Α. Σαμαράς: μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας και συμμαχίας με τις ΗΠΑ

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στην εφημερίδα “Τα Νέα”, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο στις 8 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός σημειώνει πως οι σχέσεις της Ελλάδας με φίλους, εταίρους και συμμάχους επαναπροσδιορίζονται και πως με τις ΗΠΑ υπάρχει μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας και συμμαχίας.

«Όπως συμβαίνει πάντα μεταξύ φίλων και συμμάχων, υπήρξαν και δύσκολες στιγμές στο παρελθόν», αναγνωρίζει. «Αυτά όμως τα αφήνουμε στο παρελθόν», προσθέτει και τονίζει πως «στο πρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα βλέπουμε έναν φίλο και σύμμαχο».

Εξάλλου αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδος υποστήρηξε οτι«δεν θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα». Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το χρηματοδοτικό κενό που καταγράφεται το 2014, στέλνει σαφές μήνυμα πως δεν θέλει, ούτε επιδιώκει πρόωρες εκλογές αλλά ταυτόχρονα δεν εκβιάζεται από κανενάν.

Ο κ.Σαμαράς εκτιμά πως οι συνθήκες φέτος θα είναι πολύ διαφορετικές. «Πέρσι οι δυσκολίες ήταν δραματικές και μάλιστα σε κλίμα αβεβαιότητας. Φέτος η αβεβαιότητα έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και δυσκολίες υπάρχουν αλλά είναι σαφώς μικρότερες», τονίζει ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας πως τώρα υπάρχουν και οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία, όπως λέει, εφόσον μένουμε στο σωστό δρόμο δεν θα αργήσει.

«Εμείς θα σώσουμε τον εαυτό μας. Κανένας άλλος δεν θα μας σώσει, αν δεν πάρουμε εμείς τις σωστές αποφάσεις που αφορούν τη χώρα μας», διαμηνύει ο πρωθυπουργός και σημειώνει πως «αν πετύχει το πείραμα και εφόσον επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, θα ζητήσουμε κι άλλες μειώσεις φόρων».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «μακράς πνοής» τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό μέτωπο και σημειώνει πως «πρόθεσή μας είναι να γίνει ακόμα πιο ουσιαστική». Υπογραμμίζει πως η δοκιμασία του πολυνομοσχεδίου ξεπεράστηκε με επιτυχία ενώ χαρακτηρίζει τη συνεργασία του με τον Ευ. Βενιζέλο «ειλικρινή και εποικοδομητική».

«Διαφωνίες για το παρελθόν υπάρχουν αναμφίβολα. Αλλά έχουμε σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα να σηκώσουμε τη χώρα στα πόδια της, έχουμε την ίδια αίσθηση ευθύνης να φέρουμε εις πέρας αυτό το κρίσιμο έργο κι έχουμε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό χειροπιαστά αποτελέσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση εάν οι συνεχείς προειδοποιήσεις και προς τους βουλευτές της ΝΔ, ότι η καταψήφιση μιας σημαντικής διάταξης οδηγεί αμέσως στις κάλπες, ενέχουν τον κίνδυνο να συντηρούν μία εκλογική ατμόσφαιρα ο κ. Σαμαράς τονίζει πως οι βουλευτές έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης ενώ τα «εκλογικά σενάρια» τα συντηρούν όσοι εύχονται να αποτύχει η κυβέρνηση. «Αλλά η πλειονότητα του ελληνικού λαού», προσθέτει, «εύχεται το ακριβώς αντίθετο: να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Άλλωστε γιατί να κάνουμε εκλογές λίγο προτού φανεί η ανάκαμψη την οποία επιβεβαιώνουν όλες οι προβλέψεις;», διερωτάται.

«Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω ούτε πρόκειται να επιδιώξω», δηλώνει αλλά διευκρινίζει: «Ωστόσο, το ότι δεν θέλω εκλογές δεν σημαίνει ότι θα ήμουν διατεθειμένος να δεχθώ οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα. Διότι αν αντιληφθώ εκβιασμούς ή άλλου είδους πιέσεις τότε προφανώς άλλοι θα έχουν τις ευθύνες για ό,τι συμβεί. Να το πω αλλιώς: εγώ θέλω σταθερότητα και εξάντληση τετραετίας. Για το καλό του τόπου, Αλλά έχω και τα μάτια μου ανοιχτά».

Για τη διαθεσιμότητα ο πρωθυπουργός αναφέρει πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία δηλώνουν υπέρ του «ξεκαθαρίσματος» στο Δημόσιο. «Κοιτάξτε για τι συζητάμε: Σε μία χώρα που βούλιαζε στα ελλείμματα και διέθετε ένα υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα τελικά θα θέσουμε σε διαθεσιμότητα το 3,5% του συνολικού προσωπικού», τονίζει και εξηγεί:

«Από αυτό το 3,5% που θα τεθείς σε διαθεσιμότητα μόνο το 2% θα απομακρυνθεί τελικά, κυρίως άνθρωποι που προσελήφθησαν μη αξιοκρατικά ή παρέμεναν στις θέσεις του μη αξιοκρατικά, ενώ το 1,5% θα αλλάξει απασχόληση και θα παραμείνει στο Δημόσιο.

Το σπουδαιότερο: Για καθέναν από αυτούς που απομακρύνονται θα προσληφθεί με αξιοκρατικό τρόπο ένας νέος. Και μάλιστα σε θέσεις που τους έχουμε πραγματικά ανάγκη, νοσοκομεία, ΚΕΠ, και άλλα. Άρα από αυτό η ανεργία δεν θα επηρεαστεί καθόλου».

«Σήμερα αντιδρούν κυρίως οι βολεμένοι», δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς λέγοντας: «Καρό τώρα η κοινωνία αναρωτιόταν: Έως πότε θα πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας τον δημόσιο τομέα που παρέμενε άθικτος σε εποχές κρίσης; Έως πότε θα μείνουν αλώβητα τα κάστρα των βολεμένων. Σήμερα αντιδρούν κυρίως οι βολεμένοι και όσοι κερδοσκοπούν πάνω στις αντιστάσεις των βολεμένων. Αλλά η κοινωνία είναι εναντίον τους».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται με σκληρή γλώσσα για τον ΣΥΡΙΖΑ και σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανό πεδίο συναίνεσης ρωτά:

«Βλέπετε κάποιο τέτοιο περιθώριο; Έχουν στηρίξει έστω και μία μεταρρύθμιση; Έχουν ψηφίσει έστω και μία περιστολή σπατάλης; Έχουν εμφανίσει έστω και μία πρόταση με αρχή, μέση και τέλος, την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ως εναλλακτική λύση; Έχουν αφήσει έστω και μία συντεχνιακή απεργία κόντρα στο δημόσιο συμφέρον που να μην την υποστηρίξουν; Έχει υπάρξει έστω και μία επένδυση που να μην προσπαθήσουν να τη διώξουν; Έχει υπάρξει έστω και ένας ύποπτος τρομοκρατίας ή κουκουλοφόρος που να μην ζητήσουν την απελευθέρωσή του; Ακόμη και μεταξύ τους δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Διαλαλούν ότι διέλυσαν τις συνιστώσες τους αλλά κάθε μέρα τα χτυπήματα μεταξύ τους πάνε κι έρχονται. Ας τα βρουν πρώτα μεταξύ τους για να ξέρουμε κι εμείς με ποιον θα συνεννοηθούμε…».

Με τον Φώτη Κουβέλη, πάντως, ο Α. Σαμαράς τονίζει πως «οι δίαυλοι ασφαλώς και μένουν ανοιχτοί. Αν και με κάποιες δηλώσεις του τελευταία αδίκησε τον εαυτό του».

newpost.gr