Ο Κυπριακός Τύπος, 21 Ιουλίου 2013

Οι επαφές του κλιμακίου της Τρόικας με την Κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου καθώς και οι πληροφορίες για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική τράπεζα από την μια και σε αναπτυξιακή από την άλλη, είναι από τα κύρια θέματα που προβάλλονται από τις κυπριακές εφημερίδες. Αλλού αναφέρονται στο ψήφισμα  για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, στις διάφορες ζυμώσεις για έναρξη των συνομιλιών το φθινόπωρο, την θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής της Κύπρου, στην αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας και σε άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αγώνας αντοχής για την Τράπεζα Κύπρου» γράφει ότι «πολύωρη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τον διαχωρισμό σε εμπορική τράπεζα και αναπτυξιακή με στόχο βελτίωση του ισολογισμού και μείωση του κουρέματος» έγινε το Σάββατο ενώ το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης πρέπει να παρουσιαστεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη, συνομιλητή για το Κυπριακό στο Super Spor FM, ο οποίος είπε ότι υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας.  Γράφει επίσης ότι η ε/κ πλευρά θεωρεί θετικό το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά θα προτιμούσε κάποιες μικρές αλλαγές στην παράγραφο για τους αγνοουμένους και επισημαίνει ότι αναφέρεται σε επανέναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβρη.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανεβάζουν στροφές για την εξυγίανση» γράφει ότι «προχωρεί η νομοτεχνική επεξεργασία νομοσχεδίου για τον διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου, σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με καθαρά επιχειρηματικές δραστηριότητες και σε θυγατρική τράπεζα ακινήτων, στην οποία θα μεταφερθούν έργα ανάπτυξης γης, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν εξασφαλίσει. Σε άλλο πρωτοσέλιδό της θέμα γράφει ότι στην «πόρτα της εξόδου» βρίσκεται ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και καθήκοντα κύριου διαμεσολαβητή θα αναλάβει τουλάχιστον για κάποιο μεταβατικό στάδιο η Λίζα Μπάτενχαϊμ. Αλλού η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του Επίτιμου Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη ο οποίος δηλώνει ότι «ορθό είναι το γεγονός ότι επανερχόμαστε σε διαπραγματευτή».

Με τίτλο «Στα δύο η Τράπεζα Κύπρου» η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι «αγώνας δρόμου γίνεται για την Τράπεζα Κύπρου και τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι εξελίξεις τρέχουν με στόχο την δημιουργία προοπτικών ανάκαμψης της» με την Τρόικα, την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να συμφωνούν να μελετήσουν με λεπτομέρεια τη δημιουργία της Development και της Retail and Commercial Bank». Αλλού αναφέρεται στην 39η επέτειο από την τουρκική εισβολή του 1974 και γράφει ότι ο ανατριχιαστικός ήχος των σειρήνων ξύπνησε και φέτος τον εφιάλτη και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, οι πληγές παραμένουν  `ανοικτές και αιμορραγούν». Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα του ο «Φ» γράφει ότι  η Τρόικα θέλει συμφωνία για νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Διοικούν οι ‘εγκάθετοι’» γράφει ότι «σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις των Υπουργείων έχουν τοποθετηθεί ‘εγκάθετοι’ είτε με παράνομες προσλήψεις είτε με αποσπάσεις, στους οποίους οι κυβερνώντες έδωσαν υπερεξουσίες να αποφασίζουν και να διατάσσουν προκαλώντας αναστάτωση στα Υπουργεία». Σε άλλο θέμα της πρώτης της σελίδας γράφει ότι το ΑΚΕΛ ετοίμασε πολυσέλιδο έγγραφο με εισηγήσεις  που έχουν ως πρώτιστο στόχο την απάμβλυνση  των επιπτώσεων από την κρίση και την ενίσχυση της ανάπτυξης Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι στις ελληνικές καλένδες έχει παραπέμψει το Μητρώο Αγροτών η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και είναι αμφίβολη πλέον η ολοκλήρωση και λειτουργία του.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Sunday Mail» με τίτλο «Έκρηξη ανάπτυξης μέσα στην κρίση η παλιά πόλη» γράφει ότι καινούργιες καφετέριες και μπαρ ανοίγουν στην παλιά πόλη της Λευκωσίας σχεδόν καθημερινά αλλά η ανάπτυξη της περιοχής μπορεί να διατηρηθεί μόνο εάν επιλυθούν άμεσα προβλήματα στην οδική κυκλοφορία και την στάθμευση. Αλλού γράφει ότι θηλιά σφίγγει την Alpha Bank στο θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας. Επίσης σε άλλο θέμα της πρώτης της σελίδας η εφημερίδα ανοίγει παράθυρο στον κόσμο και γράφει ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ρωσία ορκίζεται ότι θα γίνει αυτός ο νέος Δήμαρχος της Μόσχας.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» με τίτλο «Επενδυτικό φλερτ για την Τράπεζα Κύπρου» γράφει ότι «η υπό εξέταση διάσπαση της Τράπεζας Κύπρου, με τον διαχωρισμό των εργασιών που σχετίζονται με τη δημιουργία ξεχωριστής τράπεζας πλέον, ανοίγει την πόρτα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που μπορεί να την διασώσουν». Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι «το αρνητικό κλίμα έναντι της Τουρκίας, η ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία των συνομιλιών και η στάση αναμονής για πιθανή επιστροφή Ταλάτ δεν δημιουργούν προβλήματα στους σχεδιασμούς της Λευκωσίας. Σε, επίσης πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι «αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι μηχανισμοί των Μάριου Καρογιάν και Νικόλα Παπαδόπουλου θα βάλουν μπρος για την τελική αντεπίθεση με στόχο την προεδρία του ΔΗΚΟ».

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δώστε στοιχεία για τα σκάνδαλα» δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου ο οποίος δηλώνει «έτοιμος να εντοπίσει και να διερευνήσει μέχρι τέλους κάθε περίπτωση διαφθοράς, παρατυπίας ή παρανομίας σε οποιοδήποτε τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών» και αναφέρει ότι η χρηστή διοίκηση αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη για την Κυβέρνηση. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Μάριου Χαννίδη ο οποίος δηλώνει ότι ο τουρισμός είναι αιχμή του δόρατος της οικονομίας. Σε άλλο θέμα της αναφέρεται στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που αποφάσισε τον διορισμό Ανδρέα Μαυρογιάννη ως συνομιλητή για το Κυπριακό αλλά και που τόνισε ότι «η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία της ε/κ πλευράς έτσι ώστε να διαφοροποιηθεί από θέσεις αρχής σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο λύσης».

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΑΧΡ)