Λιου: «αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα αυτά τα χρόνια».

Τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, υποδέχτηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σήμερα το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το ότι υποδέχτηκε τον αμερικανό υπουργό στην Αθήνα, «τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία, κάτω από την Ακρόπολη που συμβολίζει τον αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο και την τυραννία για να πετύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους».

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς «η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Λιου σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη» και επεσήμανε ότι «δουλεύετε σκληρά για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός γευματίζει με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το ότι υποδέχτηκε τον αμερικανό υπουργό στην Αθήνα, «τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία, κάτω από την Ακρόπολη που συμβολίζει τον αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο και την τυραννία για να πετύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους».

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του «η Ελλάδα πέρασε και περνάει δύσκολες στιγμές τα τελευταία τρία χρόνια.Αλλά και διήνυσε μεγάλη απόσταση τους τελευταίους 12 μήνες. Η εικόνα της χώρας μας άλλαξε. Kαι μέσα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη».
Ο κ. Σαμαράς είπε πως η επίσκεψη του στον αμερικανό Πρόεδρο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Αμερικανούς συμμάχους της.

«Υπήρξαμε πάντα στενοί φίλοι, όπως αποτυπώνεται και από την παρουσία της ισχυρής Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Τώρα μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το στέρεο έδαφος».

Ο Πρωθυπουργός είπε πως οι συζητήσεις με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών επικεντρώθηκαν στις προφανείς προκλήσεις της εποχής μας: την Ανάπτυξη και την περιφερειακή Σταθερότητα. «Σταθερότητα που θεμελιώνεται στη Δικαιοσύνη για να επιτύχουμε ανθεκτική και μακροχρόνια Ειρήνη στην ταραχώδη περιοχή μας και Ανάπτυξη, που θεμελιώνεται στη Σταθερότητα και στην Ανταγωνιστικότητα, για να επιτύχουμε τους πιο σημαντικούς στόχους μας: θέσεις απασχόλησης, ευκαιρίες και ευημερία», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/255091/samaras-xtizoyme-sterees-ellhno-amerikanikes-sxeseis#ixzz2ZifNYUC0

1955143

Τι συζήτησαν Λιου- Στουρνάρας

Νωρίτερα ο κ, Λιου είχε συναντηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λιου «αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς και δεν έδειξε να ανησυχεί για κάτι». Ερωτηθείς δε, για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στο πρακτορείο Bloomberg ότι «οι Έλληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους», ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά μετέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι «αντίθετα, έχει πλέον καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος».

Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν και τα ζητήματα, της πορείας υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος για τη διετία 2012- 2013 και των μεταρρυθμίσεων, της ανάγκης συνδυασμού μέτρων ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015- 2016.

Ειδικά για το τελευταίο, το οποίο αναμένεται να προσδιορισθεί επακριβώς κατά τον νέο έλεγχο της τρόικας το φθινόπωρο, η ελληνική πλευρά επισήμανε στον κ. Λιου ότι το συγκεκριμένο κενό δεν μπορεί να καλυφθεί από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των υπουργών Οικονομικών του G20, φέρεται να πρεσβεύει (σύμφωνα με τον Έλληνα υψηλόβαθμο παράγοντα) πως «η Ευρώπη έχει ρίξει νερό στο κρασί της» και ότι υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών έχει δώσει άλλωστε στίγμα των προθέσεών του για την χώρα με συνέντευξή του στο Bloomberg, όπου δήλωσε πως η χώρα μας έχει κάνει βήματα προόδου στις μεταρρυθμίσεις αν και έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της.

Επιπροσθέτως ο κ. Λιου κάλεσε εκ νέου τις χώρες της ευρωζώνης και κυρίως την Γερμανία να τονώσουν την ανάπτυξη και να ακουλουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ που μπορεί πλέον να θεωρείται επιτυχήμένο.

 

Από προσωπάρχης του Λευκού Οίκου…υπουργός Οικονομικών

Μέχρι πρόσφατα προτιμούσε το παρασκήνιο. Άνθρωπος ήπιων  τόνων, ως ήρεμη δύναμη τον χαρακτηρίζουν όσοι τον ξέρουν καλά. Ακόμα και σήμερα  ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τηρεί πιστά τις εβραϊκές παραδόσεις κλείνοντας  το κινητό του από το βράδυ της Παρασκευής και για 24 ώρες. Οι φίλοι του λένε πως  ίσως αυτό να είναι και το κλειδί για την ηρεμία που  εκπέμπει.

Πριν αναλάβει υπουργός Οικονομικών και αντικαταστήσει τον  Τίμοθι Γκάρτνερ ήταν Προσωπάρχης στον Λευκό  Οίκο. Κατάφερε όμως με την μέχρι τότε πορεία του σε κυβερνητικά πόστα να  εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία με ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό και μάλιστα  να λάβει και 20 θετικές ψήφους από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ελάχιστοι ήταν αυτοί που τάχθηκαν κατά του διορισμού του στη θέση του  υπουργού Οικονομικών και αυτό κυρίως λόγω των υψηλών μπόνους που ελάμβανε ως  στέλεχος της Citigroup αλλά και μιας επένδυσης που φέρεται να είχε κάνει στο  παρελθόν στα νησιά Cayman κι ενώ το προεκλογικό πρόγραμμα του Ομπάμα το 2008  επέκρινε έντονα την πρακτική να χρησιμοποιούν κάποιο τα νησιά ως φορολογικούς  παραδείσους.  Ο Τζακ Λιού έχει μια εμμονή και ένα πάθος με τους  προϋπολογισμούς και για το λόγο αυτό είχε διατελέσει και σύμβουλος σε θέματα  προϋπολογισμού τόσο του Μπίλ Κλίντον όσο και του Μπαράκ Ομπάμα, με μια αδυναμία  προς τις ασθενέστερες τάξεις.

Υπέρμαχος της ανάπτυξης και εχθρός της  λιτότητας στο παρελθόν δεν έχει αποφύγει να συγκρουστεί ανοιχτά με τον Γερμανό  ομόλογό του με αποκορύφωμα τον Απρίλιο όταν ο Λιού  έθεσε ανοιχτά  στον Σόιμπλε το θέμα της αλλαγής πολιτικής με την έκδοση ευρωομολόγων, την  παράταση των προγραμμάτων για τις χώρες που έχουν πρόβλημα και κατάργηση του  ορίου του χρέους.  Η αντίδραση του Σόιμπλε τότε σύμφωνα με το Spiegel  φέρεται να ήταν εντονότατη και έφερε ως παράδειγμα τις χώρες της Ευρωζώνης που  έχουν μειώσει στο μισό το χρέος τους.

Κι ενώ η κόντρα Ουάσινγκτον Βερολίνου καλά κρατεί μόλις δύο μέρες πριν σε  άρθρο του στους Financial Times ο Λιού έστειλε εκ  νέου το μήνυμα στους «αντιπάλους» του.  Η λύση στο  πρόβλημα, για τον ίδιο, δεν βρίσκεται στη λιτότητα, αλλά στην αύξηση της  ζήτησης. Στο άρθρο που δημοσίευσε θυμίζει ότι στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της  κρίσης δημιουργήθηκαν 7 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, η ιδιωτική ζήτηση κρατήθηκε  ψηλά ενώ χαλάρωσε και το όριο του δημοσίου χρέους.

«Τώρα μπορεί και η Ευρώπη να θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση της ζήτησης  και την αντιμετώπιση της ανεργίας που φθάνει σε ιστορικά υψηλά. Η ζήτηση στην  Ευρωζώνη μειώνεται για οκτώ συνεχή τρίμηνα και είναι τώρα 5% κάτω σε σχέση με τα  επίπεδα του 2007, ενώ στη Νότια Ευρώπη είναι 15% κάτω» τονίζει χαρακτηριστικά  στο ίδιο άρθρο.

http://newpost.gr