Παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων

Επιθέσεις τρομοκρατών της Αλ Κάιντα φοβούνται οι Αμερικανοί ότι θα εκδηλωθούν μέσα στον Αύγουστο και για το λόγο αυτόν σπεύδουν να κλείσουν προληπτικά πρεσβείες και άλλα διπλωματικά αμερικανικά Καταστήματα σε ορισμένες χώρες του κόσμου,  αλλά κυρίως την βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Η επίσημη θέση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για το κλείσιμο των αμερικανικών Πρεσβειών την Κυριακή,  είναι πως αυτό γίνεται προκειμένου να προστατευθεί “το προσωπικό των πρεσβειών μας και όλοι οι άνθρωποι που θα ήθελαν να τις επισκεφθούν”.

Η Ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αφορά  ουσιαστικά όλο τον Κόσμο, προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων πιθανότατα, όπως αναφέρεται, από την «Αλ Κάιντα» εντός του Αυγούστου.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του αφήνουν να εννοηθεί ότι η Αλ Κάιντα και οι οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί της συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές, όπως στην Αραβική Χερσόνησο.

Για τον λόγο αυτόν η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για ενδεχόμενες επιθέσεις σε μέσα μεταφοράς και σε άλλες τουριστικές υποδομές. Το ΥΠΕΞ καλεί τους Αμερικανούς να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης εφόσον ταξιδεύουν.

Η ισχύς της οδηγίας λήγει στις 31 Αυγούστου.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» ότι η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας βασίστηκε στις ίδιες πληροφορίες που οδήγησαν και στην απόφαση να κλείσουν την Κυριακή ορισμένες πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας. Πρόκειται για διπλωματικές αποστολές στις εξής χώρες: Αίγυπτο, Αλγερία, Αφγανιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ιράκ, Κατάρ, Κουβέιτ, Λιβύη, Μαυριτανία, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Ομάν, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Τζιμπουτί, Υεμένη.

Κάποιες διπλωματικές αποστολές ενδέχεται να παραμείνουν κλειστές για περισσότερες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι η Κυριακή είναι εργάσιμη ημέρα στις μουσουλμανικές χώρες.