Εκλογές προκήρυξε ο Αυστραλός πρωθυπουργός

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ προκήρυξε σήμερα γενικές εκλογές για τις 7 Σεπτεμβρίου, έξι εβδομάδες μετά την ανατροπή της πρώην ηγέτιδας του κόμματος Τζούλια Γκίλαρντ στις εσωκομματικές εκλογές, τερματίζοντας μία πολυκύμαντη τριετή θητεία των Εργατικών στην εξουσία.

Ο Ρούντ ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών με ηλεκτρονικό μήνυμα στους οπαδούς του κόμματος.

Η κυβέρνηση του Ρουντ ενδέχεται να πέσει εάν απολέσει έστω και μία έδρα στο Κοινοβούλιο. Σήμερα η κυβέρνησή του διαθέτει 71 έδρες (από τις 150) στο Σώμα, με την αντιπολίτευση να έχει 72, τους πράσινους μία και έξι ανεξάρτητους από όλες τις παρατάξεις.

Ο Ρουντ, που είχε χάσει τις εσωκομματικές εκλογές του κεντροαριστερού κόμματός του τον Ιούνιο του 2010, έχτισε έκτοτε μία δημοφιλή εικόνα, επιτελώντας μία εντυπωσιακή πολιτική επιστροφή.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, ο επικρατέστερος για νίκη στις εκλογές παραμένει ακόμη ο συντηρητικός ηγέτης Τόνι Άμποτ.

Οι συντηρητικοί του Άμποτ έχουν υποσχεθεί πως μόλις επανέλθουν στην εξουσία θα καταργήσουν τον φόρο 30% επί των κερδών από τον άνθρακα, τα μέταλλα, ή την εξώρυξη, όπως και την φορολογία 24,15 δολαρίων Αυστραλίας ανά τόννο άνθρακα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ