Δήλωση από τον Πάπα Φραγκίσκο: Ποιός είμαι εγώ να κρίνω τους ομοφυλόφιλους;

Με έκτακτα δελτία ειδήσεων αντέδρασαν όλοι οι μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί του πλανήτη όταν μαθεύτηκαν τα λόγια που εκστόμισε ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος σε δημοσιογράφους για τους ομοφυλόφιλους.

Ο Πάπας είχε μαζί του στο ταξίδι μια μαύρη τσάντα. «Δεν έχει μέσα το κλειδί της ατομικής βόμβας, μόνο τα ξυριστικά μου, τις προσευχές μου και την ατζέντα μου»
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής στο Βατικανό από την Βραζιλία, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε: “Αν ένας άνθρωπος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητεί το Θεό και έχει καλή πρόθεση, ποιός είμαι εγώ να τον κρίνω;”

Αναφέρθηκε επίσης στα κυρήγματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τα οποία αναφέρουν ότι ενώ οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι αμαρτία, ο προσανατολισμός όμως δεν είναι. «Η κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας λέει ότι τα πρόσωπα αυτά δεν πρέπει να γίνονται θύματα διακρίσεων, μας λέει ότι πρέπει να τα δεχθούμε», είπε.

Τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου θεωρούνται ιστορικά και τείνουν να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τις κοινότητες των ομοφυλόφιλων. Παίρνει επίσης για πρώτη φορά σαφή θέση υπέρ των gay μετά και τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες σε όσες χώρες επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν τους γάμους των ομοφυλόφιλων.

Η «αμαρτωλή» τράπεζα του Βατικανού

Το σκάνδαλο με το ξέπλυμα χρήματος, η σύλληψη ενός καρδιναλίου που βοηθούσε στο να περάσουν από το… πλυντήριο περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ είναι ακόμη ένα αγκάθι στα πλευρά του Βατικανού.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Αρκέστηκε να πει μόνο ότι δεν έχει λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις, αλλά «σε ό,τι και αν μετατραπεί η IOR, χρειάζεται πάνω από όλα εντιμότητα και διαφάνεια».
Αναφερόμενος στον συλληφθέντα Noύντσιο Σκαράνο, υψηλά ιστάμενο κληρικό και στέλεχος της τράπεζας, δεν κρύφτηκε: «αφού βρίσκεται στην φυλακή, ίσως δεν πρόκειται για άγιο».

Η παιδεραστία

«Δεν πρόκειται απλώς για ένα αδίκημα, αλλά για έγκλημα» είπε ο Πάπας και αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «αν κάποιος αμαρτήσει –ανεξάρτητα από το αν είναι λαϊκός ή κληρικός– και στην συνέχεια μετανοήσει πραγματικά, ο Κύριος τον συγχωρεί».

Ο πάπας εξήγησε ακόμη ότι θεωρεί τον προκάτοχό του Βενέδικτο, ο οποίος ζει σε μοναστήρι μέσα στο Βατικανό, «σαν σοφό παππού με τον οποίο μοιράζονται την ζωή τους κάποιες οικογένειες».
Για την ύπαρξη «γκέι λόμπι» στο Βατικανό: «Τα πράγματα αυτά δεν αναγράφονται στην ταυτότητα και σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα είναι τα λόμπι γενικότερα, όχι οι διάφορες τάσεις των ανθρώπων», είπε.
Ο Φραγκίσκος αποκάλυψε, τέλος, αστειευόμενος, ότι «στην μαύρη τσάντα που έφερε μαζί του στο ταξίδι στην Βραζιλία δεν υπήρχε το κλειδί της ατομικής βόμβας, αλλά τα λιγοστά πράγματα που φέρει πάντα μαζί του όταν ταξιδεύει: ένα βιβλίο με προσευχές η ατζέντα του και τα αναγκαία για το ξύρισμα».