Νορβηγία: Απορρίφθηκε το αίτημα του Μπράιβικ να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες

Το αίτημα του εξτρεμιστή της άκρας δεξιάς Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος είχε υποβάλει αίτηση για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Όσλο, απορρίφθηκε διότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το εκπαιδευτικό αυτό ίδρυμα.

«Το συμπέρασμα είναι ότι δεν διαθέτει τα αναγκαία προσόντα για να ενταχθεί σε έναν κύκλο σπουδών πολιτικής επιστήμης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όλε Πέτερ Ότερσεν, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Όσλο.

Ο Μπράιβικ, ο οποίος εκτίει αυτή τη στιγμή τη μέγιστη ποινή –21 χρόνια κάθειρξης με δυνατότητα να παραταθεί– επειδή στις 22 Ιουλίου 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους πυροδοτώντας αρχικά μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης του Όσλο και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ εναντίον συγκέντρωσης της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ούτεγια, είχε υποβάλει αίτηση στο πανεπιστήμιο για να ενταχθεί σε έναν κύκλο σπουδών στο πεδίο των πολιτικών επιστημών από το κελί του.

Η υποψηφιότητά του όμως, η οποία είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε μέλη του διδακτικού προσωπικού, δεν έγινε δεκτή. Σύμφωνα με τον Ότερσεν, του εστάλη ως είθισται μια τυποποιημένη επιστολή στην οποία του εξηγούνται οι λόγοι της απόρριψης αυτής.

Στη Νορβηγία τα πανεπιστήμια επιλέγουν τους υποψηφίους σπουδαστές τους με βάση τους βαθμούς στις εξετάσεις τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το επίπεδο του αριθμού εισακτέων ποικίλλει από έτος σε έτος.

Ο Μπράιβικ, 34 ετών σήμερα, είχε διακόψει την φοίτησή του στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά σύμφωνα με μια δικηγόρο του άρχισε να μελετά στη φυλακή για να βελτιώσει το επίπεδο της μόρφωσής του και να λάβει απολυτήριο.

Ο δράστης της μαζικής δολοφονίας «συγκεντρώνει μόρια για να μπορέσει να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Έχει μελετήσει μαθηματικά αυτό το καλοκαίρι και βεβαίως θα μελετήσει και άλλη ύλη για να φθάσει στο απαιτούμενο επίπεδο», είπε η δικηγόρος του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπράιβικ έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να συνεχίσει τον ιδεολογικό αγώνα εναντίον μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr