“Πρόδρομος” της επίσκεψης Σαμαρά στην Ουάσινγκτον, ο Αβραμόπουλος

Στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη θα βρεθεί την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, Τσακ Χέιγκελ. Η  επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική τόσο από την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στην αμερικανική πρωτεύουσα και την συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα (8 Αυγούστου) όσο και από τα θέματα που θα συζητήσει με τον Αμερικανού ομόλογο του που θα περιλάβουν τις διμερείς σχέσεις σε ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με ιδιαίτερο βάρος να δίνεται σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Χέιγκελ για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία ενσωμάτωσης της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» (PfP).

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Χέιγκελ την Τρίτη, ο υπουργός θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Πενταγώνου για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και θα επισκεφθεί το εκκλησάκι προς τιμήν των «Ηρώων της Αμερικής», όπου θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών.

Νωρίτερα, ο κ. Αβραμόπουλος θα παρευρεθεί σε τελετή στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας.

Την Τετάρτη, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, θα παραστεί σε ειδική τελετή στο Αμερικανικό Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος, όπου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μουσείου και του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Σκοπός του Μνημονίου είναι η συνεργασία για έρευνα και αναπαραγωγή πληροφοριών από φακέλους της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων, με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας δίωξης και εξόντωσης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα.

Η συνέντευξη του Έλληνα πρέσβη στην Ουάσινγκτον

Στο μεταξύ σε συνέντευξη του στον διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό «Focus Washington» ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος δήλωσε οτι “κορυφαία προτεραιότητα» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιλύσει την οικονομική κρίση, αλλά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα έχει μια «ευρύτερη ατζέντα θεμάτων», όταν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη εργασίας, στις 8 Αυγούστου, στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ομπάμα.

«Διανύουμε μία από τις καλύτερες εποχές των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, σημειώνοντας ότι «επιθυμούμε την από κοινού προώθηση των θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της χώρας μας στην αμερικανική πρωτεύουσα επισήμανε ότι «παρά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και με το Ισραήλ, ο καλύτερος φίλος της στην περιοχή».

Στη συνέχεια, ανέφερε: «Αν ρίξετε μια ματιά στην περιοχή, είναι μία τις πιο κρίσιμες γειτονιές, και βλέπετε την κατάσταση σε Αίγυπτο και Συρία. Υπάρχουν προβλήματα παντού. Η Ελλάδα είναι το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή και έτσι νιώθουμε κάπως μια ιδιαίτερη ευθύνη για να φέρουμε κοντά στους ευρωατλαντικούς θεσμούς τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, για παράδειγμα, στις ευρωατλαντικές δομές και να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς και άλλους εταίρους μας στις προσπάθειες για επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή».

Σε ερωτήσεις για την οικονομική κρίση και τις προοπτικές που διαγράφονται, ο κ. Παναγόπουλος μίλησε για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση, «οι οποίες απαιτούν μεγάλες θυσίες εκ μέρους του ελληνικού λαού», τονίζοντας ότι «σε μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία υπάρχει όριο σε αυτά που μπορείς να ζητήσεις από το λαό» και ότι «πλέον υπάρχει ανοικτή κριτική, ακόμη και από το ΔΝΤ, για τη συνταγή της λιτότητας».

Ο κ. Παναγόπουλος επισήμανε τις σοβαρές επιπτώσεις της υψηλής ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. «Αυτό αποτελεί την πιο τραγική διάσταση της οικονομικής κρίσης» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης».

Τέλος, ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στο «μύθο της βοήθειας προς την Ελλάδα», τονίζοντας ότι «κανείς δεν χαρίζει χρήματα στην Ελλάδα μέχρι τώρα… μας δίνουν δάνεια».

ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ΑΜΠΕ, e-nikos.gr