SZ: μαύρη τρύπα 10 δισ. στη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο την Αθήνα, «δεν πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς μπορεί να καλυφθεί αυτή η ‘τρύπα’ χρηματοδότησης πριν από τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου».

Η SZ υποστηρίζει ακόμη ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «ούτε θα δώσει υποσχέσεις, αλλά ούτε και θα αφήσει το πρόγραμμα να τιναχτεί στον αέρα», ενώ επισημαίνει ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα βρει η Αθήνα τα 10 δισεκατομμύρια που χρειάζεται, διαφορετικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να διακόψει τη δική του χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. «Μόνο εάν τον Σεπτέμβριο είναι σαφές ότι η Αθήνα θα διαθέτει ρευστότητα και μετά το μέσο του 2014, θα παραμείνει το ΔΝΤ ως δανειστής. Εάν φύγει, η Αθήνα θα χάσει τα χρήματα για τα οποία το Ταμείο είχε δεσμευθεί ως το 2016 και, επιπλέον, χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, οι οποίες συνέδεσαν την δική τους βοήθεια με την συμμετοχή του ΔΝΤ, θα πρέπει, επομένως, να φύγουν» από το πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι για το 2013 οι δανειστές αναμένουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενώ, επικαλούμενη αξιωματούχο της Κομισιόν, σημειώνει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα έξοδα, αλλά τα έσοδα. «Τα έξοδα βρίσκονται υπό έλεγχο. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, δεν είμαστε ακόμη ευχαριστημένοι», δηλώνει ο αξιωματούχος και προσθέτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Διοίκηση, η οποία δεν έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη στην πρόθεση του κ. Σόιμπλε να στηρίξει, με χαμηλότοκα δάνεια μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε θα επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα κατά την αυριανή επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έρχεται με άδεια χέρια στην Αθήνα. Οπωσδήποτε όμως δεν έχει στις αποσκευές του προτάσεις για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ή για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού», τονίζει η DW και υποστηρίζει ότι «ως την ημέρα των γερμανικών εκλογών, στις 22 Σεπτεμβρίου, τέτοιου είδους ‘δύσκολα’ θέματα θα παραμείνουν ταμπού για την κυβέρνηση Μέρκελ».

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα, επισημαίνεται ότι ο Γερμανός πολιτικός θα προσφέρει δημόσια στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση για τις ως τώρα προσπάθειές της να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, θα εκφράσει την αναγνώρισή του για το βάρος που έχει σηκώσει ο ελληνικός λαός και θα καλέσει πολίτες και πολιτικούς να παραμείνουν σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας την ανάγκη για αναπτυξιακά μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο, στην Αθήνα θα υπογραφεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding), μεταξύ του επικεφαλής της KfW Ούλριχ Σρέντερ και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, για την δημιουργία Ταμείου, το οποίο θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η έδρα του Ταμείου θα είναι στο Λουξεμβούργο και τα δάνεια θα εγκρίνονται μετά την θετική εισήγηση ιδιωτικής τράπεζας.

Στο πρόγραμμα του κ. Σόιμπλε βρίσκονται συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τον ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο θα συμμετάσχει σε κλειστή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου.

newsit.gr