Στον “αέρα” η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση -ΕΔΤ

Την εμφάνισή του στους δέκτες έκανε την Τετάρτη το πρωϊ, όπως είχε πει ο Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, το σήμα της νέας Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης (ΕΔΤ).
Πρόκειται για μια γραμμική υδρόγειο, σε φόντο γαλάζιο με μια γραμμή πράσινη, μια πορτοκαλί, μια κίτρινη και μια μπλε, που παραπέμπουν στα χρώματα των πολιτικών κομμάτων ή στο μπλε της θάλασσας, στο κίτρινο του ήλιου, στο πράσινο της φύσης και στο πορτοκαλί του αέρα…
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο λογότυπο της νέας ΕΡΤ δεν υπάρχει πουθενά η λέξη Ραδιοφωνία όπως δεν αναφέρεται και το γράμμα <Ι> που αντιστοιχεί σε Ιντερνετικό Ιστότοπο, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί στην εταιρική ονομασία <ΝΕΡΙΤ>.
 Άγνωστο είναι από που εκπέμπεται το νέο σήμα αφού στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να εκπέμπουν “πειρατικό” πρόγραμμα αρνούμενοι να το εγκαταλείψουν παρά την μαζική απόλυσή τους, που προκάλεσε έντονες πολιτικές και κοινωνικές αναταρράξεις με αποκορύφωμα την αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη και του κόμματός του ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβερνητική σύμπραξη.
Ιδού η νέα... ΕΡΤ
Ιδού η νέα… ΕΡΤ

Ο Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες και ντοκιμαντέρ, ενώ θα παιρνούν και κάποιες ειδήσεις με τη μορφή τίτλων. Παράλληλα τόνισε πως θα υπάρξει άμεσα προκήρυξη θέσεων, ώστε να προστεθούν στο πρόγραμμα και δελτία ειδήσεων.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι πρόκειται για μεταβατικό πρόγραμμα σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. “Σε τρεις μήνες θα έχει αρχίσει να εκπέμπει ο νέος φορέας”, πρόσθεσε.

Τα κόμματα

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός του μαύρου ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα κατά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των εργαζομένων της». «Αδίστακτοι και κυνικοί, όχι μόνο δεν συμμορφώνονται με την απόφαση του ΣτΕ για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ συνεχίζοντας να παρανομούν, αλλά είναι έτοιμοι να εκπέμψουν από ιδιωτικά στούντιο πράττοντας και άλλη παρανομία. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κατήφορο» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Το σήμα της ΕΡΤ εκπέμπει και θα εκπέμπει από τις εγκαταστάσεις και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Να μην διανοηθούν κάτι διαφορετικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος η ΔΗΜΑΡ,  καλεί την κυβέρνηση να έρθει άμεσα σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ώστε να εκπέμψει το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από τις εγκαταστάσεις του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής. Ακολούθως η ΔΗΜΑΡ απευθύνει ερώτηση προς την κυβέρνηση σχετικά με την επικείμενη μετάδοση σήματος από τις δημόσιες συχνότητες της ΕΡΤ από ιδιωτικά στούντιο, χωρίς να έχει προηγουμένως ανακοινώσει τους όρους της συμφωνίας, ούτε τους συντελεστές αυτού του «προγράμματος». «Ποιοι είναι, ποιος τους προσέλαβε, ποιοι και πόσο τους πληρώνουν; Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό, το οποίο, είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να το χαρακτηρίσουμε ως διακωμώδηση της απόφασης – διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

Η Βουλή

Την ίδια ώρα, ψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχεδίου για την ίδρυση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της ΝΕΡΙΤ. Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, σε σύντομη παρέμβασή του κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου, σε πρώτη ανάγνωση, εμφανίστηκε θετικός να συζητηθούν, αν υπάρχουν όπως είπε, προβλήματα για τη μεταβατική περίοδο. Παράλληλα, επικαλούμενος και την αναφορά του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, ότι με αυτό το νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, γίνεται προσπάθεια να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με την κυβέρνηση, σημείωσε ότι αυτό είναι το μείζον και δεν αναιρείται από το θέμα της μεταβατικής περιόδου.