Επικυρώνεται η ποινή φυλάκισης Μπερλουσκόνι

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας το οποίο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης στην οποία είχε καταδικαστεί ο πρώην Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για την υπόθεση φορολογικής απάτης που αφορούσε στην αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset .

Με σημερινή του ετυμηγορία επικύρωσε την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση της φυλάκισης τεσσάρων ετών για διαφθορά κατά του πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά ταυτόχρονα διέταξε την επανεξέταση από το Εφετείο της απόφασης για πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του ηγέτη της ιταλικής δεξιάς.

Υπάρχει η πιθανότητα το εφετείο του Μιλάνου να επισπεύσει την εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης και η νέα απόφαση για την στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που είχε επιβληθεί στον επικεφαλής της ιταλικής κεντροδεξιάς να ανακοινωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Λόγω της ηλικίας του, ο 76χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα φυλακιστεί καθώς έχει τη δυνατότητα είτε να εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό ή να προσφέρει κοινωφελή εργασία.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από πολύωρη συνεδρίαση των δικαστών, που κλείστηκαν στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου της Ρώμης στις 1.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Η αναμονή ήταν τέτοια που πολλοί Ιταλοί και ξένοι δημοσιογράφοι την παρερμήνευσαν ως ένδειξη ότι η δίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την υπόθεση φορολογικής απάτης θα μπορούσε να επαναληφθεί.

Η απόφαση εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Ενρίκο Λέτα, αφού ένα από τα βασικά κόμματα που τον απαρτίζουν θα βρεθεί με καταδικασμένο πρόεδρο. Το κόμμα του Μπερλουσκόνι, ο Λαός της Ελευθερίας, δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

«Δεν ευθύνομαι για φορολογική απάτη»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχολίασε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την απόφαση την οποία έλαβε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας. «Δεν είχα ποτέ μου τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, ούτε εγώ ούτε τα μέλη της οικογένειάς μου. Δεν ευθύνομαι για φορολογική απάτη», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

Ο ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) υπογράμμισε ότι «μια μερίδα της δικαιοσύνης έχει μετατραπεί σε άβουλο όργανο», ενώ πρόσθεσε ότι «πριν από είκοσι χρόνια εισήλθα στον στίβο της πολιτικής για να παρεμποδίσω την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία» και, από τότε «ξεκίνησε ο αδιάκοπος πόλεμος των δικαστικών [εναντίον του] με συνολικά, πενήντα δίκες» σε βάρος του.

Ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον «πραγματικό δικαστικό διωγμό» που υφίσταται, ενώ δήλωσε «περήφανος για τις επιχειρήσεις που δημιούργησε» οι οποίες «δεν απέλυσαν ποτέ ούτε έναν εργαζόμενο». «Σε αντάλλαγμα σήμερα με κατηγορούν και με καταδικάζουν, με μια εντελώς αβάσιμη απόφαση που μου στερεί την προσωπική ελευθερία και τα πολιτικά μου δικαιώματα», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο μεγιστάνας του Τύπου.

Oι αντιδράσεις

«Η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός της βούλησης της Δικαιοσύνης», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου σε βάρος του Μπερλουσκόνι.

«Ελπίζω ότι μπορούν τώρα να αναπτυχθούν στην βουλή πιο ευνοϊκές συνθήκες ώστε να εξετασθούν τα προβλήματα της δικαιοσύνης. Χρειάζεται σύμπνοια και συνεργασία ώστε να μπορέσει η χώρα να ασχοληθεί με θέματα βασικής σημασίας για την θεσμική της δομή», πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο.

Πολιτικές αντιδράσεις μετά την επικύρωση της καταδίκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση –τα τρία εκ των οποίων παραγράφονται– από τον Άρειο Πάγο της Ιταλίας εκδηλώθηκαν εξάλλου και από την κεντροαριστερά και από το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).

Το ανώτατο στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Γκουλιέλμο Επιφάνι δήλωσε πριν από λίγο ότι «η δικαστική απόφαση» αυτή «πρέπει να τύχει σεβασμού και να εφαρμοστεί».

Από την πλευρά του ο Μπέπε Γκρίλο, ο ηγέτης του M5S, έγραψε δηκτικά στο ιστολόγιό του ότι η απόφαση «είναι σαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο Μπερλουσκόνι μόλυνε, διέφθειρε και παρέλυσε την πολιτική ζωή της χώρας επί 21 χρόνια».

Zougla.gr