Πανελλαδικές: Πτώση βάσεων έως 700 μόρια

Πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων όλων των επιστημονικών πεδίων, που ενδεχομένως να ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις τα 700 μόρια δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων. Η πτώση, όπως αναφέρει το Έθνος, δε θα είναι καθολική αφού αναμένεται να υπάρξουν και ορισμένες σχολές στις οποίες μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων όπως για παράδειγμα οι Στρατιωτικές και οι Παιδαγωγικές, όπου θα παρατηρηθεί μικρή άνοδος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η θεαματικότερη “βουτιά” αναμένεται στις Οικονομικές και Πολυτεχνικές Σχολές, ενώ σε τμήματα του 1ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπως Νομικά, Ιατρικά και Φαρμακευτικά, η πτώση θα σταματήσει στα 300 μόρια.

Αντίθετα, σε αρκετές Στρατιωτικές Σχολές, εξαιτίας των λιγοστών θέσεων και της υψηλής ζήτησης από τους υποψηφίους, θα ανέβει ο πήχης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για εκτιμήσεις, καθώς ο καθορισμός των βάσεων κρίνεται κυρίως από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό.

Αναλυτικά:

1ο επιστημονικό πεδίο

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση ως και 300 μόρα στις δύο Νομικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Άνοδος αναμένεται στα Παιδαγωγικά Τμήματα, κυρίως σε αυτά της επαρχίας, καθώς οι θέσεις εισακτέων μειώθηκαν για τις περισσότερες σχολές. Σε αυτές οι βάσεις ενδεχομένως να “τσιμπήσουν” 200 μόρια. Μικρές αυξομειώσεις προβλέπονται για τα τμήματα ψυχολογίας.

2ο- 4ο επιστημονικό πεδίο

Πτώση από 200 ως 500 μόρια αναμένεται για τα περισσότερα τμήματα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου. Οι φυσικομαθηματικές σχολές στις μεγάλες πόλεις ενδέχεται να πέσουν 150 ως 400 μόρια, ενώ σε κάποιες επαρχιακές πόλεις μπορεί να υποχωρήσουν ως και 600. Σημαντική πτώση θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι και στα Πολυτεχνικά τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου. Για τις στρατιωτικές σχολές που εντάσσονται και στα δύο πεδία θα πρέπει να αναμένουμε οριακή άνοδο, καθώς οι θέσεις μειώνονται.

3ο επιστημονικό πεδίο

Καθολικά αναμένεται να κινηθούν και οι 24 πανεπιστημιακές σχολές που εντάσσονται σε αυτό το πεδίο. Ιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές χαμηλώνουν κατά 300 μόρια. Η πτώση θεωρείται δεδομένη ακόμα και στα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

5ο επιστημονικό πεδίο

Θεαματική πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των 36 πανεπιστημιακών σχολών, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε όλες τις περιπτώσεις τα 300 μόρια και να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 600 ή 700 μόρια θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι στο 5ο επιστημονικό πεδίο.

news.gr