Κοντά στην έξοδο από την ύφεση η ευρωζώνη, σύμφωνα με οικονομικούς δείκτες

Αισιόδοξα ειναι τα τελευταία στοιχεία για την ευρωζώνη, που πιθανώς βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την ύφεση, σύμφωνα με έρευνες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Βάσει των ερευνών αυτών, που εκπονήθηκαν από τις εταιρείες Markit (βρετανική) και Sentix (γερμανική) καταγράφεται άνοδος της επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα, για πρώτη φορά τους τελευταίους 18 μήνες.

Ωστόσο, η δημοσίευση των στοιχείων αυτών, τα οποία αφορούν αφενός στον δείκτη υπευθύνων προμηθειών και αφετέρου σε έρευνα επενδυτικής εμπιστοσύνης που εκπονεί η Sentix συνέπεσαν, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο, με την ανακοίνωση μείωσης στις λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη, της τάξης του 0,5%, κατά το μήνα Ιούνιο. Το Μάιο η πτώση είχε διαμορφωθεί σε ποσοστιαίο επίπεδο σε 1,10%. Σε δωδεκάμηνη βάση, σύμφωνα με την Eurostat οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 0,9%.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών που εκπονεί η Markit διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 50,5 τον προηγούμενο μήνα έναντι 48,7 τον Ιούνιο, σπάζοντας έτσι για πρώτη φορά το επίπεδο ορόσημο των 50 μονάδων από τον Ιανουάριο του 2012. Επίπεδα ανώτερα των 50 μονάδων υποδηλώνουν αναπτυξιακές τάσεις.

Ο δείκτης θεσμικών επενδυτών που καταρτίζει η Sentix σημείωσε άνοδο για τέταρτο κατά σειρά μήνα, κατά 7,7%, διαμορφούμενος σε -4,9.

newsit.gr