ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Τα γαλλικά στα σαλόνια η μαγκιά στα αλώνια!

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Ε, λοιπόν, το πόσο πολύ το χαίρομαι που σιγά-σιγά αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε και εμείς τον πολιτικό …τροχό, ούτε και που λέγεται! Πετάω από τη χαρά μου! Να, άκουσα τον πολύ συμπαθή Κυριάκο Μητσοτάκη, να μιλάει για  “ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο Τομέα” και ανατρίχιασα, μα την αλήθεια!..

Είπα, να κάποιος που έπιασε, επιτέλους, τον Ταύρο από τα κέρατα!

Μετά σκέφτηκα: “Βαστάτε Τούρκοι τ΄άρματα”!  Κι έπειτα σιγοψιθύρισα: “Ο χάρος βγήκε παγανιά…” Όμως, πάνω που ήμουνα έτοιμος να ζωστώ τα φυσεκλίκια και να τραγουδίσω το ¨Πότε θα κάνει ξαστεριά”, το ρίξε το γαλλικό και με ξενέρωσε!..

Έπειτα, μου ήλθε κατακούτελα εκείνη η συγκλονιστική ανακάλυψη πως κάποιοι, λέει, δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μια “αίσθηση χαλαρότητος” !.. Κάπως έτσι φαντάζομαι θα ένοιωσε και ο πρώτος άνθρωπος που είδε μια στρογγυλή πέτρα να κατρακυλάει στην κατηφόρα!

Μία αίσθηση περιέργειας το λες, ένα σκίρτημα ξαφνιάσματος το αποκαλείς, όπως και να το πεις, η ουσία είναι στην “αίσθηση”…  Προφανώς δεν θα εννοούσε ο Υπουργός τους έξη “υπαλλήλους” που είχαν να πατήσουν το πόδι τους στην υπηρεσία τους για περισσότερο από 2 χρόνια! Μπα, μάλλον το 77% των υπαλλήλων που δεν τηρούσαν το χρόνο εργασίας θα εννοούσε!.. Ίσως πάλι ήθελε να στηλιτεύσει τους 19 υπαλλήλους που απουσίαζαν για περισσότερες από 8 ώρες αθροιστικά σε μηνιαία βάση! Τουτέστιν καθ΄έξιν!  Δηλαδή, κοπανατζήδες του κερατά, και με το συμπάθιο, Κυριάκο!!!

Μαζί σου είμαι. Όχι, δεν έχει σημασία τα υπουργεία και οι θέσεις που κατείχαν όλοι αυτοί. Σε ό,ποιο υπουργείο και να κάνατε έλεγχο, περίπου το ίδιο πράγμα θα “ανακαλύπτατε”.  Σάματις δεν ήταν, από χρόνια τώρα,  κοινό μυστικό ότι τα περισσότερα γραφεία παρέμεναν “άδεια” μετά από μία αργία περιμένοντας να έλθει η …επόμενη; Μήγαρις δεν γνωρίζαμε ότι κάποιοι “υπάλληλοι” στα δημόσια γραφεία μιλούσαν στα τηλέφωνα, έκαναν σχέδια για τις επόμενες διακοπές τους, έπλεκαν βελονάκι ε, κι αν τους περίσσευε κανένα μισάωρο τη βδομάδα, το δούλευαν έτσι για να ξεμουδιάσουν;

Δεν τα ξέραμε; Δεν τα λέγαμε; Δεν τα γράφαμε;

Δε λέω, τώρα μια καλή αρχή έγινε.  Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ως λέγεται!  Έλα, όμως, που εγώ αυτό ακριβώς είναι που φοβάμαι περισσότερο από όλα! Κάναμε την μισή δουλειά! Διότι η άλλη μισή θα ήταν να τους είχε στείλει αναπολόγητα ο Υπουργός στο σπίτι τους όλους αυτούς. Και αυτό δεν έγινε! Υπερίσχυσε η ευγένεια!

Α, ναι, είπε και πως θα τους μειώσει το μισθό ανάλογα με το χρόνο που απουσίαζαν! Δηλαδή, απ΄την ανάποδη αν το δει κανείς, θα συνεχίσει να τους πληρώνει τον υπόλοιπο μισθό!!!

Αλλά μισθό γιατί πράγμα; Επειδή αντί να δουλεύουν μας δούλευαν;

Και να ήτανε μόνον οι φυγόπονοι,  καημός θα ήτανε μικρός.  Δείτε την φάμπρικα που είχαν στήσει οι “τυφλοί”! Μωρέ, μια χαρά ανοιχτομάτες ήτανε αυτοί. Τυφλοί ήμασταν όλοι εμείς οι απέξω που όχι μόνον τους χαρτζιλικώναμε κάθε μήνα, χρόνια τώρα, με το επίδομα τυφλών, αλλά τους προσφέραμε και θέση στα λεωφορεία! Άσε που για να κάνουμε μια καλή πράξη την ημέρα τους περνάγαμε και στο απέναντι πεζοδρόμιο!..

Θα πείτε, μόνον στην Ελλάδα γίνονται αυτά; Όχι, βέβαια. Αλλά να, εδώ το παρακάνουμε όσο να πεις… Στους 156 που έπαιρναν επίδομα στην Κάλυμνο μόνον 52 ήτανε πραγματικά τυφλοί! Οι άλλοι  ήτανε ¨μαϊμού”…

Αμ, στην κοσμοπολίτικη Ρόδο; Εντοπίσθηκαν 116 ανοιχτομάτηδες από τους 131…

Και καλά εμάς.  Αναμεταξύ τους, πώς το άντεχαν το δούλεμα; Και όταν συναντιόντουσαν στο δρόμο …χαιρετιόντουσαν;

Ανοιχτομάτηδες, κουκουλομάτηδες, όλοι βολεμένοι. Γι αυτό και κάνουν λυσσαλέο πόλεμο όταν πας να τους ξεβολέψεις…

Ο συνδικαλισμός της αρπαχτής, της ρεμούλας και των σταμουλοκολλάδων! Αυτός μας έφερε μέχρις εδώ. Και αυτός, όσο του το επιτρέπουμε, θα μας ρίξει ίσαμε τον πάτο του γκρεμού!

Γι αυτό, πολύ το χάρηκα το “πάθημα” του Σαμαρά. Που βγήκαν τα δικά του “γαλλικά” στον αέρα!  Όπως χαιρόμουνα και τα “καντήλια” του αειμνήστου  Καραμανλή!..

Τα γαλλικά στα σαλόνια. Η μαγκιά στα αλώνια!