Σαμαράς: Μειώνεται ο ΦΠΑ στην Εστίαση από 23% σε 13% – Όχι νέα μέτρα- (VIDEO)

Από τον ίδιο τoν Πρωθυπουργό σε επίσημη δήλωσή του τελικά ανακοινώθηκε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς αυτό ήταν το αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία όπως δήλωσε χαρακτηριστικά δεν έχει πεισθεί πλήρως ότι ως μέτρο θα αποδώσει, καλώντας ταυτόχρονα τους καταστηματάρχες να εκδίδουν αποδείξεις και τους πολίτες να ζητούν να τις παίρνουν.

Αν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί είπε ο Πρωθυπουργός ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και πάλι, ενώ υπογράμμισε ότι εάν αντιθέτως πετύχει το πείραμα, όπως το χαρακτήρισε του ΦΠΑ θα ακολουθήσουν μειώσεις και σε άλλους φόρους.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός μίλησε για έναν διαρκεί αγώνα της κυβέρνησης να αντιστραφεί το κλίμα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρωθυπουργός η κυβέρνηση πέτυχε να μην τεθούν τελικά σε εφαρμογή μέτρα όπως όπως η επιπλέον μείωση μισθών και συντάξεων στους στρατιωτικούς και τους απόστρατους, όπως δεν θα επιβληθεί η επιπλέον εισφορά 0,002 στο τζίρο των επιχειρήσεων.

Βενιζέλος: Οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς

“Η μείωση του ΦΠΑ στέλνει μήνυμα σε όλη την αγορά, σε όλη την οικονομία, σε όλα τα νοικοκυριά” ανάφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε πως πρέπει να ενισχύσει τη φορολογική μας συνείδηση. Ζήτησε “την έντιμη συμπεριφορά όλων μας γιατι μόνο έτσι το κράτος μπορεί να γίνει έντιμο απέναντι στους πολίτες”.


Το διάγγελμα του πρωθυπουργού

«Πρώτον, αποτρέψαμε και δεν θα εφαρμοστούν μέτρα που είχαν ψηφιστεί στο μνημόνιο για να εφαρμοστούν το 2014. Έτσι, δεν θα γίνει νέα μείωση στις συντάξεις και τους μισθούς των στρατιωτικών. Όπως δεν θα εφαρμοστεί και επιβολή πρόσθετου φόρου 2 τοις χιλίοις στους τζίρους των επιχειρήσεων. Αυτά τα πετύχαμε, γιατί; Γιατί, αντίθετα απ’ ό,τι ισχυρίζονται κάποιοι, έχουμε πετύχει τους στόχους και έχουμε σημειώσει αληθινή πρόοδο.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκτεταμένα στη μείωση του ΦΠΑ και στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να αποδώσει το μέτρο και να ακολουθήσει μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας: “Το πιο σημαντικό, όμως, είναι αυτό που σας ανακοινώνω σήμερα: Ότι μειώνεται αμέσως ο ΦΠΑ στην Εστίαση. Από 1η Αυγούστου! Για πρώτη φορά, όχι απλά αποτρέπουμε κάποια δυσάρεστα, αλλά επιβάλουμε θετικές αλλαγές.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, «είναι μήνες τώρα, που πήρα επάνω μου αυτή την πρώτη μεγάλη μείωση φόρων στην Ελλάδα. Δεν ήταν εύκολο. Αλλά είπα στην Τρόικα ότι με τη μείωση από το 23 στο 13% θα αυξηθεί ο τζίρος, θα αυξηθούν αντί να μειωθούν τα έσοδα του κράτους και θα περιοριστεί και η φοροδιαφυγή. Δεν το πιστεύουν ακόμα. Λέω την αλήθεια. Δέχθηκαν, όμως, να δοκιμάσουν για πρώτη φορά μείωση φορολογίας. Το είχα υποσχεθεί πριν ένα χρόνο. Και σήμερα το πραγματοποιεί αυτή η Κυβέρνηση. Ξέραμε ότι ήταν δύσκολο. Αλλά ξέραμε ότι μπορούσε να γίνει κι έπρεπε να γίνει. Και το κάναμε…

Βασίστηκα πάνω στα όσα οι επιχειρηματικές οργανώσεις, τα Επιμελητήρια και χιλιάδες μαγαζάτορες μας έχουν διαβεβαιώσει με ένα στόμα: Με τη μείωση στο 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, και περισσότερα έσοδα θα πάρει το κράτος! Αυτό πιστεύω κι εγώ. Τα φορολογικά έσοδα αμέσως μπορούν να αυξηθούν. Όμως, τα καταστήματα πρέπει να κόβουν κανονικές αποδείξεις και να τις χτυπάνε στις μηχανές. Μόνον έτσι θα ανοίξει ο δρόμος να γίνουν κι άλλες φορολογικές μειώσεις.

Προσέξτε: Μου αρέσει πάντα να σας λέω την αλήθεια κατά πρόσωπο: Εάν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί σαν να μη συνέβη τίποτα, τότε αυτό θα φταίει που το ΦΠΑ θα αυξηθεί αναγκαστικά και πάλι στο 23%.. Αντίθετα, αν αυτό το πείραμα πετύχει, θα ακολουθήσουν, είμαι βέβαιος, κι άλλες μειώσεις δυσβάστακτων φόρων. Και πάντα – βεβαίως πάντα – υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε και τους δημοσιονομικούς μας στόχους, όπως κάναμε την τελευταία χρονιά! Όλους τους στόχους.

Πάνω απ’ όλα όμως, για αυτή την απόφαση βασίστηκα σε σας. Βασίστηκα στο φιλότιμο του Έλληνα. Γι’ αυτό και επέμεινα. Στο χέρι μας είναι να το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Και να αρχίσει επιτέλους η μεγάλη αποκλιμάκωση, μείωση, των φόρων στην Ελλάδα, που ήταν και πάντα το όνειρό μου:

Χαμηλότεροι φόροι, αλλά όλοι να πληρώνουν, για να μη ξαναμπούμε στην περιπέτεια με τα ελλείμματα.

Τους θυμίζω ότι μόνον ένα χρόνο βρισκόμαστε στην Κυβέρνηση. Ένα χρόνο! Το πώς έβλεπαν ένα χρόνο πριν την Ελλάδα στο εξωτερικό, από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Κίνα, από τις διεθνείς αγορές μέχρι τους Έλληνες και τους ξένους επενδυτές, το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά. Και ξέρουν πόσο διαφορετικά βλέπει όλος ο κόσμος την Ελλάδα σήμερα.

Γνωρίζουν ακόμα ότι η προσπάθεια μεταμόρφωσης της Πατρίδας μας, από χώρα χρεοκοπημένη σε χώρα δίχως προβλήματα, είναι από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα που υπήρξαν ποτέ. Σε όλον τον κόσμο.

Και μάλιστα σε συνθήκες πλήρους Δημοκρατίας μέσα στη Χώρα και πρωτόγνωρης αποσταθεροποίησης γύρω από τη Χώρα.

Σε τέτοιο περιβάλλον δούλεψε η Κυβέρνηση επί ένα χρόνο.

Σε τέτοιο περιβάλλον δουλεύει και σήμερα.

«Δεν χαλαρώνουμε και ότι σύντομα θα έλθουν καλύτερες ημέρες για τον λαό: «Την ανηφόρα θα την ανεβούμε και θα φτάσουμε ως το τέλος, που δεν είναι μακριά. Και θα έλθουν καλύτερες μέρες για το Λαό μας. Δεν θα μας εμποδίσουν φωνές ή σκοπιμότητες γαντζωμένες στο χθες που έχουν συμφέρον να παραμείνει και η Χώρα κολλημένη στο χθες. Ας γνωρίζουν, ότι «κόψαμε τα παλαμάρια», ότι το πλοίο έχει φύγει πια και πίσω δεν κάνουμε. Γιατί αυτό που αναλάβαμε είναι μεγαλύτερο, σπουδαιότερο και πιο αναγκαίο για τον τόπο, από μικρότητες, μικροπολιτικές και μικρά ή μεγάλα συμφέροντα που για χρόνια βάλτωναν την Ελλάδα. Δύναμή μας ότι η Ελλάδα του αύριο, η Ελλάδα που φτιάχνουμε χωρά όλους. Ακόμα και τους αντιπάλους μας. Ενώ το χθες που αφήνουμε πίσω μας, δεν χωρά πια κανένα. Ούτε εκείνους που το υπερασπίζονται. Σήμερα έχουμε τα πρώτα χειροπιαστά δείγματα ότι την κερδίζουμε αυτή τη μάχη. Πετύχαμε την πρώτη σημαντική βελτίωση. Και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Δεν πανηγυρίζουμε, δεν χαλαρώνουμε, αλλά ξέρουμε πια ότι πατάμε γερά στο έδαφος. Και πίσω δεν υπάρχει».

Πηγή: Σαμαράς: Τέλος τα νέα μέτρα -Μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Αυγούστου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/115196#ixzz2ZIxTmmDf