Άνγκελα Μέρκελ: «Δεν βλέπω κούρεμα χρέους και πολεμικές αποζημιώσεις»

«Η δική μας ερμηνεία του νόμου είναι διαφορετική», δήλωσε σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο ελληνικό αίτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο πριν από τις θερινές διακοπές της, η κυρία Μέρκελ διευκρίνισε ακόμη ότι «αυτό δεν αλλάζει, παρά τις πρόσφατες αξιώσεις».

«Έχω πει επανειλημμένα ότι δεν βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα», τόνισε στη συνέχεια, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η συζήτηση αυτή, τόνισε η κ. Μέρκελ, θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει «μαζική ανασφάλεια» στους επενδυτές της Ευρωζώνης και “θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε, την Πέμπτη, από την Αθήνα, να μην συνεχισθεί η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς «δεν είναι προς όφελος σας».

Ο κ. Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας βοήθειας, καθώς, όπως είπε, εάν το 2014 έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις και έχει υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, «τότε μπορούμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης του χρέους». 

Και πρόσθεσε: «Όμως, εάν συζητάτε για κούρεμα πέρα από το 53% στον ιδιωτικό τομέα, δεν το συζητάμε καθόλου. Εάν μιλάτε για κούρεμα στον μηχανισμό στήριξης, τότε είμαστε εντελώς αντίθετοι. Εφόσον παίρνετε βοήθεια και μιλάτε για κούρεμα, τότε είσαστε ψεύτες. Εάν συνεχίσετε, αυτή η κατεύθυνση δεν είναι σωστή».

http://newpost.gr