Αυτές είναι οι αλλαγές που «κλείδωσαν» στο πολυνομοσχέδιο

Νομοθετικές βελτιώσεις που αφορούν στους δήμους και το μέτρο της διαθεσιμότητας καταθέτει το υπουργείο Εσωτερικών στο πολύνομοσχέδιο, το οποίο συζητείται από το πρωί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης, μετά τις έντονες κοινωνικές αναταραχές αλλά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα το πρωί, όπως ανέφερε το newpost, σε σχετικό του δημοσίευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, όπου συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εκκρεμότητες για τα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο, ικανοποιείται το αίτημα της ΚΕΔΕ και αφαιρείται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατάρτιση των προϋπολογισμών, η οποία όριζε έλεγχο του προσχεδίου κατάρτισης των προϋπολογισμών των 325 δήμων από τον Γενικό Δ/ντη Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών και από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Ταυτόχρονα, εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα οι δημοτικοί αστυνόμοι και οι σχολικοί φύλακες που έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών.

Αλλάζει η τροπολογία που είχε υποβάλει το υπουργείο Εσωτερικών, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με την οποία θα καθορισθούν με Προεδρικό Διάταγμα τα προσόντα, οι διαδικασίες αξιολόγησης, ένταξης των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. και οι αρμοδιότητές τους.

Έτσι, πλέον το Προεδρικό Διάταγμα αντικαθίσταται με Κοινή Υπουργική Απόφαση και επισπεύδονται η διαδικασία ένταξης στην ΕΛ.ΑΣ. καθώς και η ρύθμιση των θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, η οποία θα γίνεται σε συνεργασία με τους δήμους.

Εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία για τους δήμους που το επιθυμούν, με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην ΕΛ.ΑΣ. σε έναν ή περισσότερους Δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.

Παράλληλα, στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους δήμους, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Επιπλεόν, για τους σχολικούς φύλακες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη για πλασματικά έτη για όσους είναι κοντά στη σύνταξη.​

Τέλος, σχετικά με τους εκπαιδευτικούς, των οποίων οι ειδικότητες θα καταργηθούν, αναμένεται η κατάθεση την ερχόμενη εβδομάδα νομοσχεδίου που θα προβλέπει νέες ειδικότητες για το Επαγγελματικό Λύκειο. Ειδικότερα, για τις ειδικότητες Υγείας, οι εκπαιδευτικοί θα απορροφηθούν σε παιδικούς σταθμούς ή σε διοικητικές θέσεις στο υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr