Ο Κυπριακός Τύπος 22 Ιουλίου 2013

Η συνέχιση των επαφών της Τρόικας στη Λευκωσία, όπου θα τεθούν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά ζητήματα, κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, αλλά και τα ζητήματα του Συνεργατισμού, με την επιδιωκόμενη συρρίκνωση από πλευράς Τρόικας των Συνεργατικών Ιδρυμάτων, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.  Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η υφεσιακή εικόνα της κυπριακής οικονομίας, η αναμενόμενη για σήμερα κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία, η αρνητική αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ στην πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο, καθώς και η δήλωση του Αρχιεπισκόπου για στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Ξεκινά 2ος γύρος για τράπεζες – δημοσιονομικά» αναφέρει στο κύριο θέμα της, ότι το πιο κρίσιμο δεκαήμερο για την οικονομία ξεκινά σήμερα, στις επαφές με τους εκπροσώπους της Τρόικας, ενώ στόχος είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου, η Τράπεζα Κύπρου να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές κουρεύονται 50% συν για να επιβιώσουν και ότι σήμερα στέλλεται στις Βρυξέλλες το νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης της εταιρείας που ετοίμασε ο οίκος KPMG Αγγλίας. Επίσης, γράφει ότι ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία καταθέτει σήμερα ο Ανδρέας Ηλιάδης, πρώην διευθύνοντας σύμβουλός της Τράπεζας Κύπρου και πρωταγωνιστής σημαντικών εξελίξεων, όπως η επέκταση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, η αγορά ελληνικών ομολόγων και η εξαγορά Uniastrum.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Βυθιζόμαστε σε βαθιά ύφεση» γράφει ότι την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία καταμαρτυρεί η σκληρή γλώσσα των αριθμών, αφού κάθετη είναι η μείωση των δεικτών της οικονομίας, ενώ το «καρδιογράφημα» της οικονομίας καταδεικνύει πως η χώρα έχει εισέλθει σε βαθιά ύφεση. Αλλού, γράφει ότι σε καυτή πατάτα ενδέχεται να εξελιχθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα το ζήτημα του τελικού αριθμού των Συνεργατικών Ιδρυμάτων που θα συνεχίσουν να λειτουργούν, με την Τρόικα να προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, λιγότερα από δέκα, ενώ η κυπριακή πλευρά επιθυμεί να παραμείνουν τουλάχιστον 18. Επίσης, γράφει ότι οι Τούρκοι στέλνουν μηνύματα ότι η πιθανή συνεργασία στο φυσικό αέριο μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας μπορεί να σημαίνει αυτόματη λύση του Κυπριακού.

«Από κόσκινο η οικονομία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Φιλελεύθερου», ο οποίος γράφει ότι τα δημοσιονομικά και όσα διαρθρωτικά θέματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα αναμένεται να ξεσκονίσει σήμερα η Τρόικα στο Υπουργείο, με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Προστίθεται ότι στη Λευκωσία υπάρχει αισιοδοξία ότι δεν θα προκύψουν ουσιαστικά προβλήματα στο σκέλος της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εξάλλου, γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου δεν ήταν θετικός στο θέμα της Αμμοχώστου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την περασμένη Παρασκευή στην Άγκυρα με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο. Επίσης, γράφει ότι το Ανώτατο επεσήμανε πως η προσωπική συνέντευξη δεν έχει τόση βαρύτητα, ακυρώνοντας απόφαση της ΕΕΥ για προαγωγή στη θέση του Επιθεωρητή Τέχνης.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Αντιστέκεται ο Συνεργατισμός» γράφει στο κύριο θέμα της ότι εντείνει την επιθετικότητά της έναντι του Συνεργατισμού, η Τρόικα, αφού πληροφορίες φέρουν τους εκπροσώπους ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ να βάζουν στο τραπέζι, μετά από μέρες διαβουλεύσεων, εξοντωτική πρόταση για τον αριθμό Συνεργατικών Ιδρυμάτων που θα παραμείνουν ανοικτά. Επίσης γράφει ότι κατά τη νέα συνάντηση της Τρόικας με την Κυβέρνηση, ο Υπουργός Οικονομικών θα προτάξει τον αυστηρό σχεδιασμό του Προεδρικού για το 2014. Επίσης αναφέρεται στη δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι η Εκκλησία θα στηρίξει την Ελληνική Τράπεζα και γράφει ότι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας βλέπει σήμερα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πριν τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, στη Μόσχα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Daily” γράφει για «Ανάκριση της Τρόικας» καθώς η δημοσιονομική πολιτική της Λευκωσίας θα τεθεί σήμερα υπό το μικροσκόπιο των δανειστών, κατά την δεύτερη εβδομάδα των λεπτομερών επιθεωρήσεών τους στην οικονομία, ενώ προσθέτει ότι μόνο όταν πεισθούν ότι η Κύπρος θα είναι σε θέση να ξεπληρώσει τα 10 δις ευρώ του δανείου, θα προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Eurogroup. Επίσης γράφει για το «λίφτινγκ» στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Αλλού, αναφέρει ότι δύο ακόμη άνθρωποι, ηλικίας 60 και 18 χρονών, προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της ασφάλτου το περασμένο Σαββατοκύριακο.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΑΝ)