Ο Κυπριακός Τύπος, 30 Ιουλίου 201

Η χθεσινή ανακοίνωση από το Προεδρικό του ύψους του κουρέματος στις ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου, που έκλεισε στο 47,5% και η διαφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα και την Κεντρική Τράπεζα, επί τούτου, είναι το κυρίαρχο θέμα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.  Προβάλλονται επίσης η χθεσινή διάσκεψη Τύπου της Υπουργού Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας,  η πρόταση της ΕΤΥΚ για κλιμακωτές μειώσεις μισθών μέχρι και 30% για τους τραπεζοϋπαλλήλους, μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου για την οικονομία, επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας, ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας για το κούρεμα και δηλώσεις του Γερμανού Ευρωβουλευτή Γεώργιου Χατζημαρκάκη.

Με τίτλο «Γιατί το μαξιλάρι έγινε…πάπλωμα» η «Αλήθεια» στο κύριό της θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση χαιρέτισε με ανακούφιση την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τήρησε όμως αποστάσεις από το ύψος του ς κουρέματος καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, που οριστικοποιήθηκε τελικά στο 47,5% παρόλο που τα στοιχεία έδειχναν ότι μπορούσε να ήταν επαρκές και ένα σαφώς χαμηλότερο ποσοστό. Αλλού προβάλλει χθεσινές δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας και ότι δεν θα δίνονται πλέον επιδόματα των 2,5-3 χιλιάδων ευρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ΕΤΥΚ προτείνει κλιμακωτές μειώσεις μισθών μέχρι και 30% για όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους, πλην αυτών της Τράπεζας Κύπρου.

«Βαθύ το κούρεμα λέει η Κυβέρνηση» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» που αναφέρει ότι η ασυνεννοησία και οι διαφωνίες Κυβέρνησης-Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την οικονομία και οι σχέσεις τους εισέρχονται σε νέα περίοδο έντασης και ότι ο Διοικητής ήταν απών από τις διαβουλεύσεις της Κυριακής για το κούρεμα, αλλά επικράτησε η συμμαχία του με την Τρόικα. Σε άλλο θέμα προβάλει μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου σύμφωνα με την οποία το υπόλοιπο του 2013 και το 2014 θα είναι πέτρινα χρόνια για την Κύπρο και τον λαό της. Αλλού γράφει ότι οι παραλίες γέμισαν κόσμο και φιλοξενεί σχετική φωτογραφία.

Με τίτλο «Απελευθέρωση 450 εκ. ευρώ» στεγάζει το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» που αναφέρει στο πρωτοσέλιδό του ότι ένα σίριαλ πολλών μηνών, αυτό με το τελικό ύψος τους κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, ολοκληρώνεται σήμερα και επίσημα. Γράφει ακόμα ότι ποσοστό 5% των δεσμευμένων κεφαλαίων θα απελευθερωθούν αμέσως και στη συνέχεια θα λαμβάνονται αποφάσεις για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς σε διάστημα ενός έτους. Αλλού γράφει ότι οι ξένοι μεγαλοκαταθέτες της Τράπεζας Κύπρου διαμηνύουν ότι περίμεναν το κούρεμα, αλλά δεν μπορούν να περιμένουν επ’ άπειρον για τα υπόλοιπα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έρχεται στην Κύπρο ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ.

Υπό τον τίτλο «Μαξιλάρι 700 εκ.» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριό της θέμα ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την απόφαση για το τελικό κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, που είναι το 47.5%, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς το «μαξιλάρι» των 700εκ. που είναι η διαφορά, η Τράπεζα κατά πάσα πιθανότητα κινδυνεύει με κατάρρευση. Αλλού προβάλλει γραπτή ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας στην Κύπρο σύμφωνα με την οποία «ήταν επιθυμία του Προέδρου Αναστασιάδη το κούρεμα κάτω των €100.000». Γράφει ακόμα ότι η σκληρή λιτότητα κλείνει σταθμούς και γηροκομεία.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” κάτω από τον τίτλο «Η Κύπρος υποκλίνεται στην Τρόικα για το bail-in» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε με τους διεθνείς δανειστές σε κούρεμα της τάξης του 47,5%  για τις καταθέσεις πέραν των 100 χιλ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και ότι σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τη συμφωνία αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κυβέρνηση δεν ήταν πολύ ενθουσιασμένη από το αποτέλεσμα. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Εργασίας σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου εξήγησε τα σχέδια του κράτους για την εισαγωγή του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος. Γράφει ακόμα για κλοπή κοσμημάτων αξίας 88.5 εκ. στερλινών από γνωστό ξενοδοχείο στη Γαλλική Ριβιέρα.

Με τίτλο «Προσβλέποντας στα καλύτερα» η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» προβάλλει χθεσινή δήλωση του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη ότι η οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης και ότι ακόμα και η κατάσταση με την Τρόικα εξελίσσεται όσο καλά θα μπορούσε να αναμένει κανείς. Σε άλλο θέμα προβάλλει χθεσινές δηλώσεις στη Λευκωσία του Γερμανού Ευρωβουλευτή Γεώργιου Χατζημαρκάκη, ο οποίος προειδοποίησε ότι εάν η πολιτική λιτότητας της Τρόικας δεν τερματιστεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, η ευρωζώνη θα διαλυθεί. Αλλού γράφει για την «ισχνή νίκη» του κόμματος του Ταλάτ στις εκλογές στα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΧΡ)