Ο Κυπριακός Τύπος, 23 Ιουλίου 2013

Οι αντιδράσεις κατά του διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και κτηματική κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η φυγοστρατία, ο αυξανόμενος αριθμός όσων φυλακίζονται ένεκα χρεών,   ο ενδιαφέρον της Total για το τεμάχιο ‘Αφροδίτη’, η κατάθεση Ηλιάδη ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής αλλά και η κατάθεση Λιοτατή ενώπιον της επιτροπής για τις τ/κ περιουσίες, η αύξηση του δημόσιου χρέους, η γέννηση του παιδιού της Δούκισσας Κέιτ και του Πρίγκιπα Ουίλιαμ και το πρώτο φεστιβάλ μπύρας στη Λεμεσό.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Όχι στη διχοτόμηση της Τράπεζας Κύπρου» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ομαδικά πυρά κατά της προωθούμενης πρότασης για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και κτηματική είχαμε χθες από το σύνολο των κομμάτων, ενώ εναντίον τάχθηκε και η Κυβέρνηση αλλά και η Εκκλησία. Αλλού αναφέρεται στις δύο ερευνητικές επιτροπές, για την οικονομία και για την επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ στη Δρομολαξιά, και αναφέρει ότι στην πρώτη, ο πρώην ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης ‘καίει’ τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ στη δεύτερη επιτροπή, ο επιχειρηματίας Χαράλαμπος Λιοτατής, κάνει λόγο για μίζες εκατομμυρίων.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Συνταγές Ισπανίας για τα ‘κακά’ δάνεια» γράφει ότι συνταγές τύπου Ιρλανδίας, Ισπανίας και Ελλάδας, που εφαρμόστηκαν για τις περιπτώσεις των ‘κόκκινων’ δανείων των επιχειρηματιών γης και ακινήτων προσπαθούν να εφαρμόσουν και στην Κύπρο η Αρχή Εξυγίανσης και το προσωρινό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, με τον εκτελεστικό Διευθυντή της, σε μια προσπάθεια να ‘ξεφορτώσουν’ την Τράπεζα από τη μεγάλη έκθεση σε επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Αλλού, γράφει ότι οι σύμβουλοι που προσέλαβαν οι Υπουργοί θα στοιχίσουν πέραν των 200,000 ευρώ ετησίως. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει πως πέντε άτομα κάθε μέρα πάνε στη φυλακή για χρέη.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Αναβάλλεται η διπλή τράπεζα» γράφει ότι αναβολή, όχι όμως και αναστολή, πήρε το θέμα του διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και ακινήτων, μια ιδέα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και που έχει καταδικαστεί από όλα τα κόμματα. Προσθέτει ότι οι νέοι μέτοχοι θα αποφασίσουν για την τράπεζα ακινήτων. Αλλού, ο ‘Φ’ γράφει ότι η γαλλική Total ενδιαφέρεται να γίνει συνέταιρος με Noble-Delek-Avner, αγοράζοντας ποσοστά στο οικόπεδο ‘Αφροδίτη’. Επίσης, αναφέρεται στη συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες του Προέδρου της Κομισιόν και του Επιτρόπου Φούλε με τον Τ/κ ηγέτη, όπου θα συζητηθούν Αμμόχωστος και απευθείας εμπόριο.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δυσοίωνες εξελίξεις» γράφει ότι την τραγική πορεία που είχαν άλλες χώρες οι οποίες μπήκαν σε μνημονιακή σύμβαση με τους Τροϊκανούς θα έχει και η Κύπρος, έστω και αν οι κυβερνώντες προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση των δημοσιονομικών, υποδεικνύοντας ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα και το ενδεχόμενα επιβολής νέου Μνημονίου απομακρύνεται. Αλλού, γράφει ότι ο πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης, στην κατάθεσή του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, αποποιήθηκε των ευθυνών του και αρνήθηκε ότι έδωσε εντολή για αγορά 400 χιλιάδων ελληνικών ομολόγων. Επίσης, γράφει ότι το δημόσιο χρέος σκαρφάλωσε στα 17 δις το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” με τίτλο «Αναταραχή για την Τράπεζα Κύπρου» γράφει ότι τα πολιτικά κόμματα απέρριψαν χθες πρόταση διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου, της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου που βρίσκεται υπό καθεστώς εξυγίανσης, σε εμπορική και κτηματική. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην γέννηση χθες του πρώτου παιδιού, αγοριού, του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της δούκισσας του Κέιμπριτζ, Κέιτ και προβάλλει σχετική φωτογραφία. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στο πρώτο φεστιβάλ μπύρας που θα φιλοξενήσει η Λεμεσός στις 26-28 Ιουλίου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Ο διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου, ένα βδέλυγμα», αναφέρεται στη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’, ο οποίος χαρακτήρισε βδέλυγμα την όποια προσπάθεια διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και κτηματική και προσθέτει ότι και τα πολιτικά κόμματα προειδοποίησαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την τράπεζα αλλά και την οικονομία του τόπου. Αλλού, η εφημερίδα προβάλλει φωτογραφία του πλήθους που συγκεντρώθηκε έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο για να ακούσει τα επίσημα νέα για τη γέννηση του τρίτου στη σειρά διάδοχου του βρετανικού θρόνου. Επίσης, αναφέρεται στην απόφαση της ΕΕ να περιλάβει την στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολλάχ στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)