Στήριξη της γενέτειρας από την τρίτη γενιά ομογενών της Αυστραλίας

Της ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΡΡΙΣ

Από Neoskosmos.com

Πριν δυο μήνες, με το χειμώνα προ των πυλών, ήλθε μια ανθρωπιστική κίνηση να ζεστάνει τις καρδιές όλων εκείνων που είχαν την τύχη να είναι παρόντες και να πάρουν πνοή αισιοδοξίας από όσα διαδραματίστηκαν στο Αρκαδικό Σπίτι (Arcadia House) στο κέντρο της Μελβούρνης.

Στις 28 Μαΐου, με πρωτοβουλία των «Πρεσβευτών της Ελλάδας» και της Σχολικής Επιτροπής Γονέων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη εράνου για την ενίσχυση του έργου του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) το οποίο ιδρύθηκε το Δεκέμβρη του 2011 με τη στήριξη του Δήμου Ελληνικού–Αργυρούπολης.

Όσοι ήταν παρόντες αυτό το βράδυ, είχαν την ευκαιρία διά στόματος καρδιολόγου –μέσω βίντεο– του εν λόγω οργανισμού να δούνε την τραγική κατάσταση που βιώνουν σήμερα στην Ελλάδα οι ανασφάλιστοι ασθενείς και το σωτήριο έργο που επιτελεί το ΜΚΙΕ, και που μιλά εύγλωττα για το γεγονός ότι υπάρχουν –ευτυχώς– ακόμη άνθρωποι.

Το φιλανθρωπικό αυτό ίδρυμα λειτουργεί αποκλειστικά μόνο με εθελοντές γιατρούς και θεραπευτές, δέχεται δε δωρεές μόνο σε είδη.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Η πρόεδρος του οργανισμού «Πρεσβευτές της Ελλάδας», Εύη Γιαννά, μια νεαρή επιστήμονας, άκρως ευαισθητοποιημένη με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα σήμερα, είπε αυτό το βράδυ, μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε υποχρέωσή μας, ως Έλληνες της διασποράς, να συμπαρασταθούμε στους συμπατριώτες μας. Και αποφασίσαμε να κατευθύνουμε αυτήν την υποστήριξη σ’ ένα πολύ αξιόλογο φιλανθρωπικό ίδρυμα, την κλινική που λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές γιατρούς και θεραπευτές που διαθέτουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους, στους άπορους και στους άνεργους πολίτες της Ελλάδας, σε καθημερινή βάση.

Η κλινική αυτή, όπως και άλλες παρόμοιες στην Ελλάδα (από 6 που ήταν αρχικά, έχουν γίνει 36 σήμερα), λειτουργούν χάρη της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Αν υπάρχει κάτι θετικό που έχει βγει από αυτήν την κρίση, είναι ότι ο καθένας προσπαθεί να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε και εμείς μέσα από αυτόν τον έρανο. Θα συνεργαστούμε, ως Έλληνες της Μελβούρνης για να προσφέρουμε τη βοήθεια και τη στήριξή μας, στα αδέλφια μας στην Ελλάδα».
Παρόντες, διευθυντές και εκπαιδευτικοί από 9 ελληνικά σχολεία της Βικτώριας, καθώς επίσης εκπρόσωποι οργανισμών και παροικιακοί φορείς, υποσχέθηκαν να συνεισφέρουν στην ανθρωπιστική αυτή κίνηση, όπου η συμμετοχή των σχολείων , είχε ιδιαίτερη σημασία.

«Εσείς οι εκπαιδευτικοί», είπε η Γιαννά, «παίζετε ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση των αντιλήψεων των νεαρών Ελλήνων και στη σχέση και σύνδεση που έχουν με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που κάναμε την πρότασή μας στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης για συνεργασία σ’ αυτόν τον έρανο».

ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

«Πιστεύουμε», συνέχισε η Εύη Γιαννά, «ότι οι νέες γενιές είναι το μέλλον και η συνέχεια του ελληνισμού, επομένως, είναι σημαντικό να είναι ευαισθητοποιημένοι αναφορικά με τα γεγονότα στη χώρα της καταγωγής τους και να ενθαρρύνονται να έχουν θετικό ρόλο σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μ’ αυτόν τον τρόπο, εκτιμώ, ότι θα διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν και αυτοί Πρεσβευτές της Ελλάδας και αυτό πιστεύω ότι είναι το καθήκον μας ως μεγαλύτερη γενιά».

Θα πρέπει, να υπενθυμίσουμε, ότι άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού. Σε ανάρτησή τους, στο Face book του ιδρύματος, αναφέρουν: «Μας δίνει μεγάλη δύναμη όταν βλέπουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας για βοήθεια. Η φωνή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού ταξίδεψε στη μακρινή Μελβούρνη της Αυστραλίας, χάρη στην οργάνωση «Πρεσβευτές της Ελλάδας». Τους ευχαριστούμε που μας έδωσαν αυτήν την ευκαιρία, έστω και μέσω μαγνητοσκοπημένων βίντεο» λέει ο γιατρός Χρήστος Σιδέρης, από τους υπεύθυνους του Κοινωνικού Ιατρείου.

ΘΕΤΙKH ΕΞΕΛΙΞΗ

Εκδηλώσεις για την ενίσχυση του εράνου και προσφορές, έγιναν από τα ακόλουθα σχολεία: Alphington Grammar, Mάθηση, AΧEΠA, τα απογευματινά ελληνικά σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, την Μαράσλειο Ακαδημία, και τα απογευματινά σχολεία του Oakleigh Grammar.

Εντωμεταξύ, όπως πληροφορούμαστε έγιναν δωρεές από διάφορους παροικιακούς φορείς, μεταξύ των οποίων: από τον αιδεσιμότατο πατέρα Βασίλειο Κουρτέση και την Φιλόπτωχο Αδελφότητα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου ( Πρέστον).

Έχουν επίσης προγραμματιστεί εκδηλώσεις για ενίσχυση του εν λόγω εράνου από τα ελληνικά σχολεία Όμηρος, Άριστον και Νέστορας.
Ο έρανος θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, οπότε θα λάβει χώρα και η αγορά φαρμάκων και ιατρικών ειδών που θα παραδοθούν στο ίδρυμα τον Σεπτέμβρη.
ΟΙ «Πρεσβευτές Ελλάδας» διά στόματος Εύης Γιαννά επιθυμούν να ευχαριστήσουν όλα τα σχολεία και όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή. Όσοι, δε, επιθυμούν να συνεισφέρουν στον έρανο, μπορούν να καταθέσουν στον εξής λογαριασμό:

Delphi Bank Account
Name: Every Greek is an Ambassador For Greece Incorporated
BSB: 941 300
Account Number: 2040 58001
Για οποιεσδήποτε πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Εύη Γιαννά στο eyannas@greekambassadors.org