O Κυπριακός Τύπος, 17 Ιουλίου 2013

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως σε ό,τι αφορά στις αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών, οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών με αφορμή την κάθοδο του κλιμακίου της Τρόικας για αξιολόγηση του προγράμματος για την Κύπρο, η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και ο διορισμός του ΓΔ του ΥΠΕΞ Ανδρέα Μαυρογιάννη στη θέση του διαπραγματευτή για το Κυπριακό, η επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία εικόνων, τοιχογραφιών και μωσαϊκών από τη συλλογή του αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν και η περιβαλλοντική καταστροφή στην Καρπασία λόγω διαρροής 100 τόνων πετρελαίου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νέα στοιχεία φωτιά για αγοραπωλησίες τ/κ γης» πως νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις αγοραπωλησίες τους τουρκοκυπριακών περιουσιών επί προηγούμενης κυβέρνησης και πως ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου κατέχει επιταγές που εμπλέκουν πολιτικό κόμμα σε υπόθεση χρηματισμού. Αλλού αναφέρει πως ο τέως διευθυντής της Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Γιώργος Θεοδώρου έκανε λόγο ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για πρωτοφανή συναλλαγή στο θέμα της επένδυσης της Cyta σε ακίνητο που ανήκε σε Τουρκοκύπριο. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιείται σήμερα στις 9 το πρωί η πρώτη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΚΤ με τους διεθνείς δανειστές.

«Η Σημερινή» με τίτλο «’Δεν διασφαλίζονται με διακηρύξεις οι μισθοί’» αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη ενόψει της αξιολόγησης του προγράμματος για την Κύπρο που αρχίζει σήμερα με επαφές της στο νησί η Τρόικα και γράφει πως ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβληθούν νέες περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο. Αλλού αναφέρει πως το Εθνικό Συμβούλιο βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης και πως έλαβε χθες σημαντικές αποφάσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην Καρπασία λόγω του ότι περίπου εκατόν τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα ύστερα από ατύχημα δεξαμενόπλοιου ιδιωτικής εταιρείας.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Στην Αστυνομία τα στοιχεία» γράφει πως στα χέρια της Αστυνομίας καταλήγουν εντός των ημερών όλα τα στοιχεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου που αφορούν καταγγελίες για μίζες από πωλήσεις τ/κ περιουσιών. Αλλού αναφέρει  πως τεράστια οικολογική καταστροφή συντελείται στα κατεχόμενα μετά τη διαρροή 100 τόνων πετρελαίου στην περιοχή Γαστριών. Σε άλλο θέμα γράφει πως μέχρι τις 7.30 μμ θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς και πως με τις ώρες και τα λεπτά παλεύει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο καλείται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τρόικας με μείωση των υπερωριών στα νοσοκομεία.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «€300.000 στοιχίζει το ‘προεδρικό καμπινέ’» αναφέρει πως παράνομη είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προσληφθούν ιδιώτες ειδικοί σύμβουλοι σε όλα τα Υπουργεία με τη διαδικασία της αγοράς υπηρεσιών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επιστροφή στην Κύπρο 173 θησαυρών που είχαν ανακτηθεί στο Μόναχο από αρχαιοκάπηλο, δημοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία. Αλλού γράφει πως τρίτο μνημόνιο προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εξήγγειλε μείωση των κρατικών δαπανών για το 2014 ύψους 700 εκ. ευρώ.
Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πετυχαίνοντας το στόχο», γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είναι αισιόδοξος ότι οι διεθνείς δανειστές θα επιβεβαιώσουν πως η Κύπρος συμμορφώνεται με τους όρους της οικονομικής της διάσωσης όταν συμπληρώσουν την πρώτη αξιολόγησή τους. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα ως διαμαρτυρία στα κυβερνητικά σχέδια για μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο. Εξάλλου αναφέρεται στην μεγάλη μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κύπρο, στη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη, κατά 42,7% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Επικέντρωση της προσπάθεια στην εξοικονόμηση 700 εκατομμυρίων ευρώ το 2014» γράφει πως η Κυβέρνηση ελπίζει να εξοικονομήσει 700 εκατομμύρια ευρώ από τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών το ερχόμενο έτος, χωρίς να εφαρμόσει περαιτέρω αποκοπές μισθών στο δημόσιο τομέα ή αύξηση των φορολογιών, όπως δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης. Αλλού αναφέρεται στην παράδοση κατά τη διάρκεια τελετής στο Μόναχο πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία εικόνων,  τοιχογραφιών και μωσαϊκών  από τη συλλογή του αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν. Αλλού αναφέρεται στην κατακραυγή που υπήρξε λόγω της αύξησης κατά 8% του αριθμού των πειραμάτων που πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη χρήση πειραματόζωων.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)