Σιδηροδρομική τραγωδία κοντά στο Παρίσι – Δεκάδες εγκλωβισμένοι που τους βγάζουν με ελικόπτερα

Τουλάχιστον επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών
– Το τρένο εκτροχιάστηκε στο Μπρετινί-σουρ-Ορζ της Γαλλίας
– Κάποιοι επιβάτες έπαθαν ηλεκτροπληξία και άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, όπως αναφέρει η “Le Figaro”
– Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, βρέθηκε στον τόπο του δυστυχήματος
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τρένο κόπηκε στα δυο από άγνωστο λόγο, εισερχόμενο με μεγάλη ταχύτητα στο σταθμό του Μπρετινί-σουρ-Ορζ.

Το τρένο είχε αναχωρήσει από το Παρίσι με προορισμό τη Λιμόζ, όταν ξαφνικά εκτροχιάστηκε και έπεσε πάνω στην αποβάθρα του σταθμού στο Μπρετινί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, υπάρχουν τουλάχιστον επτά νεκροί κ αι δεκάδες τραυματίες.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Μπρετινί, Μισέλ Πουζόλ, είπε ότι τουλάχιστον τέσσερα από τα βαγόνια έπεσαν πάνω στην αποβάθρα και συνετρίβησαν.

Ο διευθυντής των σιδηροδρομικών γραμμών SNCF, Γκιγίομ Πεπί, δήλωσε ότι στο τρένο επέβαιναν περίπου 370 άνθρωποι.

Στον τόπο του δυστυχήματος βρίσκονται 125 πυροσβέστες, 167 μέλη σωστικών συνεργείων και συνολικά 292 στρατιώτες με οκτώ ελικόπτερα.

Όπως αναφέρει η νομαρχία της Εσόν, υπάρχουν έξι νεκροί και 180 τραυματίες, εκ των οποίων οι 12 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε έξι νοσοκομεία της Εσόν και δυο του Παρισιού.

Ο περιφερειάρχης της Εσόν, Νικολά Ντουπόντ – Αϊνιάν, τόνισε σε δηλώσεις του: “Συμμερίζομαι τον πόνο των οικογενειών. Το σιδηροδρομικό μας δίκτυο είναι γνωστό και αναγνωρισμένο για την ασφάλειά του. Πολύ γρήγορα θα πέσει φως στις συνθήκες της τραγωδίας. Ο υπουργός Μεταφορών, Φρεντερίκ Κουβιλιέρ, θα μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος και ελπίζω σύντομα να έχουμε περισσότερες πληροφορίες”.

Διευθυντής μεγάλου νοσοκομείου στο Παρίσι κάνει λόγο για 8 νεκρούς και 86 τραυματίες. Όπως τόνισε: “όλα τα νοσοκομεία έχουν κινητοποιηθεί και έχουν διαθέσιμα κρεβάτια για τραυματίες.

Ο Ολάντ στον τόπο του δυστυχήματος

Λίγο μετά τις 8 μ.μ. (τοπική ώρα), ο Φρανσουά Ολάντ έφτασε στο σταθμό του Μπρετινί-σουρ-Ορζ, όπου εξέφρασε την αλληλεγύη του στις οικογένειες των επιβατών, δηλώνοντας και ο ίδιος σοκαρισμένος για αυτό που συνέβη.

“Όλοι όσοι μπορούσαν να παρέμβουν γρήγορα, το έπραξαν υπό δύσκολες συνθήκες”, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας εκφράζοντας την ικαοποίησή του για την άμεση κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων.

Και κατέληξε: “Θα πρέπει να γίνουν έρευνες για να προσδιοριστούν τα αίτια του δυστυχήματος”.

Ο Ολάντ ανέφερε ότι – σύμφωνα με την τελευταία του ενημέρωση- υπάρχουν έξι νεκροί και 22 σοβαρά τραυματισμένοι.

Σοκαρισμένος με την τραγωδία δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ ΦΩΤΟ REUTERS
Σοκαρισμένος με την τραγωδία δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ ΦΩΤΟ REUTERS

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ενός νοσοκομείου στο Παρίσι, τόνισε ότι υπάρχουν άνθρωποι ακρωτηριασμένοι, με τραύματα στο θώρακα, στο κεφάλι και αιμορραγίες.

Σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία υπάρχουν δεκάδες τραυματίες
Σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία υπάρχουν δεκάδες τραυματίες

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαιώνουν ότι το τρένο κόπηκε στα δύο, καθώς και ότι είδαν πολλούς επιβάτες να έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

“Το πρώτο βαγόνι του τρένου χωρίστηκε από το υπόλοιπο και πήγαινε πολύ γρήγορα”, είπε ο Καρίμ Κελιφά, ο οποίος επέβαινε σε άλλο τρένο που εκείνη την ώρα ήταν σταματημένο στο σταθμό

Και συνέχισε: “Φάνηκε ότι το τρένο κυριολεκτικά κόπηκε στα δυο. Ήταν πολύ δυνατός ο θόρυβος. Υπήρχαν σκόνη και συντρίμμια παντού. Βγήκα αμέσως από το τρένο μου και πήγα να βοηθήσω τους ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί. Όλοι οι τραυματίες ήταν στο πίσω μέρος του τρένου. Υπήρχαν άνθρωποι που έκλαιγαν, οι περισσότεροι είχαν καλυφθεί από αίμα. Άλλοι έψαχναν τα παιδιά τους. Είδα μια γυναίκα που είχε τραυαματιστεί στο πόδι. Ήταν φριχτό. Ύστερα από ένα τέταρτο, η αστυνομία μάς ζήτησε να απομακρυνθούμε. Στο σημείο υπάρχουν 30 πυροσβεστικά οχήματα και αστυνομία, που έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στο σταθμό, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των σωστικών συνεργείων”.

Σοκαρισμένος ήταν και ο Γουίλιαμ Καζίν, ο οποίος βρισκόταν στο σταθμό: “Έιδα το τρένο να μπαίνει στο σταθμό με μεγάλη ταχύτητα και φαινόταν σαν να μην μπορεί να σταματήσει. Ξαφνικά ακούσαμε μια έκρηξη, είδαμε σκόνη και πέτρες παντού και να γκρεμίζεται μέρος της αποβάθρας. Τρέξαμε να δούμε τους επιβάτες στα βαγόνια…”.

Το τρένο κόπηκε στα δυο για άγνωστο λόγο
Το τρένο κόπηκε στα δυο για άγνωστο λόγο

Η 30χρονη Βιανέι Καλίζα, που περίμενε το τρένο της για να επιστρέψει στο Παρίσι, είπε: “Είδα πολλούς τραυματίες, γυναίκες και παιδιά, να έχουν παγιδευτεί μέσα στο τρένο. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν. Το πρόσωπο ενός άνδρα ήταν γεμάτο αίματα. Ήταν εικόνες πολέμου”.

 

Βαγόνια του συρμού έπεσαν πάνω στο σταθμό
Βαγόνια του συρμού έπεσαν πάνω στο σταθμό
Πηγή: NewsIt.gr