Nα ελευθερώσουν τον Αλκέτ Ριζάι ή μέλη των “Πυρήνων” ήθελαν οι κακοποιοί με τα με Καλάσνικοφ

– Σχέδιο απόδρασης του Αλβανού κακοποιού Αλκετ Ριζάι είχαν βάλει μπροστά οι κακοποιοί που πυροβόλησαν άνδρες της ΔΙΑΣ
– Αποφασισμένοι για όλα είχαν πάει οπλισμένοι σαν αστακοί για να χτυπήσουν την ώρα της μεταγωγής στο Εφετείο
– Σενάριο για διπλή επιχείρηση για απελευθέρωση μελών των “Πυρήνων”

«Πολεμική» ένοπλη επίθεση στην αυτοκινητοπομπή μεταγωγής του διαβόητου κακοποιού Αλκέτ Ριζάι ή επιχείρηση αρπαγής του μέσα από το Εφετείο Αθηνών, θα επιχειρούσαν οι τρεις δράστες της συμπλοκής με αστυνομικούς πίσω από το δικαστικό κτίριο και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής; Μήπως θα υπήρχε παράλληλη απελευθέρωση των δύο κατηγορουμένων για τις ενέργειες της FAI-Συνωμοσίας του… Φοίνικα;

Αυτό είναι ένα «προχωρημένο» ενδεχόμενο που επεξεργάζονται σοβαρά οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής συνδυάζοντας τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στην κατοχή τους, χωρίς όμως προς το παρόν να μπορούν να αποδείξουν αυτή τη σοβαρή εκδοχή.

Η επίθεση με καλάσνικοφ και μια σύλληψη λίγες ώρες νωρίτερα

“Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, τα στοιχεία όμως είναι ισχνά για να τις επιβεβαιώσουν” αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Κάνουν και πάλι λόγο για τη θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων» ανάμεσα σε νεο-τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα, που «ισχυροποιείται» από τις… συγκατοικήσεις σε διάφορες φυλακές της χώρας. «Σίγουρα δεν πήγαιναν για ληστεία» αναφέρουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, εντάσσοντας στο ίδιο σχέδιο πιθανής επιχείρησης απόδρασης του Ριζάι και των κατηγορουμένων του «Φοίνικα», έναν νεαρό Αλβανό, που είχε συλληφθεί το προηγούμενο βράδυ στην οδό Σεβαστουπόλεως. Κινούταν με ένα κλεμμένο Άλφα Ρομέο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν δύο πολεμικά καλάσνικοφ, ένα πιστόλι και υλικά μεταμφίεσης. Στο σπίτι του εντοπίστηκε «εύρημα» που ταυτοποιήται με αντίστοιχο μέσα από το μαύρο Βόλβο, που χρησιμοποιούσαν οι τρεις δράστες της ένοπλης συμπλοκής. Ο συλληφθείς υποστηρίζει ότι είχε τον ρόλο του «κούριερ» του κλεμμένου Άλφα Ρομέο και των όπλων που μετέφερε στο εσωτερικό του, προκειμένου να το σταθμεύσει για λογαριασμό των τριών δραστών, στη Λ. Αλεξάνδρας κοντά στην καφετέρια «Σόνια». Στο μεταξύ εργαστηριακά και προανακριτικά φαίνεται να προκύπτουν οι ταυτότητες δύο εκ των τριών δραστών. Είναι σεσημασμένοι για ληστείες και αποτελούσαν μέλη μεγαλύτερης ομάδας «ληστών με καλάσνικοφ» που είχε εξαρθρωθεί μερικώς πριν από 1,5 χρόνο από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής. Υπάρχουν και κάποιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που δεν ¨ασπάζονται ¨ το ενδεχόμενο της επιχείρησης απόπειρας απόδρασης και μιλούν για ¨απλούς¨ ληστές τραπεζών, χωρίς όμως και αυτοί να μπορούν να αποκλείσουν οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο.

Στιγμιότυπο από παλιότερη μεταγωγή του Αλκετ Ριζάι στα δικαστήρια ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Στιγμιότυπο από παλιότερη μεταγωγή του Αλκετ Ριζάι στα δικαστήρια ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, ο Αλκέτ Ριζάι το πρωί της Τετάρτης 17 Ιουλίου, θα μεταφερόταν στο Εφετείο Αθηνών για κάποια δικαστική εκκρεμότητα και από εκεί θα γινόταν μεταγωγή του και πάλι στις φυλακές Κορυδαλλού για να οδηγηθεί εκ νέου σε αυτές του Δομοκού.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μετακινήσεων, εκτιμούν και πιθανολογούν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, θα γινόταν η επιχείρηση απόδρασης, με την πολεμική επίθεση των συνεργών του, πιθανότατα εναντίον της αστυνομικής αυτοκινητοπομπής που θα τον μετέφερε. Άλλες αστυνομικές πηγές αναφέρουν, ότι το προηγούμενο βράδυ, λίγο μετά τη σύλληψη του Αλβανού στην οδό Σεβαστουπόλεως, ο Αλκέτ Ριζάι υπέγραψε… υπεύθυνη δήλωση ότι δεν επιθυμεί να παραβρεθεί στην εκδίκαση της υπόθεσής του και παρέμεινε στις φυλακές Δομοκού.

Έκαναν “βόλτες” μπροστά από το Εφετείο

Οι ίδιοι αξιωματικοί, σημειώνουν ότι το μαύρο Βόλβο με τους τρεις κακοποιούς πέρασε τουλάχιστον… δύο φορές από την οδό Λουκάρεως και την πλαϊνή είσοδο του Εφετείου, κινώντας τις υποψίες των τεσσάρων αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, που παρατήρησαν τις διελεύσεις του και την τρίτη αποφάσισαν να το ελέγξουν, για να ακολουθήσει η ένοπλη συμπλοκή με τους επιβάτες του. Σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές εκτιμήσεις, είναι πολύ πιθανόν, οι τρεις δράστες της συμπλοκής να είχαν και άλλους συνεργούς με άλλα οχήματα στην ίδια περιοχή προκειμένου να συμμετάσχουν στην «επιχείρηση».

Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει εντοπιστεί ο φερόμενος νόμιμος ιδιοκτήτης του μαύρου Βόλβο, ρουμανικής καταγωγής που διαμένει στην οδό Τροίας στους Αγ. Αναργύρους, όπως τουλάχιστον προέκυπτε από το τερματικό της ΕΛ.ΑΣ. Εξετάζεται λοιπόν, το ενδεχόμενο να έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που μπορεί να αντιστοιχούσαν σε αυτοκίνητο ίδιου τύπου και χρώματος ή ο ιδιοκτήτης του να προέβη στην αγορά του με πλαστά στοιχεία ταυτότητας και διαμονής.

Σφαιρα των κακοποιων στο τζαμι της μηχανής των ανδρών της ΔΙ.ΑΣ. ΦΩΤΟ BLOKO.GR
Σφαιρα των κακοποιων στο τζαμι της μηχανής των ανδρών της ΔΙ.ΑΣ. ΦΩΤΟ BLOKO.GR

Αυτό το “αδύναμο” ενδεχόμενο έρχεται μετά το ισχυρότερο, που έλεγε ότι οι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων σχεδίαζαν την απόδραση του επικίνδυνου κακοποιού Αλκέτ Ριζάι! Θα προέβαιναν σε νέα πολεμική επιδρομή με μεγάλη δύναμη πυρός εναντίον των φυλακών Δομοκού και με ΤΝΤ θα ανατίναζαν τον εξωτερικό τοίχο-περίφραξη για να διαφύγει ο «συμπατριώτης» τους! Σε αυτό το συμπέρασμα είχαν καταλήξει οι επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, μετά την ανάλυση συνομιλιών που είχαν υποκλαπεί από τους «κοριούς» της ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ανάμεσα στον Αλκέτ Ριζάι και άτομα του εγκληματικού «διευθυντηρίου», που αποτελούσαν τον «συνδετικό κρίκο» με τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων. Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις από τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, Κόλα, Κούπα, Λίκα και ο θείος του τελευταίου, προέβαιναν στις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την επιχείρηση απόδρασης του Ριζάι. Οι δραπέτες, οκτώ τότε, μετά τα αλλεπάλληλα τετ α τετ -τουλάχιστον τέσσερα- με αστυνομικούς στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής και την Κόρινθο με τον θάνατο της 25χρονης κοπέλας, κινήθηκαν προς την περιοχή της Καρδίτσας και Λάρισας. Ενδιάμεσα είχε συλληφθεί σε ληστεία σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι ο 38χρονος Ερμάλ Λίτα ή Ντρεμπάτα, ενώ φαίνεται πως είχε καταφέρει να διαφύγει ο 41χρονος Αντμιρ Μουρατάι.

Ο τελευταίος μαζί με τον 25χρονο Κλεμέντ Κάλα και έναν αλβανό κακοποιό κατηγορούμενο για κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών, στις 16 Μαίου, εισέβαλλαν στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Πλ. Δικαστηρίου της Λάρισας. Άρπαξαν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν αυτοί οι δραπέτες διέφυγαν στην Αλβανία, ή θα «χρηματοδοτούσαν» και θα συμμετείχαν στην πολεμική επιχείρηση απόδρασης του Αλκέτ Ριζάι.

Κάποιοι από τους δραπέτες στις αρχές Ιουνίου, έκλεψαν από την Καρδίτσα ένα αυτοκίνητο μάρκας Σεβρολέτ και με αυτό έφθασαν στον Πάνορμο Ερατεινής. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο βρέθηκε μόλις χθες, καμουφλαρισμένο, σε δασώδη περιοχή του Παρνασσού. Στις 8 Ιουνίου έκλεψαν το αυτοκίνητο μάρκας Βόλβο του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Απόστολου Ανδρεουλάκου και ένα ακόμη μάρκας Μερσεντές του πρώην πρώην Διοικητή της ΔΕΗ Γιώργου Μπιρδιμήρη. Δύο ημέρες αργότερα το Μερσεντές εντοπίζεται από τους αστυνομικούς να κινείται κοντά στον Παρνασσό. Προσπαθούν να το καταδιώξουν αλλά αυτό χάνεται. Λίγο αργότερα εντοπίζεται καμμένο ολοσχερώς στην περιοχή Λιβάδι Φθιώτιδας. Σε κοντινή απόσταση εντοπίζεται μέσα στο δάσο καμουφλαρισμένο με κλαδιά και το Βόλβο του πρώην υφυπουργού. Στο εσωτερικό του εντοπίζονται 5,5 κιλά στρατιωτικής εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, ένα πολεμικό καλάσνικοφ, περίπου 700 σφαίρες του πολεμικού όπλου, 50 μέτρα καλώδιο πυροδότησης, πολλοί πυροκροτητές και ρουχισμός που περιελάμβανε φόρμες παραλλαγής. Εκεί φαίνεται να ματαιώθηκε το σχέδιο για την επιχείρηση απόδρασης του Ριζάι και ξεκίνησε το θρίλερ εντοπισμού τους. Ακολούθησε η δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Ανδριτσόπουλου στο Δίστομο Βοιωτίας, το κυνήγι στα βουνά, η ενέδρα των αστυνομικών με τον θάνατο του Λίκα και του θείου του και πριν από μερικές μέρες του επικίνδυνου Μαριάν Κόλα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, θεωρούν πολύ πιθανόν η απόπειρα απόδρασης του Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές Μαλανδρίνου, με το ομοίωμα τηλεχειριζόμενης βόμβας-«τρανζίστορ» και την 24ωρη ομηρία πέντε σωφρονιστικών υπαλλήλων να μην ήταν «απόφαση της στιγμής» όπως υποστήριζε αργότερα ο διαβόητος κακοποιός αλλά να είχε σκοπό την μεταφορά του σε άλλες φυλακές, πιο «εύκολες» για τον σχεδιασμό πολεμικής επίθεσης απ’ έξω και καλύτερη πρόσβαση σε αυτές. Κι αυτό έγινε, όταν στις 8 Απριλίου μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού. Ήταν η στιγμή που το «διευθυντήριο» ξεκίνησε την προεργασία απόδρασής του χρησιμοποιώντας τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, που είχαν αποδράσει λίγες ημέρες νωρίτερα.

ΠΗΓΗ: NewsIt.gr