Ηρεμία ζητά ο Ομπάμα για την αθώωση Ζίμερμαν, διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Έκκληση για ηρεμία απεύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν για το φόνο του 17χρονου Τρέιβορ Μάρτιν, την ώρα που χιλιάδες διαδήλωσαν εναντίον της απόφασης σε όλες τις ΗΠΑ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει εάν μπορεί να διωχθεί εκ νέου ο Ζίμερμαν σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο 17χρονος αφροαμερικανός Τρέιβορ Μάρτιν είχε πυροβοληθεί θανάσιμα από τον 29χρονο Τζορτζ Ζίμερμαν, καταγωγής από την ισπανόφωνη Αμερική και περιπολάρχη «περίκλειστης κοινότητας», όταν τον θεώρησε ύποπτο (χωρίς προφανή λόγο) και ενεπλάκη μαζί του σε καυγά, ο οποίος και κατέληξε στον πυροβολισμό.

Η υπόθεση του Τρέιβορ Μάρτιν είχε πάρει διαστάσεις στις ΗΠΑ, καθώς γρήγορα θεωρήθηκε από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ως φόνος που οφείλεται σε «στοχοποίηση» εξαιτίας φυλετικού υποβάθρου.

«Γνωρίζω πως η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει έντονα πάθη» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την αθωωτική απόφαση. «Ενώπιον της ετυμηγορίας, γνωρίζω πως αυτά τα πάθη μπορεί να ενταθούν ακόμη περισσότερο, όμως είμαστε κράτος νόμων και οι ένορκοι μίλησαν» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, καλώντας σε ηρεμία.

Το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) πορείες εκατοντάδων ατόμων σημειώθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Στο κέντρο της Νέας Υόρκης, περίπου 2.000 διαδηλωτές παρέκαμψαν την αστυνομία και έφτασαν στην κεντρική Τάιμς Σκουέρ φωνάζοντας συνθήματα όπως «καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη».

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και σε πόλεις όπως η Βοστώνη, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίνσκο, το Σαν Ντιέγκο και το Σακραμέντο, με οργισμένα μεν συνθήματα από τους διαδηλωτές αλλά χωρίς επεισόδια.

Εξετάζεται η δυνατότητα δίωξης ομοσπονδιακά

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι εξετάζει τα στοιχεία που διαθέτει προκειμένου να αποφανθεί αν αυτά είναι επαρκή ώστε να στηρίξει μία νέα παραπομπή του Τζορτζ Ζίμερμαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

«Έμπειροι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς θα αποφανθούν εάν τα στοιχεία δείχνουν παραβιάση οποιασδήποτε ομοσπονδιακού νόμου εντός της αρμοδιότητάς μας, η οποία μπορεί να διωχθεί» ανέφερε το υπουργείο.

Το υπουργείο σημειώνει ότι πρέπει επίσης να εξεταστεί εάν τέτοια δίωξη μπορεί να ακολουθήσει την αθώωση του Ζίμερμαν από δικαστήριο της Φλόριντα.

Η αθωωτική απόφαση αποδυναμώνει οποιαδήποτε αγωγή προσπαθήσει να υποβάλει η οικογένεια του Τρέιβορ Μάρτιν. Οι δικηγόροι του Ζίμερμαν ανέφεραν ότι πρόκειται να επιδιώξουν ασυλία από τέτοια αγωγή βάσει της δικαστικής απόφασης.

Ο Ζίμερμαν «θέλει να γίνει δικηγόρος για να προστατεύσει κι άλλους»

Ο ίδιος ο Ζίμερμαν έχει μείνει όσο περισσότερο μπορεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και ανέφερε στο δικαστήριο ότι αναγκάστηκε να κυκλοφορεί μεταμφιεσμένος τους τελευταίους μήνες, φοβούμενος επίθεση εναντίον του.

Υποστηρίζει ότι η υπόθεση λανθασμένα συσχετίστηκε στην κοινή γνώμη με το ζήτημα του ρατσισμού και θέλει μάλιστα, όπως είπε η γυναίκα του, να γίνει δικηγόρος ώστε «να βοηθήσει κι άλλους σαν κι αυτόν».

Το μοιραίο περιστατικό είχε συμβεί το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου 2012 στο Σάνφορντ της Φλόριντας. Ο Ζίμερμαν, που εκτελούσε χρέη περιπολάρχη της περίκλειστης κοινότητας (gated community), εντόπισε τον Μάρτιν και κάλεσε την αστυνομία γιατί του φάνηκε ύποπτος καθώς φορούσε τζάκετ με κουκούλα.

Αργότερα οι δύο καβγάδισαν αλλά κάθε πλευρά υποστήριξε ότι ο επιτιθέμενος ήταν ο άλλος· οι μαρτυρίες των αυτοπτών ήταν και αυτές αντιφατικές. Λίγο μετά όμως ο Ζίμερμαν ακολούθησε τον Μάρτιν, τον πυροβόλησε μία φορά στην καρδιά και τον σκότωσε.

Η αστυνομία αρνήθηκε να τον συλλάβει γιατί ο Ζίμερμαν επικαλέστηκε πολιτειακό νόμο για την αυτοάμυνα, οπότε αφέθηκε ελεύθερος. Λόγω της κατακραυγής αναγκάστηκε να παραδοθεί 44 ημέρες μετά τον φόνο.

Newsroom ΔΟΛ