Τη Δευτέρα θα προκηρυχθούν οι θέσεις για τη νέα Δημόσια Τηλεόραση

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της νέας ΕΡΤ έχει ξεκινήσει και όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής την Δευτέρα θα βγουν οι προκηρύξεις για την πρόσληψη 2.000 ατόμων για τον μεταβατικό φορέα της ΔΤ.

O κ. Καψής κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη νέα ΕΡΤ εξήγησε ότι σε πρώτη φάση θα γίνει πρόσληψη 500 ατόμων, μέχρι οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ και οι υπόλοιποι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ που παραμένουν μέσα στο Ραδιομέγαρο να το εκκενώσουν. Στη συνέχεια η νέα Ραδιοτηλεόραση θα εκπέμψει ξανά από την Αγία Παρασκευή και θα προσληφθούν 1.500 άτομα επιπλέον.

Ο κ.Καψής πρόσθεσε δε ότι οι εργαζόμενοι θα υπογράψουν 2μηνες συμβάσεις οι οποίες θα ανανεώνονται μέχρι να εκπέμψει ο νέος φορέας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα ΕΡΤ

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για της Νέας Ραδιοτηλεόραση έχει ως βάση την απόλυτη ανεξαρτησία του νέου φορέα και δεν θα υπάρχει καμία κυβερνητική και κομματική παρέμβαση. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου ο φορέας θα εκπέμπει σε μεταβατικό στάδιο, ενώ ειδικοί σύμβουλοι θα καταρτίσουν το οργανόγραμμα. Παράλληλα θα ξεκαθαρίσει κάτω

Στόχος είναι η δημιουργία ενημερωτικού, ψυχαγωγικού και δορυφορικού προγράμματος, τεσσάρων ραδιοφωνικών σταθμών και 4-5 περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, δηλαδή ενός φορέα που θα καλύπτει τα πάντα και σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλεί τους δανειστές της Ελλάδας όπως μέχρι τις αρχές Ιουνίου που λειτουργούσαν 7 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και 26 περιφερειακοί σταθμοί.

Αγρια κόντρα Καψη – Τσίπρα στη Βουλή

Την αντίδραση του Παντελή Καψή προκάλεσε η κριτική του Αλέξη Τσίπρα προς τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ στην Ολομέλεια της Βουλής. «Σας γνωρίζω και σας εκτιμώ, δεν περίμενα να αναλάβετε μια τέτοια θέση, εσείς ένας δημοσιογράφος με τέτοια διαδρομή, με διευθυντικές θέσεις σε Μέσα ιδιωτικά, ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του.

«Έχω πει ότι μπορώ να απαντήσω γι΄ αυτά που λέω, γι΄ αυτά που κάνω, όχι γι΄ αυτά που είμαι. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν ήμουν ούτε άνθρωπος του κομματικού σωλήνα, ούτε δέχθηκα ποτέ να πάω στο δημόσιο, αλλά αναγκάστηκα να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, ακολούθησα την πορεία που ακολούθησα», απάντησε ο κ. Καψής και συνέχισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Μιλάτε για θέμα ηθικής τάξεως, αλλά αποτελεί μεγάλη υποκρισία αυτό που λέτε, κύριε πρόεδρε. Έχετε βάλει διευθυντή του Βήματος, αγαπητό μου συνεργάτη και αξιόλογο δημοσιογράφο, πρόεδρο της “Αυγής”. Φαντάζομαι όχι για να παραδώσει την “Αυγή” στα συμφέροντα των εκδοτών. Έχετε δίπλα σας έναν εξαίρετο νομικό, με λαμπρή δημοκρατική πορεία και επιστημονική κατάρτιση ο οποίος ήταν νομικός συνεργάτης καναλαρχών, ήταν και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας καναλάρχη και όμως αυτόν, και καλά κάνατε, τον επιλέξατε επικεφαλής των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για να καταπολεμήσει την διαπλοκή. Και δεν υπάρχει εκεί πέρα κανένα πρόβλημα. Και καλά κάνατε. Αλλά ξαφνικά σ’ εμένα, επειδή εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα, επειδή 35 χρόνια κολλάω ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως».

Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έσπευσε ταυτόχρονα να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος ούτε άδεια σε κανάλι έχει δώσει ποτέ, ούτε σε ραδιόφωνο και έχει την τιμή, με νομοσχέδιο που πέρασε πέρυσι με κυβέρνηση Παπαδήμου να καθιερώνεται νομικά η διάκριση παρόχου περιεχομένου και παρόχου δικτύου.«Δεν μετέχω στην κυβέρνηση για να υπηρετήσω κανενός συμφέροντα, παρά μόνο το δημόσιο συμφέρον και μια πραγματικά ισχυρή τηλεόραση, που δεν θα είναι φέουδο κανενός, ούτε της κυβέρνησης, ούτε και κάποιων συνδικαλιστών που έχουνε μάθει να ζούνε παρασιτικά σε βάρος της», πρόσθεσε ο κ. Καψής.

«Κύριε υπουργέ, καταθέσατε μια σειρά από επιχειρήματα με τα οποία αναγνωρίσατε το ναρκοθετημένο πεδίο στο οποίο επιλέξατε να εργαστείτε», αντέτεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η μομφή που κατέθεσα δεν ήταν μομφή για τις απόψεις ή τις πράξεις σας. Αλλά όταν εδώ υπάρχει μια φανερή σύγκρουση συμφερόντων, γιατί δεν ήρθατε να υπηρετήσετε ένα σχέδιο που είναι το δικό σας σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο συγκροτημένο με συγκεκριμένη κατεύθυνση το κλείσιμο της ΕΡΤ, την υποβάθμιση της ΕΡΤ – και μη μου πείτε ότι ο νέος φορέας θα μπορεί να είναι ποιοτικά και ουσιαστικά καλύτερος με τις μισές δαπάνες και με το προσωπικό- το κλείσιμο και η υποβάθμιση της ΕΡΤ είναι λοιπόν εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις, όφελος προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους. Εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε ακόμη άστοχα τα παραδείγματα που επικαλέστηκε ο κ. Καψής: «τα παραδείγματα τα οποία μου θέσατε είναι άστοχα, διότι εσείς δεν αναλάβατε διευθυντής της “Αυγής”, δεν αναλάβατε διευθυντής ενός εντύπου ενός κόμματος. Αναλαμβάνετε τον κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ούτε καν διευθυντής της ΕΡΤ, το οποίο θα το θεωρούσα λογικό, αναλαμβάνετε τον κρίσιμο πολιτικό ρόλο να υλοποιήσετε ένα σχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων υποβαθμίζει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και εκ των πραγμάτων εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα».

Επέμεινε τέλος ότι ο υφυπουργός πρέπει να απαντήσει για «το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει όλη αυτή η περιπέτεια στον ελληνικό λαό».

«Εγώ απάντησα στο ζήτημα ηθικής τάξης. Το σχέδιο που θα υπηρετήσω θα το δείτε και θα το κρίνετε. Αλλά θέμα ηθικής τάξεως δεν υφίσταται», επανήλθε με παρέμβασή του ο κ. Καψής.

Αλ. Τσίπρας: Ζημιώνει το δημόσιο από το κλείσιμο της ΕΡΤ

Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και με αφορμή την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών.Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι, στη χθεσινή συνάντηση του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, δεν ανέφερε τίποτα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει λάθος πρόγραμμα που οδηγεί σε στάση πληρωμών και εκτίμησε ότι τελείωσε ο πολιτικός της χρόνος.

«Η χθεσινή επίσκεψη του κ. Σόιμπλε, είναι πραγματικά ένα λυπηρό, δυσάρεστο, θλιβερό γεγονός. Ενώ ο ίδιος έκανε αναφορά περί ύπαρξης θέματος κατοχικού δανείου, ο πρωθυπουργός είπε μόνο “πάμε καλά” και εφαρμόζουμε το πρόγραμμα. Θα κόψουμε μισθούς, συντάξεις και τσιμουδιά για το μεγάλο αυτό ζήτημα. Θα μας κρίνει όλους η ιστορία» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, εκτιμώντας ότι οδηγεί σε στάση πληρωμών και τόνισε ότι, με το πρόγραμμα που εφαρμόζει, το μόνο που πετυχαίνει είναι η αύξηση της ανεργίας και η διεύρυνση της φτώχιας και της ύφεσης.

Υποστήριξε ακόμα ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στρουθοκαμηλίζει, θέλοντας να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.