Μιχάλης Κοκκινάρης: Ένα σενάριο για τη φονική Μάχη της Καλλίπολης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Μιχάλης Κοκινάρης, εκτός από πολύτιμος προσωπικός φίλος και συνεργάτης της Panhellenic Post, είναι Παιδίατρος, μα και συγγραφέας με μια αξιόλογη, μάλιστα, εκδοτική σειρά ιστορικών και διηγηματικών βιβλίων. Είναι και πολλά άλλα πράγματα συγχρόνως. Θεολόγος, αλλά και σεναριογράφος!

Σενάρια που έχει συγγράψει ο κ. Κοκκινάρης έχουν συζητηθεί στο Χόλλυγουντ , ενώ μεταξύ των βιβλίων που έχει εκδόσει, συγκαταλέγονται και τα: «Πλαστοπροσωπία», «Αντρειωμένοι»,  «Αϊβαλή, Γη Κυδωνίας», «Αγνοούμενος», «Η γοητεία της ουτοπίας», «Η γη των αγγέλων» και  «Τα στίγματα του Καιν» κ.α.

Το τελευταίο του χρονικά σενάριο είναι …πολεμικό!   Και, ειδικότερα, αφορά τις φονικές μάχες της Καλλίπολης όπου έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ άλλων χιλιάδες Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Ινδοί στρατιώτες.

Στο ερώτημα πως του προέκυψε η αφορμή για τη συγγραφή του συγκεκριμένου σεναρίου, ο κ. Κοκκινάρης μας λέει πως τον σεναριογράφο που αναζητεί θέματα συναφή με την ιστορία, οι μεγάλοι πόλεμοι και οι συγκρούσεις στο πεδίο της μάχης ήταν πάντοτε ένα σταθερό σημείο αναφοράς, κυρίως, όταν συνδέονται με τη δράση και τις αποφάσεις μεγάλων ανδρών της ιστορίας.

Και προσθέτει: “Ωστόσο η ιστορία είναι πάντοτε η αφορμή. Η αιτία ή ο πυρήνας ενός σεναρίου είναι η αναζήτηση του ανθρώπου πίσω από τα γεγονότα. Όσοι έχουν κινηματογραφική παιδεία αυτήν  την παράμετρο πάντοτε αναζητούν,καθώς διαρκεί η κινηματογραφική αφήγηση. Και στην προκειμένη περίπτωση το κινηματογραφικό κάδρο είναι η Εκστρατεία της Καλλίπολης , μια από τις πιο  φονικές συγκρούσεις του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου,στην Καλλίπολη της Τουρκίας, με νικητή το Συνταγρατάρχη τότε Κεμάλ Ατατούρκ και μεγάλο ηττημένο τον Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Στις φονικές μάχες της Καλλίπολης έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ άλλων χιλιάδες Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Ινδοί στρατιώτες και αυτών των ανθρώπων την ιστορία αποφάσισα να διηγηθώ με ένα αρθρωτό σενάριο, επικεντρώνοντας το φακό της κινηματογραφικής αφήγησης σε δύο πρόσωπα,τον Τούρκο Λοχία Ιμίτ Ιφετλί και το Νεοζηλανδό Ταγματάρχη Μάικλ Μέισον”.

ΡΗΡ: Είναι δηλαδή το σενάριο ιστορική –κινηματογραφική αναπαράσταση της σύγκρουσης στην Καλλίπολη;

Κοκκινάρης: Είναι καταρχήν μια τεράστια τοιχογραφία της εποχής ,στην οποία καταγράφονται με εικόνες όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα από το 1915-1918 στη Μικρά Ασία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής , που και σήμερα ακόμη χρήζουν ερμηνείας από τους ιστορικούς.

Αυτό το άνοιγμα ίσως ήταν και η αιτία που δε βρέθηκαν παραγωγοί στην Τουρκία για να γίνει τελικά το σενάριο κινηματογραφική ταινία με τίτλο  “In the Eye of the Wolf”,με άμεση δηλαδή αναφορά στο νικητή της Καλλίπολης Κεμάλ Ατατούρκ.

Δεν είναι δηλαδή το σενάριο αφήγηση των φονικών συγκρούσεων της Καλλίπολης και ιδιαίτερα της δραματικής σύγκρουσης στη Σούβλα μόνο αλλά η αναπαράσταση μιας ολόκληρης εποχής που ξεκινά από την Επαρχία Βαν της Τουρκίας με τη στρατολόγηση του  Ιμίτ Ιφετλί,ενός απλού ανθρώπου που δε γνωρίζει τίποτα για τον πόλεμο και τους  «Τζωνκικιρίκ»,τους εχθρούς του,αυτούς που θα αντιμετωπίσει στην Καλλίπολη,που αγνοεί τη βίαιη μετακίνηση των αρμενικών πληθυσμών από το Ερζερούμ.Και το μόνο που θέλει ο Ιμί Ιφετλί είναι να γυρίζει πίσω στο Αλ-Μπαϊράκ,την πατρίδα του, ζωντανός για να καλπάσει ελεύθερος και πάλι στα βουνά του Βαν.

Όλα τα άλλα που ακολουθούν «είναι μοίρα»(«All of them are Fate”).

Και το σενάριο διασκευασμένο πλέον  και προσαρμοσμένο στο νέο του τίτλο “All of them are Fate”,αφηγείται τα όσα ακολούθησαν τη Μάχη της Καλλίπολης,τη φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ του Τούρκου  Λοχία και του Νεοζηλανδού Ταγματάρχη σε ένα ιδιαίτερα βίαιο περιβάλλον,όπως ήταν αυτό που διαμορφώθηκε στα πεδία των μαχών που μεταφέρθηκαν στη Μέση Ανατολή,στο Ιράκ,τη Συρία και την Παλαιστίνη.

ΡΗΡ: Σε σχετική ανάρτησή σας αναφέρεστε σε Αυστραλιανού και Νεοζηλανδούς παραγωγούς,που θα μπορούσαν να δείξουν ενδιαφέρον για το σενάριό σας. Πού βασίζετε αυτή την εκτίμηση;

Κοκκινάρης: Η 25η Απριλίου στην Αυστραλία  και τη Ν.Ζηλανδία είναι η ημέρα μνήμης των ANΖAΚ,των αποικιακών στρατευμάτων που θυσιάστηκαν ηρωικά στις μάχες της Καλλίπολης.Και το 2015 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη θυσία αυτών των ανθρώπων που παραμένει νωπή στη μνήμη των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών.

Και μόνο η ανάγνωση του σεναρίου θα βεβαίωνε οποιονδήποτε Αυστραλό και Νεοζηλανδό παραγωγό  πως η παραγωγή αυτής της ταινίας θα ήταν η σπουδαιότερη κατάθεση μνήμης γι’αυτό το ανεξίτηλο ιστορικά γεγονός στη μνήμη των Αυστραλών και Νεοζηλανδών,που αξίζει να γίνει ευρύτερα γνωστό με το κινηματογράφο.

egeli_sab__

Εμείς, για επίλογο να προσθέσουμε, πώς με το θέμα του Σεναρίου για την Μάχη της Καλλίπολης και τον σεναριογράφο κ. Μιχάλη Κοκκνάρη έχει ασχοληθεί και ο Τουρκικός Τύπος, όπως φαίνεται και στο παραπλεύρως  πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της μεγάλη τουρκικής εφημερίδα “Σαμπάχ”.