Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος!

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο Κάιρο μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, καθώς ξεκινούν σε όλη τη χώρα οι διαδηλώσεις που οργανώνουν από τη μία ο στρατός και από την άλλη οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Kίνδυνος τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να λύσουν τις διαφορές τους στους δρόμους

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να επιχειρήσουν να λύσουν τις διαφορές τους στους δρόμους. Από τις αρχές του μήνα, στις ταραχές που συνδέονται με την πολιτική κρίση έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Μετά το μεσημέρι διαδηλωτές συγκρούστηκαν στη συνοικία Σούμπρα, στα ανατολικά του Καΐρου, πετώντας πέτρες και μπουκάλια οι μεν στους δε. Νωρίτερα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αντίπαλοι του Μόρσι είχαν κάψει πορτρέτα του πρώην προέδρου.

Μετά το κάλεσμα του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων προς τους οπαδούς τους, χιλιάδες Αιγύπτιοι άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από περίπου 30 τεμένη προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Πανεπιστήμιο του Καΐρου και το τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, στα βορειοανατολικά της πόλης, όπου υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου συνεχίζουν εδώ και ένα μήνα τις κινητοποιήσεις τους.

Η Αδελφότητα καταγγέλλει συνεχώς το “πραξικόπημα” με το οποίο ο στρατός ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου με αφορμή τις ογκώδεις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν τον περασμένη μήνα με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία.

“Είμαι εδώ για να στηρίξω τον πραγματικό πρόεδρο της Αιγύπτου. Δεν θα δεχτούμε κανέναν άλλον πλην του Μόρσι και θα διαδηλώσουμε ειρηνικά”, δήλωσε ένας διαδηλωτής που έφτασε στο Κάιρο από το Δέλτα του Νείλου για να συμμετάσχει στην κινητοποίηση.

Xιλιάδες αντίπαλοι του Μόρσι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ

Από την άλλη πλευρά, πολλές χιλιάδες αντίπαλοι του Μόρσι άρχισαν επίσης να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ, το σύμβολο της επανάστασης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ. Πολλοί κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες και φωτογραφίες του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας. “Εμείς είμαστε η Αίγυπτος” ακουγόταν από τα μεγάφωνα ενώ το πλήθος χειροκροτούσε κάθε φορά που γινόταν αναφορά στο όνομα του στρατηγού.

Ο αλ Σίσι κάλεσε την Τετάρτη τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους και με τον τρόπο αυτό να του δώσουν την “εντολή” να προχωρήσει και “να τελειώνει με την τρομοκρατία και τη βία”. Από χθες πάντως ο στρατός κάνει αντιφατικές ανακοινώσεις, καθησυχαστικές και απειλητικές. Διαβεβαίωσε έτσι ότι οι δηλώσεις του στρατηγού δεν έχουν ως στόχο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ενώ ταυτόχρονα έδωσε στο κίνημά τους διορία 48 ωρών για να αποκηρύξει τη βία και να δεχτεί τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Από τη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ζητώντας παράλληλα από τον στρατό να απελευθερώσει τον Μόρσι και τα άλλα ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων και να διασφαλίσει ότι “οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν με διαφάνεια και χωρίς άλλη καθυστέρηση”.

newsit,gr