Οκτώ στους δέκα φορολογούμενους δεν λαμβάνουν εκκαθαριστικό

Μαζικό μπλόκο στην έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει βάλει στο taxisnet το υπουργείο. Σε οκτώ από τις δέκα δηλώσεις που υποβάλλονται δεν εκδίδεται άμεσα εκκαθαριστικό σημείωμα, ενώ περίπου ένας στους δέκα καλείται στην εφορία προκειμένου να προσκομίσει τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης. Το αποτέλεσμα είναι να έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται το αδιαχώρητο στα τμήματα Εισοδήματος των εφοριών που υποδέχονται τους φορολογούμενους με τα δικαιολογητικά ανά χείρας ενώ καθυστερείς σημαντικά και η έκδοση των εκκαθαριστικών και η βεβαίωση του φόρου εισοδήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά το τι αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Από φέτος η ηλεκτρονική υποβολή έγινε υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους και υπολογίζεται ότι το taxisnet θα κληθεί να «παραλάβει» περίπου 6,5 εκατ. δηλώσεις. Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα από τα παρακάτω τρία μηνύματα:

– το εκκαθαριστικό σας εκδόθηκε. Μπορούν σε αυτήν την περίπτωση να το εκτυπώσουν και να το χρησιμοποιήσουν σε οποιαδήποτε συναλλαγή τους. Στην περίπτωση αυτή εμπίπτει μόλις το 20% των υποβαλλόμενων δηλώσεων και αφορά κυρίως φορολογούμενους με εισόδημα αποκλειστικά από ακίνητα οι οποίοι δεν δηλώνουν υψηλές δαπάνες που μειώνουν το φόρο και κατά συνέπεια λαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό με το οποίο προκύπτει σημαντική οφειλή φόρου.

– θα ενημερωθείτε σύντομα για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης. Πρόκειται για επτά στα δέκα φορολογικές δηλώσεις και αφορά κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους. Το πρόβλημα με το μπλόκο στην έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έχει προκύψει λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τους εργοδότες (Ε7) καθώς δεν πολλές περιπτώσεις δεν έχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τη δυνατότητα να διασταυρώσει τα ποσά του φόρου που έχει αποδώσει στο δημόσιο κάθε εργοδότης με τα ποσά που αναγράφουν μισθωτοί και συνταξιούχοι στις δηλώσεις τους. Μέχρι να ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων Ε7 θα καθυστερεί και η έκδοση των εκκαθαριστικών για μισθωτούς και συνταξιούχους.

– θα πρέπει εντός 15 ημερών να αποστείλετε με συστημένη επιστολή ή να παραδώσετε αυτοπροσώπως τα δικαιολογητικά της φορολογικής σας δήλωσης στο τμήμα Εισοδήματος της εφορίας σας. Σε μια στις δέκα δηλώσεις που υποβάλλονται εμφανίζεται αυτό το μήνυμα. Ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι για έλεγχο καλούνται μόλις το 2,5% των φορολογούμενων. Ωστόσο, φοροτεχνικοί υποστηρίζουν ότι το σχετικό μήνυμα εμφανίζεται σε πολύ περισσότερους φορολογούμενους. Το μήνυμα αυτό εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε φορολογούμενους που δηλώνουν υψηλές δαπάνες που μειώνουν το φόρο (ασφάλιστρα, ιατρικά έξοδα, τόκους δανείων πρώτης κατοικίας κ.ά.) καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες που υποβάλλουν πιστωτικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων έχει θορυβήσει την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ η οποία προσπαθεί να την επιταχύνει αρνούμενη νέες παρατάσεις στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων από τους φορολογούμενους που έχουν ΑΦΜ ο οποίος λήγει σε 1 και 2 εξέπνευσε σήμερα στις 8 το πρωί, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν όσοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους αργότερα θα έχουν κυρώσεις. Το σύστημα πάντως θα τις δέχεται χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται αν θα θεωρηθούν εκπρόθεσμες και θα τιμωρηθούν οι φορολογούμενοι με περισσότερο φόρο καθώς δεν θα τους αναγνωριστούν οι αποδείξεις που συνδέονται με το αφορολόγητο όριο ενώ θα ους επιβληθεί και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

Το taxinet θα παραμείνει ανοικτό έως και το τέλος Αυγούστου, όταν λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων από όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 0.

Πηγή:www.capital.gr