Συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά στο Λευκό Οίκο στις 8 Αυγούστου

Στην Ουάσιγκτον θα ταξιδέψει ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αμερικής, Μπάρακ Ομπάμα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, ότι “θα συζητηθούν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος”.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν σχετικά με τις προσπάθειες να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αυτές.
Ακόμη, θα συζητήσουν σχετικά με εμπορικά ζητήματα και για το Κυπριακό.
Κατά τη συνάντησή τους αναμένεται επίσης να θιγούν η διμερής συνεργασία στο πεδίο της άμυνας, οι προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ζητήματα ασφαλείας στη Συρία και στη βόρεια Αφρική.
Το πλήρες δελτίο Τύπου που εξέδωσε η αμερικανική προεδρία έχει ως εξής: “Την Πέμπτη, 8η Αυγούστου 2013, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα καλωσορίσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Λευκό Οίκο. Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας σήμερα –τις (δύο χώρες) συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα, και η συμμαχία του NATO– και θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία. Ο Πρόεδρος αναμένει να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό ένα ευρύ φάσμα (θεμάτων) αμοιβαίου ενδιαφέροντας και προκλήσεων, περιλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, των κοινών προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των προοπτικών διευθέτησης στην Κύπρο, των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική, και της Συρίας”.

newsit.gr