Αίτηση για το πανεπιστήμιο έκανε ο Μπρέιβικ

Αίτηση στο πανεπιστήμιο του Όσλο προκειμένου να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες κατέθεσε σύμφωνα με τον νορβηγικό Τύπο ο Άντερς Μπρέιβικ που προκάλεσε σοκ σκοτώνοντας 77 άτομα σε κατασκήνωση νεολαίων του Εργατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, πηγές από το πανεπιστήμιο του Όσλο που έχει “βγάλει” πέντε νομπελίστες, ανέφεραν απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ότι το αίτημά του Μπρέιβικ δεν αποκλείεται να γίνει δεκτό.

Σημειώνεται ότι ο ακροδεξιός Μπρέιβικ εκτίειποινή 21 ετών σε φυλακή ύψιστης ασφαλείας, δηλώνει αμετανόητος για τις πράξεις του και έχει εκφράσει στο παρελθόν την πρόθεσή του να σπουδάσει και να γράψει βιβλία.

Η είδηση της αίτησης του στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Ο πανεπιστημιακός Όλε Πέτερ Ότερσενανέφερε πως το μάθημα που θέλει να παρακολουθήσει ο Μπρέιβικ δεν θα οδηγήσει σε πτυχίο και πρόσθεσε πως “οι φυλακισμένοι έχουν επίσης το δικαίωμα στη μόρφωση”. Την ίδια γνώμη μοιράζονται και άλλοι ακαδημαϊκοί, τονίζοντας ότι είναι θέμα του πανεπιστημίου αν θα τον δεχτεί.

Ορισμένοι καθηγητές πάντως εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο να διδάσκουν στον Μπρέιβικ, ενώ ένας καθηγητής που επέζησε του μακελειού στο νησάκι Οτόγια ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το πανεπιστήμιο είναι ένα μέρος όπου μαθαίνεις να υποστηρίζεις τις απόψεις σου με επιχειρήματα όχι σκοτώνοντας όσους διαφωνούν”.

Με πληροφορίες από Guardian, ΝΟΟΖ.