Απεργεί για τη διαθεσιμότητα και ο καλός …καιρός μας!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Απεργούν σήμερα, Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013, οι Μετεωρολόγοι Υπάλληλοι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για την διαθεσιμότα 15 υπαλλήλων της Υπηρεσίας, οι οποίοι απασχολούνται με καθεστώς Συμβάσεων Αορίστου Χρόνου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Μετεωρολόγων Υπαλλήλων ΕΜΥ επισημαίνεται ότι η ειδικότητα του Μετεωρολόγου είναι μοναδική και δεν υφίσταται σε κανένα άλλο φορέα, πλην της ΕΜΥ. Ακόμη ότι πρόκειται για υπαλλήλους με υψηλά προσόντα, ειδίκευση και εμπειρία, που στελεχώνουν την ΕΜΥ για πολλά χρόνια και η απομάκρυνσή τους ουσιαστικά θα σημάνει την διάλυσή της!

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΥ

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Ελ. Βενιζέλου 14, Ελληνικό 167 77

Τηλ: 6983 503744, 6983 503735 Fax: 210-9649646 email: [email protected]

Eλληνικό, 2 Αυγούστου 2013

ΑΡ. ΠΡΩΤ: 14 / 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: «ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ»

1. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) λειτουργεί επιχειρησιακά, σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο. Διαθέτει Μετεωρολογικά Γραφεία Ενημέρωσης στα αεροδρόμια και Μετεω- ρολογικούς Σταθμούς σε όλη τη χώρα. Παρέχει μετεωρολογική υποστήριξη στον Έλληνα πολίτη και τον προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες), στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε όλους τους τομείς της Εθνικής Οικονομίας (γεωργία, τουρισμός, αθλητισμός, μεγάλα κατασκευαστικά έργα).

2. Εκδίδει ειδικές προγνώσεις α) για την Ναυτιλία : η ΕΜΥ έχει την αρμοδιότητα έκδο- σης δελτίων ναυτιλίας για όλη την Ανατολική Μεσόγειο (αρμοδιότητα που εποφθαλμιά η Τουρκία). Με τα δελτία της ΕΜΥ καθορίζεται ο απόπλους των επιβατηγών πλοίων στα ελληνικά πελάγη β) για την Αεροναυτιλία : η ΕΜΥ είναι ο θεσμοθετημένος Πάροχος Αεροναυτιλίας για τον εθνικό εναέριο χώρο και για όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.Χωρίς τα δελτία της ΕΜΥ δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή πτήσεων πάνω από το ελληνικό FIR γ) για τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών και δ) για την Έρευνα – Διάσωση.

3. Η ΕΜΥ διαθέτει προσωπικό εξειδικευμένο στη Μετεωρολογία και την Πληροφορι- κή, το οποίο εκπαιδεύεται διαρκώς από διεθνείς οργανισμούς όπως ο WMO (Παγκόσμιος Μετεω- ρολογικός Οργανισμός), η EUMETSAT, το ECMWF, καθώς και από τη Μετεωρολογική Σχολή της ΕΜΥ, στις τελευταίες εξελίξεις της Μετεωρολογικής επιστήμης και της τεχνολογίας. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων κατηγορίας ΠΕ, διαθέτει τουλάχιστον μεταπτυχιακούς τίτ- λους σπουδών.

Αξίζει να τονιστεί ότι στο ελληνικό Δημόσιο, η ειδικότητα του Μετεωρολόγου είναι μοναδική και δεν υφίσταται σε κανένα άλλο φορέα, πλην της ΕΜΥ.

4. Στην ΕΜΥ δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Παρά το δύσκολο και απαιτητικό της έργο παραμένει υποστελεχωμένη και τυχόν απομάκρυνση επιστημονικού προσωπικού (διαθεσιμότητα) θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ανταπόκρισης στην εθνικής σημασίας αποστολή της.

5. Καταγγέλλουμε την Πολιτεία για την άκριτη πρόθεσή της να θέσει σε διαθεσιμότητα συναδέλφους – κατηγορίας ΠΕ (με υψηλά προσόντα, ειδίκευση και εμπειρία) – Συμβασιούχους Αορίστου Χρόνου, γεγονός που οδηγεί άμεσα στη ΔΙΑΛΥΣΗ της ΕΜΥ!

Για το Δ.Σ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΖΕΪΝΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΥΡΑΣΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ