Με “κλειστά χαρτιά” υποδέχθηκε τον Βενιζέλο ο Νταβούτογλου

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για το καυτό θέμα που απασχολεί την Ελλάδα και δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των ΑΟΖ.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στην Άγκυρα μεταξύ των δύο ανδρών έκαναν και οι δύο δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε χωρίς ωστόσο να ειπωθεί κάτι καινούργιο εκτός του ότι ο κ. Νταβούτογλου θα βρεθεί στην Αθήνα τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκινώντας τις δηλώσεις του τόνισε την ικανοποίησή του ότι η πρώτη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου ως υπουργού Εξωτερικών ήταν στην Τουρκία.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η επίσκεψή του στην Άγκυρα «συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουμε στις καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις». Και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών χαρακτήρισαν τον αγωγό ΤΑΡ “γέφυρα ενέργειας”, με σημασία «όχι μόνο οικονομική, αλλά και γεωπολιτική».

Ερωτηθείς ο κ. Νταβούτογλου για το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο, είπε απλώς ότι συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και τόνισε ότι «θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και ευημερίας». Στην ίδια ερώτηση, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «όλες οι χώρες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προστατεύουν την εθνική τους κυριαρχία κατά τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου και έχουν την υποχρέωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα στο πλαίσιο της έννομης διεθνούς τάξης».

Σε ερώτηση για το Κυπριακό και για το γεγονός ότι η Κύπρος έχει ορίσει διαπραγματευτή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ο διαπραγματευτής έχει τη θεσμική ευελιξία να κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές» και τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα – μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, ενώ υπάρχουν η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα που επωμίζονται το βάρος των συνομιλιών».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε, επίσης, πως η επόμενη σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι αποφασίστηκε να κινηθούν οι διαδικασίες στις δύο χώρες για να κυρωθούν και να τεθούν σε ισχύ όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στις δύο προηγούμενες συνόδους του Συμβουλίου. Ακόμη υπογράμμισε την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στη διμερή οικονομική συνεργασία και σημείωσε ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, των μεταφορών και τα χρηματοοικονομικά».

Ο κ. Νταβούτογλου αναφερόμενος στο Ελληνοτουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τόνισε πως η τρίτη σύνοδος της θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, στις αρχές του επόμενου έτους. Ως προς τα θέματα ΕΕ ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός την ελληνική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014 και είπε πως κατά τις σημερινές επαφές «εξετάστηκαν τα ζητήματα ΕΕ, όπως η επίδραση θεμάτων, όπως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων και οι θεωρήσεις, στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ».

«Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», είπε κλείνοντας ο κ. Νταβούτογλου.

Πηγή:newpost.gr