Ντομινίκ Στρος Καν: Εγώ τελείωσα με την πολιτική

Η σχέση του Ντομινίκ Στρος Καν με το θηλυκό γένος είναι ερωτική, δεν το έκρυψε ποτέ αυτό. Μόνο που υπάρχει κι ένα που δε θέλει πια να έχει καμία σχέση μαζί του: η πολιτική!

Η πολιτική ανήκει πια στο παρελθόν για εκείνον. Το μόνο που τον ενδιαφέρει πια είναι η νέα του καριέρα, αυτή του συμβούλου, είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.

“Η πολιτική για μένα ανήκει στο παρελθόν”, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24 και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass για τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη το 2011 και τις προεδρικές φιλοδοξίες που είχε εκείνη την εποχή, όταν ήταν ο αδιαφιλονίκητο φαβορί για να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.

“Σήμερα εργάζομαι ως σύμβουλος κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων σε πολλές χώρες του κόσμου, σε όλες τις γωνιές του πλανήτη: στη Ρωσία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική”, εξήγησε, σύμφωνα με τη μετάφραση στα ρωσικά των δηλώσεών του. “Προσπαθώ όπως μπορώ να ανταποκρίνομαι στον ρόλο μου και να δίνω όσο το δυνατόν κατάλληλες συμβουλές”, πρόσθεσε.

Ο Στρος Καν διορίστηκε τον Ιούλιο μέλος του συμβουλίου εποπτείας δύο χρηματοπιστωτικών οργανισμών, των οποίων κύριος μέτοχος είναι το ρωσικό κράτος: στο ρωσικό Ταμείο άμεσων επενδύσεων (RDIT) και στη ρωσική Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης (BRDR) που τελεί υπό τον έλεγχο του πετρελαϊκού ομίλου Rosneft.

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την “έλλειψη πολιτικής βούλησης” για την πάταξη των οικονομικών παραδείσων.

Όσον αφορά τον πρώην τεχνικό των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα στο αεροδρόμιο της Μόσχας, ο Στρος Καν πιστεύει ότι “αυτό που είναι σημαντικό στην υπόθεση αυτή, δεν είναι η τύχη του Σνόουντεν, αλλά οι μέθοδοι που αποκαλύφθηκαν”.

“Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν, οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως απαράδεκτες”, τονίζει αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα παρακολούθησης στις επικοινωνίες στο εξωτερικό από την αμερικανική κυβέρνηση.

NewsIt.gr