Γεωργιάδης: Νέα υγειονομική διάταξη σε αντικατάσταση της παλαιάς

Την απόφαση του να εισάγει νέα υγειονομική διάταξη σε αντικατάσταση της παλαιάς υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ξεκαθάρισε ότι μέχρι την ανακοίνωση της νέας υγειονομικής διάταξης θα ισχύει η προϋπάρχουσα διάταξη που είχε καταργηθεί με απόφαση της πρώην υφυπουργού Φωτεινή Σκοπούλη.

Η επιτροπή που συγκροτήθηκε προκειμένου να μελετήσει ποιο θα πρέπει να είναι το περιεχόμενο της νέας υγειονομικής διάταξης και πού απαιτούνται βελτιωτικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα της μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδας. Στην επεξεργασία αυτή θα κληθούν όλα τα κόμματα να προτείνουν πώς θα πρέπει αυτή να διαμορφωθεί. «Όμως υγειονομική διάταξη θα υπάρχει, διότι σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων. Όλων όμως των ανθρώπων. Και των ευπαθών ομάδων και του υπολοίπου πληθυσμού που θέλει αίσθημα ασφάλειας και όχι αίσθημα κενού», είπε ο υπουργός Υγείας.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε μετά από επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για την επαναφορά της υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου, μιας διάταξης που, όπως κατήγγειλε, «είναι αντισυνταγματική, προσβάλλει το κράτος δικαίου, διασύρει διεθνώς τη χώρα και βλάπτει και τη δημόσια υγεία», διότι «διαρρηγνύει τη σχέση εμπιστοσύνης που είχε αναπτυχθεί στην πορεία των χρόνων με τις δημόσιες δομές υγείας, αφού κανένας χρήστης δεν προσέρχεται να εξεταστεί από το φόβο σύλληψης του».

«Εγώ είμαι πρακτικός άνθρωπος. Αν η υγειονομική διάταξη είναι αντισυνταγματική, και το πιστεύετε αυτό, θα πάτε σε ένα διοικητικό πρωτοδικείο και θα ζητήσετε να προσβληθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Όταν πει το δικαστήριο ότι είναι αντισυνταγματική, εμείς θα την αποσύρουμε αυτομάτως. Προς το παρόν το ότι είναι αντισυνταγματική είναι ο δικός σας ισχυρισμός» απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Στις επισημάνσεις της βουλευτού ότι «οι ενέργειες αυτές χαρακτηρίστηκαν από την Ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως ανάξιες δημοκρατικής πολιτείας» και «προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή και από τον διεθνή οργανισμό του ΟΗΕ κατά του AIDS και από τη διεθνή αμνηστία και από το Human Rights Watch, προκάλεσαν καταγγελίες στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το Συνήγορο του Πολίτη και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, από όλες τις δομές απεξάρτησης, από όλες τις οργανώσεις του πεδίου υγείας», ο υπουργός Υγείας επέμεινε στην ανάγκη να υπάρχει πλαίσιο.

«Οι διεθνείς φορείς δεν έχουν απολύτως καμία αρμοδιότητα να κρίνουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας στη χώρα μας. Γιατί αν το πάμε στους διεθνείς φορείς, που θέλετε να υιοθετούμε τις απόψεις τους, θα σας έφερνα διακόσιους διεθνείς φορείς που μας λένε “εφαρμόστε το Μνημόνιο”, το οποίο εσείς δεν θέλετε να εφαρμόσουμε. Άρα θα σας πω το IMF, η Παγκόσμια Τράπεζα, η ΕΚΤ μας λέει να κάνουμε αντίθετα από όσα μας λέει να κάνουμε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνουμε τώρα; Θα λέμε ποιος διεθνής οργανισμός μας αρέσει και ποιος δεν μας αρέσει; Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν κυβερνά αυτή τη χώρα. την κυβερνά η κυβέρνηση και η Βουλή», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και επέμεινε στην πρόσκλησή του προς τα κόμματα να συμβάλουν με τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση της νέας υγειονομικής διάταξης.

Πηγή: skai.gr