Λαφαζάνης σε Τσίπρα: Μιλάμε για συνιστώσες αντί να πούμε για τη δικτατορία του ευρώ & τη στάση αποπληρωμής του χρέους

Μετά τους κεραυνούς του Μανώλη Γλέζου, τη σκυτάλη πήρε απόψε ο επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια παραμονής του στο συνεδριακό χώρο, καθόταν όχι απλά μακριά από τις πρώτες σειρές που έχουν καταλάβει προβεβλημένα στελέχη και βουλευτές, αλλά στην άλλη άκρη του ταε κβο ντο με τον Μανώλη Γλέζο δίπλα του.

«Το συνέδριο δεν γίνεται για εσωτερική κατανάλωση, δεν κάνουμε ένα συνέδριο για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τις συνιστώσες, ή να λύσουμε προβλήματα μεταξύ μας και διαφορές. Το συνέδριο αφορά την κοινωνία, τη χώρα που βουλιάζει. Αυτή η δικτατορία της Τρόικα είναι η δικτατορία του ευρώ. Ολα αυτά τα χρόνια ακούμε πως ότι γίνεται είναι για να μη βγούμε από το ευρώ. Εχουμε δικτατορία στη χώρα που την έχει επιβάλλει η Ε.Ε., η Γερμανία, το ΔΝΤ. Αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας.»

Δεν έχουμε ανοίξει καμιά συζήτηση για τη δικτατορία της Ευρώπης και του ευρώ. Γι αυτή τη φυλακή πολυτελείας που μας έχουν επιβάλλει. Δεν μπορεί να μην ανοίξουμε μετά το συνέδριό μας τη συζήτηση για την Ευρωζώνη. Δεν γίνεται να μην μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά και ξεκάθαρα γι αυτό το θέμα.

Μια φορά είχα πει για πτώχευση όχι για την Ελλάδα και έγινε χαμός. Δεν μιλάμε για διαγραφή απλά ενός μέρους του χρέους, είναι μεγάλη αοριστία. Μιλάμε για διαγραφή χρέους συνολικά.

Εχουμε όπλο τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους, τη στάση πληρωμών. Ξεκάθαρα.

Διάβασα σε ένα site τίτλο από ένα στέλεχος μας «ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ με οποίους θέλουν…». Υπάρχει κανείς που δεν θέλει εδώ να προχωρήσουμε όλοι μαζί στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ; Ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει όμως να πετάξουμε βαρίδια από το σκάφος, ούτε να βάλουμε τελεσίγραφα και προθεσμίες. Δεν περισσεύει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ απολύτως κανένας. Με συναινέσεις μπορούμε να βγούμε περισσότεροι

ΔΕΝ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗ ΔΕΑ Ο ΝΤΑΒΑΝΕΛΟΣ

Την άρνησή του να διαλύσει την συνιστώσα ΔΕΑ, ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου και ο κ. Αντώνης Νταβανέλος. Ο επικεφαλής της συνιστώσας Διεθνικιστική Εργατική Αριστερά είχε εδώ και μέρες ενημερώσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόθεση του και είχε συνυπογράψει μαζί με τους κυρίους Γλέζο και Γιάννη Θεωνά κείμενο που γνωστοποιούσαν τις απόψεις τους.

Ο κ. Νταβανέλος εξέφρασε την έκπληξή του για τους υψηλούς τόνους του συνεδρίου και άσκησε κριτική στις τοποθετήσεις στελεχών, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις πολιτικές δυνάμεις πλην Χρυσής Αυγής.

Επίσης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη φιλολογία περί μηχανισμών και είπε πως αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε να συγκρουστεί με τους μηχανισμούς, θα έπρεπε να στραφεί κατά των golden boys και golden girls, τα οποία δεν θα τα έβρισκε σε συνιστώσες.

Υπογράμμισε επίσης ότι η άμεση δημοκρατία απαιτεί προϋποθέσεις και κατέκρινε τα ταξίδια του κ. Τσίπρα στην Γερμανία και στις ΗΠΑ.

Ο κ. Νταβανέλος εκτίμησε πως συνιστώσες όπως η ΔΕΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν όπλο για τον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΑ δεν πρόκειται να αυτοδιαλυθεί.

«ΠΥΡΑ» στην ηγεσία και από την Σοφία Σακοράφα

Την απόφαση να μην θέσει υποψηφιότητα για την εκλογή της στη νέα Κεντρική Επιτροπή εξέφρασε η Σοφία Σακοράφα, αιτιολογώντας την ως εξής: “Εκλέχτηκα στην Κεντρική Επιτροπή και προβληματίζομαι εάν θα ξαναθέσω υποψηφιότητα. Ο λόγος είναι ότι δεν έκανα τίποτα σαν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Για την ακρίβεια, δεν μου ζητήθηκε ούτε μου ανατέθηκε να κάνω τίποτα. Ούτε καν ζητήθηκε η γνώμη μου για οτιδήποτε”.Καθόλου αριστερό δεν ακούγεται αυτό σύντροφοι.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,Πέρα από την οργανωτική μας δημοκρατία, πρέπει να υπηρετούμε την θεωρία που λείπει και με συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά. Σήμερα δεν μπορούμε παρά να ξεκινάμε από το λαό και να καταλήγουμε σε αυτόν.

Όλοι μας, βουλευτές, στελέχη, Κεντρική Επιτροπή, να μην αναπαράγουμε τις κακές μας συνήθειες, να μην αποθεώνουμε απολιθωμένες πλειοψηφίες ή μειοψηφίες, να μην αναγνωρίζουμε προνομιακές συμπεριφορές, να μην υιοθετούμε το συγκεντρωτισμό και την αρχή του αλάθητου. Ολοι μας και ο εκλεγμένος από το συνέδριό Πρόεδρος μας, χωρίς εκπτώσεις στον πολιτικό μας στόχο, χωρίς αμφιταλαντεύσεις στις αρχές μας, χωρίς ναρκισσιστικές ομαδοποιήσεις, χωρίς περιχαρακώσεις και εσωστρέφεια που βαλτώνουν τις οργανώσεις μας σε όλη την Ελλάδα, χωρίς φόβο ή αλαζονεία απέναντι στα κινήματα, ας υπηρετήσουμε τον ιστορικό και πολιτικό μας ρόλο.Οι κοινωνίες δεν αλλάζουν με απλές πολιτικές αποφάσεις.

Οι ανατροπές δεν γίνονται από μηχανισμούς, αλλά από τα κινήματα. Οι συνειδήσεις δεν σφυρηλατούνται στα γραφεία, αλλά στην κοινωνία. Αυτή η πολιτική συμπεριφορά πρέπει να είναι ο οδηγός της στράτευσής μας στο νέο πολιτικό φορέα. Και ακριβώς γι΄ αυτό και στο βαθμό που μπορώ να υπηρετήσω τις διατυπωμένες και πάγιες αντιλήψεις μου και με βάση αυτές, αποφάσισα να μην θέσω υποψηφιότητα για τη νέα Κεντρική Επιτροπή.

ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

«Αν τολμήσουμε, μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στο θέμα των συνιστωσών και απαντώντας στις απόψεις Γλέζου ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι «είναι πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν» και συμπλήρωσε πως «θα συνεχίσουμε με τόλμη, με ενότητα και αισιοδοξία».

Τέλος, επεσήμανε πως «και θέλουμε, και ξέρουμε και μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο της χώρας».

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ

«Θέλουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο που θα κατοχυρώνει την εσωκομματική δημοκρατία, θέλουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ των μελών που δεν θα είναι θεατές και χειροκροτητές αλλά πυροκροτητές πολιτικών πρωτοβουλιών».Προσωπικά αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για την Κεντρική Επιτροπή, μπορώ να είμαι και στρατιώτης σε αυτή την προσπάθεια, είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς από το Ενωτικό Μέτωπο είχαμε και άλλες επιλογές όταν φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ. Επιλέξαμε συνειδητά το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μέσα από την ενιαιοποίησή του να γίνει το όχημα των μεγάλων αλλαγών και των σημαντικών ανατροπών.

Φωτογραφία: Eurokinissi