Ο Κυπριακός Τύπος, 29 Ιουλίου 2013

Η συμφωνία στην οποία φαίνεται να καταλήγει εντός της ημέρας η  Λευκωσία με τους δανειστές της για το ύψος του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου είναι το βασικό θέμα σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Κύριο σημείο σε όλα τα ρεπορτάζ είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες, η  διαφωνία του ΥΠΟΙΚ με το ύψος του κουρέματος και οι προσπάθειές του για μείωση του ποσοστού αυτού.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι δηλώσεις της αντιπροέδρου της Κομισιόν για την Τρόικα, οι αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη για την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, οι «εκλογές» στα κατεχόμενα, το πόρισμα της ΚΥΠ για την υπόθεση της τ/κ περιουσίας στη Δρομολαξιά καθώς και οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο.

Με τίτλο «Ο καυγάς ήταν για το…μαξιλάρι» η «Αλήθεια» στο κύριό της θέμα γράφει ότι κλειδώνει εντός της ημέρας το κούρεμα σε ποσοστό 45-47,5% και ότι το ΥΠΟΙΚ στη διάρκεια μαραθώνιων διαβουλεύσεων το Σαββατοκύριακο προσπάθησε να μειώσει το ποσοστό αυτό. Αλλού αναφέρει ότι η Βιβιάν Ρέντινγκ, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε ότι ο καιρός της Τρόικας έχει τελειώσει. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρει ότι το κράτος σπαταλά ετησίως γύρω στα 80 εκ για υπερωρίες και ότι για διάστημα έξι μηνών δόθηκαν σε 34 υπαλλήλους του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού υπερωρίες ύψους σχεδόν 106,000 ευρώ.

«Κούρεμα 47,5% και τα υπόλοιπα με δόσεις» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» που αναφέρει ότι με τις ευλογίες της Κεντρικής και της Τρόικας και καταγεγραμμένη τη διαφωνία της Κυβέρνησης, συμφωνήθηκε το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου στο 47,5%. Αλλού αναφέρεται στην κατάσταση του άλλοτε κύριου εμπορικού δρόμου της Μακαρίου και την μεταφορά πλέον της κίνησης στο κέντρο της παλιάς πόλης. Σε άλλο δημοσίευμα η «Σ» προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο συμβιβασμός στο Κυπριακό είναι αναπόφευκτος.

Με τίτλο «Κούρεμα 47,5% από την Κ.Τ» στεγάζει το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» που αναφέρει στο πρωτοσέλιδό του ότι η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με το ποσοστό αυτό αλλά η Κεντρική προχωρά ως Αρχή Εξυγίανσης. Αλλού αναφέρει ότι έγιναν «εκλογές» χωρίς ουσιαστικό νικητή στα κατεχόμενα και ότι το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Σε άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ο «Φ» γράφει ότι τρία μέλη της ΚΥΠ αφήνονται εκτεθειμένα , σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας, για την υπόθεση πώλησης περιουσίας του Τ/κ Μουσταφά Μουσταφά στην Δρομολαξιά.

Υπό τον τίτλο «’Κλειδώνει’ στο 47,5% το κούρεμα» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριό της θέμα ότι άν και έκλεισε το ποσοστό του κουρέματος, εντοπίστηκαν στη συνέχεια δυσκολίες για το ποσοστό του 5% για τα μετατρέψιμα ομόλογα καθώς υπάρχουν νομικά κωλύματα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Α. Φακοντής καταγγέλλει τη διακοπή της λειτουργίας των στεγών ηλικιωμένων και βρεφοκομικών σταθμών. Αλλού, γίνεται λόγος για τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα και το προβάδισμα του ΡΤΚ το οποίο όμως δεν σχηματίζει «αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Με τίτλο «Κοντά σε συμφωνία» η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily” γράφει ότι φαίνεται ότι επιτυγχάνεται συμφωνία για το ποσοστό του κουρέματος στο 47,5% και αναμένονται εντός της ημέρας ανακοινώσεις. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, έχει σημειωθεί μείωση 16% σε εγκληματικές πράξεις για τους πρώτους μήνες του 2013. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι δημιουργούνται 2,000 θέσεις εργασίας για άνεργους πτυχιούχους μέσω σχεδίων εργοδότησης της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΑΡ)