μεγάλης τραγωδίας είναι πολύ περισσότεροι από τους τέσσερις που καταδικάστηκαν. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε στην σύσκεψη αρχηγών το όνομα του πρέσβη Μαυρογιάννη για διαπραγματευτή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “ανοικτά 7 μέρες τα καταστήματα”.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Αθώοι και ένοχοι” αναφέρεται στην απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας για την υπόθεση του Μαρί. Προσθέτει ότι στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με υπερτασική κρίση μεταφέρθηκε ο πρώην Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην διήμερη συνεδρία του Εθνικού στις 16 και 17 Ιουλίου θα αποφασιστεί το πλαίσιο λειτουργίας του. Προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τον διορισμό διαπραγματευτή ενώ από την χθεσινή σύσκεψη του Εθνικού διαφάνηκε ότι δεν ικανοποιείται το αίτημα Λιλλήκα για συμμετοχή στο σώμα. Αλλού γράφει ότι “εμπλέκει εκ νέου τον Ντίνο Μιχαηλίδη ο Ζήγρας”.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Ο Υπουργός έκλεισε τα μάτια στον κίνδυνο” αναφέρεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου για την υπόθεση στο Μαρί που έκρινε ως ένοχους  τον πρώην Υπουργό Αμυνας, τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου, τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Πάμπο Χαραλάμπους και τον Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοιζίδη. Αλλού αναφέρεται σε νέο σχέδιο για την βοήθεια στην ανεπάρκεια ταμειακών διαθέσιμων σε ιδιοκτήτες σπιτιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα θύματα απαγωγής του Clevelan παρουσιάζονται σε βίντεο στο Youtube.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ” The Cyprus Daily” υπό τον τίτλο “Η ανθρωποκτονία του Μαρί” αναφέρεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου για την υπόθεση του Μαρί και γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας που κρίθηκε ένοχος, βρέθηκε από το δικαστήριο, ότι δεν πήρε μέτρα για την αποτροπή της έκρηξης και τίποτα δεν έγινε για την μείωση του κινδύνου πιθανής έκρηξης. Αλλού γράφει ότι φορείς θαλάσσιων σπορ κατέρχονται σε απεργία. Επίσης γράφει ότι οι Κύπριοι χρησιμοποιούν λιγότερο το πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους.

 

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΧΡ)