Βερολίνο και Ουάσινγκτον ανταλλάσσουν μηνύματα επί ελληνικού εδάφους

Η δήλωση της λουξεμβουργιανής Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ περί ανάγκης κατάργησης της τρόικας και της αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «φούντωσε» ξανά τη σχετική συζήτηση, με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ να στέλνουν μηνύματα επί ελληνικού εδάφους μέσω των υπουργών Οικονομικών τους στην Αθήνα.

Πριν από περίπου ένα μήνα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε είχε θέσει θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ από τους μηχανισμούς στήριξης ευρωπαϊκών χωρών, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχαν αναφερθεί στο ενδεχόμενο τόσο το πρακτορείο Reuters όσο και το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

H αποτυχία του πρώτου προγράμματος για την Ελλάδα, με τους λάθος υπολογισμούς, καθώς και η διχογνωμία για το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ενίσχυσαν τη φημολογία, η οποία όμως, καταλάγιασε.

H ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, όμως, με δηλώσεις της στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, ζητεί την αποχώρηση του Ταμείου από την τρόικα, αφού θεωρεί ότι τα ζητήματα ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να τα ανάβουν οι Ευρωπαίοι. Με την άποψη της λουξεμβουργιανής Επιτρόπου δεν συμφώνησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, ο οποίος υπερασπίστηκε το μοντέλο της τρόικας, απορρίπτοντας την κατάργησή της και επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό ότι μπορούμε να αντλούμε τη συνδυαστική και συμπληρωματική γνώση αυτών των τριών θεσμών».

Η τρόικα άρχισε να παράσχει στήριξη -με το αζημίωτο όπως βλέπουμε γύρω μας- σε χώρες της ευρωζώνης από το 2010, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου έβαλε την Ελλάδα στην περιπέτεια των μνημονίων και επί ελληνικού εδάφους φαίνεται ότι παίζεται «παιχνίδι» ανταλλαγής μηνυμάτων ανάμεσα στις δύο άκρες του Ατλαντικού.

Η επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα επεφύλασσε και έμμεσα μηνύματα προς Ουάσινγκτον και ΔΝΤ, με την υπογραφή του μνημονίου για το Ελληνικο΄Επενδυτικό Ταμείο με τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Ουσιαστικά, η γερμανική πλευρά διαμηνύει ότι μπορεί και μόνη της να διαχειριστεί το ελληνικό (και όχι μόνο) ζήτημα, δείχνοντας, παράλληλα, εντός προεκλογικής περιόδου, ότι αυτό δεν θα γίνει με χρήματα γερμανών φορολογουμένων.

Φυσικά, η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν θα μείνει χωρίς απάντηση, αφού αύριο καταφθάνει ο αμερικανός ομόλογός του Τζακ Λιου, λίγες μέρες πριν ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Στην ατζέντα των επαφών του κ. Λιού με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα θα βρεθούν η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι ευρωπαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη.

Ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν και οι επίσημες δηλώσεις του αμερικανού υπουργού για το ενδεχόμενο του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, με τον γερμανό ομόλογό του να το έχει απορρίψει κατηγορηματικά και κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Το «πινγκ πονγκ» συνεχίζεται με την Ελλάδα στη μέση, που μάλλον δεν θα περιμένει και κάτι διαφορετικό με ή χωρίς ΔΝΤ. Ούτως ή άλλως Μέρκελ και Σόιμπλε κρατούν το καρπούζι και δανείζουν το μαχαίρι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 http://newpost.gr