Οι Τούρκοι εξακολουθούν βεβηλώνουν βυζαντινά μνημεία του Πόντου

Για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια, μια μοναδική χριστιανική εκκλησία έχει μετατραπεί σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας.

Στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, που υπογράφουν
Ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Στεφανίδης, και ο γραμματέας κ. Λεωνίδας Τσόγκας, υπογραμμίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα, μουσουλμανικές προσευχές έλαβαν χώρα στην από τον 13ο αιώνα Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα (Trabzon),πρωτεύουσας του τελευταίου βυζαντινού θύλακα, η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας του καθεδρικού της ναού Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη-λειτουργούσε ως μουσείο.

Στην ίδια τύχη βρέθηκε και η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Nίκαια, Βιθυνίας, στην περιοχή που έγινε η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος (787 μ.Χ.).Οι ανεκτίμητες εικόνες και ψηφιδωτά καλύφθηκαν με κουρτίνες και χαλιά σε μια ακόμη απόδειξη ότι η πολιτιστική πολυμορφία δεν είναι ανεκτή από το τουρκικό κράτος.
Ως απόγονοι των γηγενών δημιουργών αυτών των θρησκευτικών και αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων, εμείς, τα μέλη της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας καταγγέλλουμε τη βεβήλωση ενός ακόμη από τους λίγους εναπομείναντες χριστιανικούς χώρους στον Πόντο (στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Ανατολίας).

Καλούμε την αυστραλιανή κυβέρνηση και τη Διεθνή Κοινότητα να προστατεύσει το μικρό λήμμα της κληρονομιάς των γηγενών χριστιανών της Ανατολίας. Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας και το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά (Παναγία του Όρους Μελά)είναι τα δύο πιο σημαντικά χριστιανικά μνημεία της περιοχής.
«Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να βεβηλώνει χριστιανικές περιοχές και να αναμένει να αντιμετωπίζεται ως ευρωπαϊκό κράτος» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Πώς μπορούμε να περιμένουμε να οικοδομήσουμε γέφυρες, όταν η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο βεβηλώνει τους πιο ιερούς τόπους μας, αλλά και συνεχίζει ακατάπαυστα να αρνείται τη γενοκτονία του λαού μας».

Η Ομοσπονδία επιθυμεί να επισημάνει ότι η απόφαση αυτή έχει επίσης προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των προοδευτικών ακαδημαϊκών κύκλων στην Τουρκία. Ο Engin Akgiourek, καθηγητής Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι με την απόφαση αυτή «η κυβέρνηση Ερντογάν συνέχισε την Οθωμανική κατάκτηση της Τραπεζούντας» και δείχνει ότι «η πολιτιστική πολυμορφία δεν είναι ανεκτή στην Τουρκία». Τόνισε, επίσης, ότι η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας και η Μονή Παναγίας Σουμελά είναι τα δύο πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της περιοχής.

Η Ομοσπονδία και τα μέλη της ζητούν από την Τουρκία να αποσύρει αυτήν την αποτρόπαια απόφαση και να αποτρέψει περαιτέρω ζημία που διαταράσσει ακόμα περισσότερο την ήδη υπάρχουσα εύθραυστη σχέση.

Όχι για κανέναν άλλο λόγο πέρα από αυτούς που ορίζουν οι δικοί τους ακαδημαϊκοί.