5ο Παγκόσμιο Βιωματικό Συνέδριο Αντάμωμα των απανταχού Θεσσαλών: «Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να βρίσκουμε όταν ερχόμαστε στην πατρίδα»

Ζεστές ανθρώπινες στιγμές πλημμύρισαν το 5ο Παγκόσμιο Βιωματικό Συνέδριο Αντάμωμα των απανταχού Θεσσαλών που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πύλης Τρικάλων από τις 26-28 Ιουλίου 2013.

Ο στόχος διττός και επετεύχθη στο έπακρον, αφού οι απόδημοι Θεσσαλοί θα γυρίσουν στη χώρα που διαμένουν με τις βαλίτσες τους γεμάτες αναμνήσεις από μια πατρίδα που έχασαν και φέτος ξαναβρήκαν μέσα από την αναβίωση ηθών, εθίμων και παιχνιδιών. «Φέτος συναντιέται το έμψυχο δυναμικό της Θεσσαλίας μας και μέσα από το κοινό βίωμα γεφυρώνουμε τις χιλιομετρικές αποστάσεις που μας χωρίζουν» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κ. Κουφογάζος. Με επίκεντρο τον άνθρωπο ανταμώθηκαν στην τοξωτή γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα, ιερή παρακαταθήκη από το 1514 και κατάφεραν μέσα από τον πολιτισμό και την παράδοση να επανασυνδεθούν.

«Στοίχημά μας είναι να αποτινάξουμε από τα χείλη των ξενιτεμένων αδελφών μας το… ξένος στα ξένα, ξένος και στην πατρίδα…» είπε η Γεν. Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κ. Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη. «Μέσα από αυτά τα ανταμώματα θέλουμε να τους περιμένει πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά και να τα βιώνουμε όλοι σα μια μεγάλη γιορτή».

Σημαντική ανακοίνωση έγινε από την κ. Κ. Τζιτζικώστα, πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, που ήταν υπό την αιγίδα της το φετινό παγκόσμιο συνέδριο, σχετικά με την εγγραφή της Πίνδου και του Ολύμπου ως φυσικών τοπίων, με την αρχιτεκτονική τους και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά των Βλάχων και των Σαρακατσάνων στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Το συνέδριο έληξε με ένα τραγούδι καλωσορίσματος προς τους ξενιτεμένους Έλληνες από το σύλλογο Γυναικών Παλαιομονάστηρου, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου παραδοσιακής μουσικής κ. Δ. Σκότη, ενώ παράλληλα εκείνοι μαζί με τον δήμαρχο Πύλης  φύτευαν μια ελιά.

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους εκατοντάδες Θεσσαλούς που συνέρρεαν από νωρίς στο Δάσος του Δροσερού, τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλης, αφού με τη χρήση των νέων τεχνολογιών (skype) κατάφεραν να συγχρονιστούν οι Θεσσαλοί από τις πέντε ηπείρους, να χαιρετίσουν τους φίλους και συγγενείς τους και να συν-διασκεδάσουν. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η λιτάνευση της Θαυματουργής εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έγινε από τους ίδιους τους ομογενείς και καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης συμμετείχαν ενεργά στην -αναβίωση ηθών και εθίμων, όπως η παρασκευή τραχανά και ξινόγαλου. Σ΄ αυτή την  αναπαράσταση προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν και δημοσιογράφοι από Αθηναϊκές εφημερίδες οι οποίοι με θέρμη ανταποκρίθηκαν σ΄ αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Η Παγκόσμα Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου με τη νεολαία στο Βιωματικό Πρόγραμμα. Πίσω δεξιά ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων "Ασκληπιός" και συντονιστής κ. Πέτρος Τσιάρας.

Η Παγκόσμα Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου (πίσω σειρά τέταρτη από αριστερά) με τη νεολαία στο Βιωματικό Πρόγραμμα. Πίσω δεξιά ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων “Ασκληπιός” και συντονιστής κ. Πέτρος Τσιάρας.

«Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να βρίσκουμε όταν ερχόμαστε στην πατρίδα!» είπε με δάκρυα στα μάτια ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»,  κ. Γ. Πορνάρας,  έχοντας ζήσει μισό αιώνα στο Τορόντο του Καναδά.

Επίσης, στο ίδρυμα ΣΤΕΓΗ και συγκεκριμένα στην κ. Αθανασίου, διευθύντρια του ιδρύματος, παρέδωσε φέτος η Παγκόσμια Συνομοσπονδία των Θεσσαλών  ένα συμβολικό ποσό ως ένδειξη τιμής στον ιερό αγώνα  που κάνει για τα άτομα νοητικής υστέρησης και με την ευχή να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Στο πλαίσιο των αμοιβαίων σχέσεων αλληλοεκτίμησης δόθηκαν αναμνηστικά σε όλους τους εκπροσώπους εθελοντών και πολιτιστικών συλλόγων που συνέδραμαν στην επιτυχία του ανταμώματος καθώς και τιμητικές πλακέτες από πλευράς του Δήμου στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιο, στον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας  κ. Νανή, στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κ. Πορνάρα και στην Ελληνική Εθνική  Επιτροπή για την UNESCO – το βραβείο παρέλαβε η κ. Ευαγγελία Πισκερά, Σύμβουλος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων- ενώ η Παγκόσμια Συνομοσπονδία τίμησε τον αρχαιολόγο κ.Γ. Ζιάκα για το σύνολο του έργου του καθώς και τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κουφογάζο και τη Γεν. Γραμματέα του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου, που χαιρέτισε ένθερμα και με λόγια θαυμασμού το έργο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας των απανταχού Θεσσαλών.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΡ. ΟΛΓΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΣΑΕ

5Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΩΝ

26-28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013,  ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ

 “Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι και πάλι κοντά σας στην πανέμορφη περιοχή του Δήμου Πύλης της Θεσσαλίας, στο 5ο Παγκόσμιο Βιωματικό Συνέδριο-Αντάμωμα των Απανταχου Θεσσαλών, που φέτος ειναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Θα ηθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμο Πύλης και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ.Κουφογάζο για την στήριξη και την συνδιοργάνωση του Συνεδρίου με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ασκληπειός.

Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τις καλύτερες ευχές όλου το προεδρείο του ΣΑΕ για την επιτυχή ευόδωση των εργασιών και εκδηλώσεων του Συνεδρίου σας.

Το Αντάμωμα αυτό και οι εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το Παγκόσμιο Συνέδριο των απανταχού Θεσσαλών, μας ταξιδεύουν στον χρόνο προσφέροντας μια ευκαιρία να μοιραστούμε την εμπειρία μιας μοναδικής παράδοσης και λαογραφίας, που διήνυσε αιώνες και έφτασε ανέπαφη από τον χρόνο μέχρι τις μέρες μας επιβεβαιώνοντας το πλούσιο πολιτιστικό μας παρελθόν.

Αυτή την ιδιαίτερη πολιτιστική σας κληρονομιά την μεταφέρατε με επιτυχία, την μεταλαμπαδεύσατε στα παιδιά σας και την διατηρείτε και στις δεύτερες πατρίδες όπου ζείτε.

Οι δεσμοί μου με τους Θεσσαλούς της Διασποράς είναι ιδιαίτερα στενοί και η εμπειρία μου συνεργασίας μαζί τους, είναι από τις πλέον επιτυχημένες.

Οι Απόδημοι Θεσσαλοί , έχουν δημιουργήσει μια από τις δυναμικότερες ομογενειακές οργανώσεις με ένα σημαντικό δίκτυο σε ολόκληρο τον κόσμο και εξαιρετικές πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρό τους την νέα γενιά. Εδώ θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Ασκληπειού κ.Πορνάρου και σε όλο το ΔΣ της Συνομοσπονδίας, στην Γ.Γ.κ.Μαρία Μπακλαβά που ειναι και η ψυχή του οργανισμού για την οργάνωση αλλά και την μέχρι τώρα επιτυχή δράση.

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ἁσκληπειός῾ είναι ακόμη ένα φωτεινό παράδειγμα των όσων προσφέρει η Ομογένεια στην Πατρίδα.

Η Ελλάδα σήμερα και μαζί της όλοι οι Έλληνες καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση, την μεγαλύτερη στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Την οικονομική εξαθλίωση που κλυδωνίζει και το σύστημα αξιών του Ελληνισμού.

Οι Έλληνες της Διασποράς, καλούνται για άλλη μία φορά να σταθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό της Πατρίδας και θα είναι και πάλι στο πλευρό της, δημιουργώντας μια αμφίδρομη σχέση αλλλοϋποστήριξης και αγαστής συνεργασίας με το μητροπολιτικό κέντρο.

Αλλά και η Πατρίδα οφείλει να αγκαλιάσει τα ξενητεμένα παιδιά της, ναφουγκραστεί τους προβληματισμόυς τους, να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα τους οπως το φορολογικό που αυτή την στιγμή χτυπάει ανελέητα και άδικα τον απόδημο Ελληνισμό, το θέμα της συνταξιοδότησης, το σύστημα παιδείας Ομογενών όπου η Ελλάδα εχει χρέος να εγγυηθεί την σωστή διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στα παιδιά της Ομογένειας ωστε να διατηρηθεί η Ελληνική ταυτότητα.κ.α. Αλλά και η ψήφος των Ομογενών.

Θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν όλοι, οτι μόνο ενωμένοι και μονιασμένοι οι Ελληνες εντός και εκτός Ελλάδας θα καταφέρουν να βγάλουν την Πατρίδα απο την κρίση.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον Αγώνα για την διατήρηση της δικής μας ιστορίας, της γλώσσας μας, της θρησκείας μας, αγκαλιάζοντας όμως όλους τους λαούς αυτής της γής σε μία παγκόσμια κοινωνία, όπου σαν Ελληνισμός θα συμβάλουμε στην ευημερία της Ελλάδος και το μέλλον των παιδιών μας αλλά και στην πρόοδο και ειρήνη αυτού του κόσμου.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριο σας”.

 

 

 

 

uessaloi7uessaloi6