Ποιες αποδείξεις θα μετράνε στην Εφορία για το φορο-μπόνους;

Σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και αύξησης των εσόδων του κράτους από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον Φόρο Εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο καθεστώς συλλογής αποδείξεων το οποίο είναι ιδιαίτερα αινιγματικό!

Οι φορολογούμενοι θα συλλέγουν αποδείξεις για κάθε δαπάνη που πραγματοποιούν χωρίς να γνωρίζουν ποια θα τους είναι “χρήσιμη”

Τι σημαίνει αινιγματικό; Έχει μία δόση από το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού! Σύμφωνα με την εφημερίδα το “ΒΗΜΑ της Κυριακής”, οι φορολογούμενοι θα καλούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς να συγκεντρώνουν αποδείξεις δαπανών και παροχής υπηρεσιών. Δε θα μετράνε όμως όλες οι αποδείξεις στη εφορία. Ποιες θα μετράνε δε θα το ξέρει κανείς! Έτσι οι φορολογούμενοι θα συλλέγουν αποδείξεις για κάθε δαπάνη που πραγματοποιούν χωρίς να γνωρίζουν ποια θα τους είναι “χρήσιμη”. Στο τέλος του έτους ο υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώνει – αποκαλύπετι τελικά ποιες αποδείξεις θα μπαίνουν στην φορολογική δήλωση. Κάθε χρόνο θα επιλέγονται και διαφορετικές κατηγορίες αποδείξεων, κάτι σαν έκπληξη!

Το νέο καθεστώς με τις αποδείξεις θα ισχύει από το 2014 – Για φέτος δεν αλλάζει τίποτα

Οι αποδείξεις που θα “κληρώνει” το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλλονται ταυτόχρονα με τη φορολογική δήλωση σε ειδικό πεδίο ώστε μέρος του καταβληθέντος ΦΠΑνα επιστρέφεται στο φορολογούμενο. Σημειώνεται ότι το νέο καθεστώς με τις αποδείξεις θα ισχύει από το 2014. Για φέτος δεν αλλάει τίποτα και οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να μαζέψουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους, με ανώτερο ποσό τα 10.500 ευρώ.  Επίσης αποσυνδέεται η έπκτωση φόρου 2.100 ευρώ από τη συγκέντρωση αποδείξεων.

“Εμείς με αυτήν την πολιτική προσπαθούμε να ενισχύσουμε το κίνητρο για όσους λαμβάνουν αποδείξεις, με απτή οικονομική ωφέλεια για τους ίδιους” σημειώνει παράγοντας τπυ υπουργείου Οικονομικών στο “Βήμα”.

Newsit.gr