Σόιμπλε προς Σαμαρά: “το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο”

Μετά τη συνάντηση με τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Βόλφγκανγκ Σόμιπλε έχει αυτήν την ώρα σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος όμως αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών μόνο για μισή ώρα.

ΦΩΤΟ NEWSIT

images_watchit_gr
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα είναι το εξής:
– Στις 16:00- 16:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το Ελληνικό Πρόγραμμα Προσαρμογής.
– Στις 16:30-17:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τη δημιουργία Τραπεζικού Ιδρύματος στην Ελλάδα.
– Στις 17:00-17:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την υπογραφή του μνημονίου για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου.
– Στις 17:40- 18:10 θα γίνει η υπογραφή του μνημονίου και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στον 3ο όροφο του ΥΠΟΙΚ.

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Όσα έγιναν στο Μαξίμου

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό διήρκησε 40 λεπτά (10 λεπτά περισσότερο από το προγραμματισμένο), ενώ ακολούθησε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδης.

Μετά τη σύσκεψη, οι κκ Βενιζέλος και Σόιμπλε είχαν συζήτηση “πρόσωπο με πρόσωπο”, ενώ μετά την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν δεκάλεπτη συνομιλία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι “το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο” ενώ αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, φέρεται να έκανε θετική αναφορά στη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ειδικότερα στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση, αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι στο εξής θα επιταχυνθούν περισσότερο οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων.

“Να μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας”, δήλωσε ο Β. Σόιμπλε σε ομιλία του στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα για κούρεμα του χρέους, χωρίς άλλα μέτρα, μόνον μεταθέτει το πρόγραμμα στις επόμενες γενιές.

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι τώρα έχει επιτύχει το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το 2014, εάν η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα αποφασίσουμε ενδεχομένως και εάν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα. Πάντως απέκλεισε νέο κούρεμα των ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, ενώ για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είπε ότι “τότε πρέπει να απαρνηθείτε τους βασικούς κανόνες του. Δεν μπορείς να παίρνεις εγγυήσεις και να ζητείς να τις κουρέψεις. Αλλιώς είστε ψεύτες. Σας συμβουλεύω να μην συνεχίσετε αυτήν τη συζήτηση. Πρέπει να πείσετε τους συνομιλητές σας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη”.

“Έχουμε βαθύ σεβασμό για τις προσπάθειες που κάνετε. Η Ελλάδα είναι τό λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όλη η Ευρώπη σας παρακολουθεί και προσμένει την επιτυχία σας. Η εμπιστοσύνη είναι η μόνη προϋπόθεση για να επιστρέψει η ανάπτυξη. Αυτό ίσχυε και όταν πριν 10 χρόνια, η Γερμανία ήταν ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης” είπε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε που απο το πρωί βρίσκεται στην Αθήνα.

Σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ο κ. Σόιμπλε ανάφερε επίσης πως η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της και έκανε τόνισε πως η Γερμανία θα επενδύσει στην Ελλάδα όταν θα λειτουργήσει το αναπτυξιακό ταμείο στη χώρα.

Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρακάθησε σε γέυμα εργασίας μαζί με τους κκ Στουρνάρα, Χατζηδάκη και Μαϊλη.

Για το περιεχόμενο της συζήτησης δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες ωστόσο, διέρευσε το … μενού. Εφαγαν φιλέτο μοσχάρι και σαλάτα με προσούτο.

Αυτοί πήραν μέρος στο γεύμα με τον κ. Σόιμπλε
Αυτοί πήραν μέρος στο γεύμα με τον κ. Σόιμπλε

Στην εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:”Creating the right environment for Growth” συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωνσταντίνος Χατζηδάκης.

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο κ. Σόιμπλε έφτασε το πρωί στην Αθήνα.

Για λόγους ασφαλείας ο γερμανός υπουργός οδηγήθηκε απο το γκαράζ του ξενοδοχείου ενώ η υπόλοιπη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γ. Φούχτελ μπήκε κανονικά στο κτίριο απο την κεντρική είσοδο.

Στο Χίλτον για την εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. ΦΩΤΟ NEWSIT
Στο Χίλτον για την εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. ΦΩΤΟ NEWSIT
Τον κ. Φούχτελ υποδέχθηκε ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας. ΦΩΤΟ NEWSIT
Τον κ. Φούχτελ υποδέχθηκε ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας. ΦΩΤΟ NEWSIT
O κ. Φούχτελ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη
O κ. Φούχτελ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη

Ο κ. Σόιμπλε θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Σόιμπλε θα συνομιλήσει με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και γερμανικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Δημόσιο και απεργίες τα προβλήματα της Ελλάδας

Στήριξη στη κυβέρνηση αλλά και “μπηχτές” ίσως και παραινέσεις για τις αλλαγές στο δημόσιο περιλαμβάνει η τελευταία συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε λίγο πριν πατήσει ελληνικό έδαφος. Το υπερμέγεθες δημόσιο, αλλά και οι απεργίες αποτελούν εμπόδιο, λέει, για την ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Η παρουσία μου έχει σκοπό να δείξει ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, ότι επιθυμούμε να πράξουμε σε διμερές επίπεδο τα πάντα προκειμένου να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Και η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Tagesthemen του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Απαγορευμένη πόλη για οδηγούς και πεζούς

Κουνούπι δεν περνάει απο το κέντρο της Αθήνας! Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την επίσκεψη Σόιμπλε ξεπερνούν σε αυστηρότητα εκείνα που ίσχυαν για την Αγκελα Μέρκελ κατα την επίσκεψή της το 2012. Συναθροίσεις απαγορεύονται, σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει ενώ γερά νεύρα πρέπει να έχουν όσοι μετακινηθούν με αυτοκίνητο καθώς δεκάδες δρόμοι είναι απροσπέλαστοι.

Ο αποκλεισμός των δρόμων ξεκινάει από τους Στύλους Ολυμπίου Διός ΦΩΤΟ NEWSIT
Ο αποκλεισμός των δρόμων ξεκινάει από τους Στύλους Ολυμπίου Διός ΦΩΤΟ NEWSIT

Ουσιαστικά έχει σχηματιστεί στους δρόμους της Αθήνας ένα τετράγωνο με αποκλεισμένους, από κλούβες των ΜΑΤ, δρόμους.

Αυτή την ώρα είναι κλειστοί με κλούβες οι δρόμοι:
Ερμού
Φιλελλήνων
Μητροπόλεως
Σταδίου από Βουκουρεστίου
Βασιλίσσης Σοφίας από Χίλτον
Βασιλέως Κωνσταντίνου από Αρδηττού

Η Ερμού με θέα τις... κλούβες. ΦΩΤΟ NEWSIT
Η Ερμού με θέα τις… κλούβες. ΦΩΤΟ NEWSIT

Ενδεικτικό των μέτρων είναι και το γεγονός ότι ο κ.Σόιμπλε θα φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών από το πλάι, το αυτοκίνητο που τον μεταφέρει θα μπει μέσα στη στοά και ο Γερμανός υπουργός δεν θα διανύσει παρά μόλις μερικά μέτρα, μέχρι να περάσει το κατώφλι. Για το λόγο αυτό έχει τοποθετηθεί ήδη ειδική μπάρα αναπήρων.

Πιο συγκεκριμένα λόγω των μέτρων ασφάλειας στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς παρακάτω απαγορεύεται η συγκέντρωση αλλά και η διέλευση με το αυτοκίνητο:

Β. Αμαλίας (από τη συμβολή της με την Β. Όλγας) – αριστερά Σουρή – συνέχεια Ναυάρχου Νικοδήμου – δεξιά Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγινίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), όπως και κατά μήκος των τμημάτων των παραπάνω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

Αν και τα μέτρα ήταν γνωστά δεν έλειψε το μποτιλιάρισμα στη Συγγρού όταν έκλεισε ο δρόμος ΦΩΤΟ NEWSIT
Αν και τα μέτρα ήταν γνωστά δεν έλειψε το μποτιλιάρισμα στη Συγγρού όταν έκλεισε ο δρόμος ΦΩΤΟ NEWSIT

Οι απαγορεύσεις και οι ρυθμίσεις θα ισχύουν επίσης για το τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε ακτίνα 100 μέτρων. Επίσης θα ισχύουν και για τις γέφυρες, τους ανισόπεδους κόμβους και τις διαβάσεις που υφίστανται κατά το μήκος τους, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Δεκαπενταύγουστο θυμίζει η λεωφόρος Αμαλίας ΦΩΤΟ NEWSIT
Δεκαπενταύγουστο θυμίζει η λεωφόρος Αμαλίας ΦΩΤΟ NEWSIT

Παράλληλα,  οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» θα παραμείνουν κλειστοί από τις 9.30 το πρωί μέχρι νεωτέρας. Επίσης, οι σταθμοί του Μετρό «Κατεχάκη» και «Μέγαρο Μουσικής» θα κλείσουν για το επιβατικό κοινό από τις 09:30 έως 12:30 και από 18:00 έως 24:00. Το τραμ δεν θα φτάνει στο Σύνταγμα από τις 9:30 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας.

Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό. ΦΩΤΟ NEWSIT
Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό. ΦΩΤΟ NEWSIT
Οι γνωστές πια "αυρες" δίπλα στη Βουλή. ΦΩΤΟ NEWSIT
Οι γνωστές πια “αυρες” δίπλα στη Βουλή. ΦΩΤΟ NEWSIT
Ούτε γάτα δεν περνάει απο τη Βασ. Σοφίας. ΦΩΤΟ NEWSIT
Ούτε γάτα δεν περνάει απο τη Βασ. Σοφίας. ΦΩΤΟ NEWSIT
Υπό διωγμό τα μηχανάκια στο Σύνταγμα, γερανός της τροχαίας “μαζεύει” όσα έμειναν παρκαρισμένα ΦΩΤΟ NEWSIT
Υπό διωγμό τα μηχανάκια στο Σύνταγμα, γερανός της τροχαίας “μαζεύει” όσα έμειναν παρκαρισμένα ΦΩΤΟ NEWSIT
Ούτε τα... παπάκια δεν γλίτωσαν από τα μέτρα – Κλειστός ο Εθνικός Κήπος ΦΩΤΟ NEWSIT
Ούτε τα… παπάκια δεν γλίτωσαν από τα μέτρα – Κλειστός ο Εθνικός Κήπος ΦΩΤΟ NEWSIT
Το πρόγραμμα του γερμανού υπουργού οικονομικών

Λίγο μετά τις 11 έφτασε στο αεροδρόμιο ο Β. Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι.

Στο Χίλτον για την εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. ΦΩΤΟ NEWSIT
Στο Χίλτον για την εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. ΦΩΤΟ NEWSIT

Για λόγους ασφαλείας ο γερμανός υπουργός οδηγήθηκε απο το γκαράζ του ξενοδοχείου ενώ η υπόλοιπη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γ. Φούχτεκλ μπήκε κανονικά στο κτίριο απο την κεντρική είσοδο.

Τον κ. Φούχτελ υποδέχθηκε ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας. ΦΩΤΟ NEWSIT
Τον κ. Φούχτελ υποδέχθηκε ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας. ΦΩΤΟ NEWSIT
O κ. Φούχτελ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη
O κ. Φούχτελ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη

Ο κ. Σόιμπλε θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Σόιμπλε θα συνομιλήσει με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και γερμανικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Απόρθητο φρούριο θυμίζει σήμερα η Αθήνα, λόγω της έλευσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, σήμερα δεν επιτρέπονται, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 09.00 έως 20.00, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες στην περιοχή που περικλείεται:

– από τις οδούς / λεωφόρους Β. Αμαλίας (από τη συμβολή της με την Β. Όλγας) – αριστερά Σουρή – συνέχεια Ναυάρχου Νικοδήμου – δεξιά Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγινίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), όπως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής

– στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος » έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό 100 μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), όπως και στις γέφυρες, διασταυρώσεις και διαβάσεις που υπάρχουν κατά μήκος τους, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Πάντως παρά τις απαγορεύσεις φορείς και συνδικάτα προγραμματίζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βουλή για την άφιξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε αναμένεται στις 2 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πηγή: newpost.gr, newsit.gr