Θετικά συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει η μελαγχολική μουσική

Η μελαγχολική  μουσική θα μπορούσε παραδόξως να προκαλέσει θετικά συναισθήματα όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη από Ιάπωνες ερευνητές. Τα ευρήματα βοηθούν να εξηγηθεί γιατί οι άνθρωποι απολαμβάνουν ακούγοντας τέτοιου είδους μουσική, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Συγκεκριμένα ζήτησαν από 44 εθελοντές, να ακούσουν δύο κομμάτια , ένα μελαγχολικό και ένα χαρούμενο κομμάτι. Κάθε συμμετέχων ήταν υποχρεωμένος  να χρησιμοποιήσει μια σειρά από λέξεις-κλειδιά για να περιγράψει την επίδραση της μουσικής και τη συναισθηματική του κατάσταση.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η μελαγχολική μουσική προκάλεσε αντιφατικά συναισθήματα, επειδή οι συμμετέχοντες της μελέτης έτειναν να αισθάνονται την μουσική αυτή  πιο τραγική, λιγότερο ρομαντική και λιγότερο φαιδρή από ό, τι οι ίδιοι θεωρούσαν ακούγοντας την.

“Σε γενικές γραμμές, η μελαγχολική μουσική προκαλεί θλίψη στους ακροατές και η θλίψη θεωρείται ως ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Αν η μελαγχολική μουσική όμως προκαλεί στην πραγματικότητα μόνο δυσάρεστα συναισθήματα, δεν θα την άκουγε κανείς ” αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε αντίθεση με τη θλίψη στην καθημερινή ζωή, η θλίψη που βιώνεται μέσα από την τέχνη προκαλεί πραγματικά ευχάριστο, πιθανώς επειδή δεν συνιστά πραγματική συναισθηματική “απειλή” . Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματα τους στην καθημερινή ζωή.

“Τα συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι μέσα από τη μουσική δεν έχουν άμεσο κίνδυνο για τον ψυχισμό τους σε αντίθεση με το συναίσθημα που βιώνουν στην καθημερινή του ζωή. Ως εκ τούτου, μπορούν να απολαύσουν ακόμη και ένα δυσάρεστο συναίσθημα όπως η θλίψη”, εξήγησαν οι επικεφαλής της έρευνας.

news.gr