Τι φέρνει στην Ελλάδα με τις… βαλίτσες του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Από το Newpost.com

Την στήριξη της Γερμανίας για τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού προγράμματος στη χώρα μας φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να αποσπάσει ο πρωθυπουργός από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που φτάνει αύριο στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πάντως αναμένεται να φέρει μαζί με τις αποσκευές και… μηνύματα ευρωπαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης.

Ωστόσο, στην ατζέντα του κ. Σόιμπλε θα βρεθεί η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο β’ εξάμηνο του 2014 και ενδεχομένως για ένα μέρος του 2015.καθώς και οι κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο γερμανός υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη συμμετοχή της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, για την δημιουργία ελληνικού ταμείου για την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το κεφάλαιο του Ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ και φιλοδοξεί να καλύψει την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι πόροι του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) δεν επαρκούν.

Σειρά επαφών

Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη θα έχει την Πέμπτη στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, η πρόοδος του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, καθώς και η ελληνογερμανική συνεργασία.

Πέραν των συναντήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Σόιμπλε θα μιλήσει σε κοινή εκδήλωση του Ελλονογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Θέμα της ομιλίας του θα είναι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη Σόιμπλε

Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός Τύπος φροντίζει να υπενθυμίσει πως ο Σόιμπλε δεν περιμένει θερμή υποδοχή στους ελληνικούς δρόμους. Το Spiegel είχε αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες πως τον γερμανό υπουργό Οικονομικών περιμένουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ως οιωνό του κλίματος, το γερμανικό περιοδικό ανέφερε τίτλο ελληνικής εφημερίδας στα γερμανικά που ζητά από τον Σόιμπλε «να φέρει πίσω τα κλεμμένα» (και αναφερόταν στις αποζημιώσεις).

Στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρεται εκτενώς και η γερμανική FAZ, αναλύοντας τα δεδομένα για την επίσκεψη στην Αθήνα με τον τίτλο «Ο Γερμανός και οι Έλληνες».

«Ο Σόιμπλε πηγαίνει στη φωλιά του λιονταριού» λέει από την πλευρά της η SZ, η οποία κάνει αναδρομή στα συνθήματα εναντίον του Σόιμπλε στις διαδηλώσεις στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας ακόμη και την αναφορά του Προέδρου Κάρολου Παπούλια πέρυσι, που ρωτούσε «ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε;».

μηνύματα της επίσκεψης Σόιμπλε αποκωδικοποιεί σήμερα με άρθρο της η Deutsche Welle .

Όπως σημειώνεται «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει την παροχή τεχνικής βοήθειας για το ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, θα δώσει ενθαρρυντικά μηνύματα και θα αποφύγει τη συζήτηση για κούρεμα και χρηματοδοτικό κενό».

Η Deutsche Welle  τονίζει   πως παρότι είναι δύσκολη η χρονική στιγμή, θα επισκεφθεί την Αθήνα «επειδή αισθάνεται bνα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Έλληνα ομολόγου του. Αυτό απαντούν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην ερώτηση, γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα».

Και οι Financial Times αναφέρονται στην επίσκεψη Σόιμπλε τονίζοντας  είναι μια «επίδειξη εμπιστοσύνης» από την Γερμανία στην Ελλάδα.

Το άρθρο με τίτλο «Ο Σόιμπλε στην Αθήνα σε μια επίδειξη εμπιστοσύνης»,  υπογραμμίζουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έρχεται «στην χτυπημένη από την λιτότητα Αθήνα», όχι όμως για να κάνει διαπραγματεύσεις σχετικά με μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους ή για τις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά για να «δείξει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και να τους πείσει να συνεχίσουν»