Κλείνει και το γραφείο EOT στο Σίδνεϊ

Με την κατάργηση της έδρας των γραφείων σε έξι χώρες, με το άνοιγμα νέων γραφείων σε τέσσερις άλλες χώρες και με τον επανακαθορισμό της περιοχής τοπικής αρμοδιότητας ορισμένων εκ των υφιστάμενων γραφείων αλλάζει ο χάρτης των γραφείων εξωτερικού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς που φέρνει το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, τα γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ μειώνονται από 19 σε 17. Ειδικότερα, καταργούνται τα γραφεία στο Βέλγιο με έδρα τις Βρυξέλλες και επιπλέον αρμοδιότητα σε Λουξεμβούργο και Βουλγαρία με έδρα τη Σόφια, στην Ισπανία με έδρα τη Μαδρίτη και επιπλέον αρμοδιότητα σε Πορτογαλία και Νότιο Αμερική, στην Αυστραλία με έδρα το Σίδνεϊ και επιπλέον αρμοδιότητα σε Νέα Ζηλανδία, στην Τσεχία με έδρα την Πράγα και επιπλέον αρμοδιότητα σε Σλοβακία και Πολωνία και στην Ιαπωνία με έδρα το Τόκιο και επιπλέον αρμοδιότητα σε Κορέα. Νέα γραφεία ιδρύονται στη Σερβία με έδρα το Βελιγράδι και επιπλέον αρμοδιότητα σε Κροατία και Σλοβενία, στην Τουρκία με έδρα την Κωνσταντινούπολη, στην Πολωνία με έδρα τη Βαρσοβία και επιπλέον αρμοδιότητα σε Τσεχία και Σλοβακία και στη Βραζιλία με έδρα το Σάο Πάολο με αρμοδιότητα στις αγορές της Νότιας Αμερικής.

Ο χάρτης των γραφείων του ΕΟΤ συμπληρώνεται με το γραφείο της Βρετανίας και Ιρλανδίας, των ΗΠΑ με αρμοδιότητα στη Βόρειο Αμερική, της Γερμανίας, της Αυστρίας με επιπλέον αρμοδιότητα σε Ουγγαρία, της Ιταλίας, της Γαλλίας με επιπλέον αρμοδιότητα σε Πορτογαλία και Ισπανία, της Ρωσίας με αρμοδιότητα στα κράτη που προήλθαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης (εκτός Βαλτικής), της Ολλανδίας με επιπλέον αρμοδιότητα σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο, της Σκανδιναβίας με αρμοδιότητα σε Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία και Βαλτική, της Ρουμανίας με επιπλέον αρμοδιότητα σε Βουλγαρία, της Κύπρου, της Κίνας και του Ισραήλ. Ετησίως υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί 1,5 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των γραφείων. Η εφάπαξ δαπάνη από την καταβολή πάσης φύσεως αποζημιώσεων λόγω της κατάργησης των γραφείων υπολογίζεται σε 818.000 ευρώ.