Το ωράριο των καταστημάτων που θα ανοίγουν τις Κυριακές

Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ θα λειτουργούν στο εξής όσα καταστήματα ανοίγουν τις Κυριακές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ρύθμιση της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών.

Παράλληλα σε διάστημα τριών μηνών θα πρέπει οι δήμαρχοι και οι αντιπεριφερειάρχες να αποφασίσουν ποιες Κυριακές θα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται αυστηρότερα τα πρόστιμα για όσους βενζινοπώλες πιάνονται με «πειραγμένες» αντλίες.

Τα παραπάνω προβλέπονται στις τροποποιήσεις του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης στην Βουλή.

Συγκεκριμένα, βάσει των τροποποιήσεων:

* Δίνεται το περιθώριο ενός ακόμη μήνα (3 μήνες συνολικά από την ψήφιση του νομοσχεδίου), προκειμένου οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες, ή -στην περίπτωση της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης- οι κατά τόπους δήμαρχοι να αποφασίσουν ποιες Κυριακές θα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Σε περίπτωση που η προθεσμία αυτή παρέλθει χωρίς σχετική απόφαση, θα επιτρέπεται όλες τις Κυριακές του έτους η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι εκπτωτικά καταστήματα (outlet), δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, και δεν συνδέονται νομικά με αλυσίδες καταστημάτων. Η σχετική απόφαση κάθε αντιπεριφερειάρχη μπορεί να αναθεωρείται ετησίως κάθε Ιανουάριο, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2015.

* Το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές, ξεκινά στις 11 το πρωί και λήγει στις 8 το βράδυ.

* Σε βενζινάδικα τα οποία “πειράζουν” τις αντλίες τους, προκειμένου να αλλοιωθούν οι ενδείξεις των μετρητών, ο υπεύθυνος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, κατάσχονται οι σχετικοί μηχανισμοί και επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για κάθε επηρεαζόμενη μετρητή. Οι ίδιες ποινές επιβάλλονται όταν εντοπίζονται και ίχνη μηχανισμών που έχουν αφαιρεθεί.

* Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αττικής, διορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και του περιφερειάρχη Αττικής. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι διετής. Η αρχική διάταξη προέβλεπε διορισμό των προέδρων μονάχα από τον υπουργό Ανάπτυξης -κάτι που είχε προκαλέσει στο παρελθόν διαμαρτυρίες τόσο από το χώρο της αντιπολίτευσης, όσο και της συμπολίτευσης.

* Ιδρύεται Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, που εποπτεύεται από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Άλλες τροποποιήσεις που κατατέθηκαν σήμερα στο νομοσχέδιο, αφορούν τη διαδικασία διαιτησίας στις δημόσιες συμβάσεις.

Τέλος, με τροπολογία που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο, εντάσσονται στο καθεστώς ενισχύσεων του ν.3908/2011 και οι επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιοθερμικούς σταθμούς, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη χορήγηση επαγγελματικής ταυτότητας β’ τάξης σε λογιστές φοροτεχνικούς και με τη διαδικασία έκδοσης του Κώδικα Δεοντολογίας των Λογιστών Φοροτεχνικών, και παρέχεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα εγγραφής ως μέλη Επιμελητηρίου και σε μη εγκατεστημένα στη χώρα μας πρόσωπα.

http://newpost.gr