Φοβούνται χτύπημα οι Αμερικανοί…

Με μια ανακοίνωση η οποία δημιουργεί πολλά και ποικίλα ερωτηματικά, το State Department και δια της εκπροσώπου της Marie Harf, ανακοίνωσε πως, πολλές ανά τον κόσμο αμερικανικές πρεσβείες και προξενεία θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 4 Αυγούστου, για λόγους ασφαλείας.

Το μέτρο χαρακτηρίζεται ως προληπτικού χαρακτήρα, ενώ το ίδιο το State Department παρά τα πιεστικά ερωτήματα των δημοσιογράφων, αρνείται -μέχρι στιγμής- να γνωστοποιήσει, τόσο τους λόγους που τους οδήγησαν σε μια τόσο ακραία απόφαση όσο και την ακριβή λίστα των χωρών και των πόλεων οι οποίες κατά τις ΗΠΑ αποτελούν δυνητικό στόχο επικίνδυνων επιθετικών ενεργειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 4η Αυγούστου είναι η ημερομηνία κατά την οποία λήγει το Ραμαζάνι, κάτι που κάνει πέραν του προφανούς πως οι φόβοι της Αμερικανικής Κυβέρνησης έχουν ταυτότητα, αν όχι και απολύτως συγκεκριμένα «ονοματεπώνυμα»…

Με την ανακοίνωση να μιλά για κλείσιμο των Πρεσβειών ημέρα Κυριακής, είναι προφανές ότι οι φόβοι της αμερικανικής κυβέρνησης εστιάζουν περισσότερο σε συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες στις οποίες η Κυριακή δεν αποτελεί αργία, καθώς, σε όλες τις άλλες, ούτως ή άλλως οι Πρεσβείες παραμένουν κλειστές.

Η απόφαση αυτή ελήφθη για λόγους ασφαλείας «προληπτικά» ώστε να προστατευθούν «το προσωπικό μας και όσοι θα ήθελαν να επισκεφθούν τα κτίριά μας» πρόσθεσε η κα. Harf.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως ο κατάλογος μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο παραδοσιακά μουσουλμανικές χώρες αλλά και εκείνες στις οποίες είναι έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, και εκφράζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Αν όμως η απόφαση αυτή της Αμερικανικής Κυβέρνησης προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, η διευκρίνιση που ακολουθεί από την Marie Harf πραγματικά δείχνει το μέγεθος της σοβαρότητος με το οποίο αντιμετωπίστηκαν οι πληροφορίες του State Department που αναφέρονται σε ενδεχόμενο χτύπημα:

«Μετά την ημερομηνία αυτή (Σ.Σ. την 4η Αυγούστου), η Αμερικανική Κυβέρνηση θα μελετήσει θα επανεξετάσει το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι συγκεκριμένες διπλωματικές αντιπροσωπείες», κάτι που σημαίνει πως η 4η Αυγούστου δεν θα είναι η μέρα που θα κλείσουν οι εν λόγω Πρεσβείες αλλά η πρώτη μέρα που θα κλείσουν, με «άγνωστο το πότε θα ξανανοίξουν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες και στα προξενεία τους μετά την επίθεση στο Aμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης την 11η Σεπτεμβρίου 2012, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους ο Αμερικανός πρεσβευτής Christ Stevens και άλλοι τρεις Αμερικανοί.

Zougla.gr