Ο Κυπριακός Τύπος, 20 Ιουλίου 2013

Η 39η επέτειος της τουρκικής εισβολής εν μέσω της οικονομικής κρίσης είναι το θέμα που προβάλλεται σήμερα σε όλες τις εφημερίδες, οι οποίες επίσης ασχολούνται με τις επαφές του κλιμακίου της Τρόικας με επίκεντρο την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η φορολόγηση των ακινήτων, η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό και η αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στην κατεχόμενη Καρπασία.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αχτίδα φωτός» γράφει ότι αχτίδα φωτός για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αμέσως μετά την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης δηλαδή στις αρχές Αυγούστου, άφησαν χθες στις επαφές τους οι εκπρόσωποι της Τρόικας σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις που φέρεται να εκφράζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επικαλούμενη τις συνεχείς εκροές κεφαλαίων. Αλλού, γράφει ότι τέλος Ιουλίου το Κτηματολόγιο παραδίδει όλα τα στοιχεία στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων για να αρχίσει η φορολόγηση όλων των ακινήτων. Επίσης, η «Α» γράφει ότι γενναιόδωρα είναι τα ποσά που προσφέρουν τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα σε όσους υπαλλήλους επιλέξουν το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Συνάντηση ‘φωτιά’ για την Τράπεζα Κύπρου» γράφει ότι κρίσιμης σημασίας θεωρείται η σημερινή σύσκεψη των επικεφαλής της Τρόικας με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά την παραπέρα πορεία της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να παράσχει βοήθεια για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Η δήλωση έγινε στη διάρκεια της τελετής διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσινγκτον Γιώργου Σιακαλλή. Αλλού, η εφημερίδα γράφει για την συμπλήρωση σήμερα 39 χρόνων από την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής και προβάλλει τις ανακοινώσεις των κομμάτων τα οποία καταδικάζουν την Τουρκία και προτείνουν τις δικές τους θέσεις για λύση του Κυπριακού.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αστρονομικά δάνεια για 36» γράφει ότι δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς επαρκή ανάλυση κινδύνων με επιφανειακή και ελλιπή μελέτη οικονομικών δεδομένων και χωρίς ολοκληρωμένες εξασφαλίσεις έδωσε η Τράπεζα Κύπρου σε Κύπρο και Ελλάδα την περίοδο της φούσκας των οικονομιών των δύο χωρών αλλά και αργότερα όταν εισήλθαν για τα καλά στη δίνη της κρίσης. Αλλού, γράφει ότι τον Οκτώβρη δυνατό να αρχίσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της νέας Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΚ. Επίσης, ο ‘Φ’ γράφει ότι σε δέκα μέρες θα ξεκαθαρίσει το τελικό κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και ότι οι πρώτες ενδείξεις το τοποθετούν στο 50%.

Η «Χαραυγή» στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Προδιαγραμμένο έγκλημα» γράφει ότι 39 χρόνια μετά την εισβολή ο Τούρκος εισβολέας βρήκε το δρόμο ανοικτό από την προδοσία και μέχρι σήμερα κατέχει το βόρειο τμήμα του νησιού μας ολοκληρώνοντας το δίδυμο ΝΑΤΟϊκό έγκλημα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στο μέτρο για την φορολογική αμνήστευση και γράφει ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της το περί δικαίου αίσθημα και δεν απέτρεψε επιβράβευση όσων φυγάδευσαν κεφάλαια πριν το κούρεμα στηριγμένοι σε εσωτερική πληροφόρηση. Επίσης, αναφέρει ότι καμία απόφαση δεν λήφθηκε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές σε χθεσινή συνάντηση τεχνοκρατών της Τρόικας με τον Διοικητή και αξιωματούχους της ΚΤ και τον Υπουργό Οικονομικών.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κρίσιμες συνομιλίες για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου» γράφει ότι σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση με την Τρόικα κατά την οποία θα συζητηθούν προτάσεις για την Τράπεζα Κύπρου ενώ την ίδια ώρα η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου ανέφερε ότι οι μετοχές της νέας Τράπεζας Κύπρου θα μπορούν να διαπραγματεύονται στο ΧΑΚ τον Οκτώβριο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για την σημερινή 39η επέτειο της τουρκικής εισβολής. Επίσης, αναφέρεται σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη ο οποίος απαντώντας στις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δημιουργία ενός και μόνο καζίνο στην Κύπρο θα προσελκύσει μισό εκατομμύριο νέους τουρίστες  και θα δημιουργήσει 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly» με τίτλο «Η αγάπη μιας μητέρας» αναφέρεται σ τις τραγικές στιγμές που έζησε Ιρλανδή, κάτοικος Λεμεσού, η οποία μετέβη στην Συρία προκειμένου να φέρει πίσω την κόρη της, που απήχθηκε από τον Σύρο πρώην σύζυγό της. Προσθέτει ότι η Ιρλανδή μητέρα μετά που κατάφερε να φέρει την κόρη της πίσω στην Κύπρο  έγραψε βιβλίο για την περιπέτειά της με τίτλο “Stolen, escape from Syria”. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία, περίπου 20,000 αυτοκινητιστές πιθανόν να οδηγούν χωρίς έγκυρη άδεια ΜΟΤ. Γράφει επίσης για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή, το κατοχικό καθεστώς ζήτησε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει μια πετρελαιοκηλίδα.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΧΡ)