Ο Κυπριακός Τύπος, 6 Αυγούστου 2013

Η χθεσινή πολύωρη συνεδρία του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα του 18% των μετοχών της τράπεζας Κύπρου που ανήκουν σε ανασφάλιστους καταθέτες της κακής Λαικής, η νέα κατάθεση του Προέδρου του ΔΣ της Cyta Στάθη Κιττή ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών και ο θάνατος του 24χρονου από την Επισκοπή ενώ ψάρευε στην περιοχή του Λέιντις Μάιλς στη Λεμεσό είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Νομικό μπλέξιμο και κόντρες ελέγχου» γράφει στο κύριο της θέμα ότι αδιευκρίνιστο παραμένει το θέμα της εκπροσώπησης του 18% των μετοχών της τράπεζας Κύπρου που ανήκουν σε ανασφάλιστους καταθέτες της κακής Λαικής, η οποία έχει κρατικοποιηθεί, και μετά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας. Γράφει, επίσης, ότι Αναστασιάδης και Σαμαράς είχαν χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία ενόψει της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον με τον Πρόεδρο Ομπάμα την Πέμπτη. Αλλού, γράφει ότι εικοσιτετράχρονος από την Επισκοπή βρήκε τραγικό θάνατο από πνιγμό στη θαλάσσια περιοχή του Λέιντις Μάιλ στη Λεμεσό.

«Η Σημερινή» υπό τον κύριο τίτλο «Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας και γράφει ότι θα γίνουν συναντήσεις με τον Σύνδεσμο Καταθετών της Λαικής και τους νομικούς συμβούλους του, για να συζητηθούν οι επιλογές που είναι δυνατόν να βοηθήσουν, ώστε να αποκτήσουν διαχείριση των καταθέσεων τους οι κάτοχοι του 18%. Γράφει, επίσης, ότι ως ένα αρχικό πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας χαρακτηρίζεται η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί αύριο στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ και της Ελλάδας. Αλλού γράφει ότι νέο γύρο αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων προκαλεί το ενδεχόμενο αποκρατικοποιήσεων – μετοχοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Χρυσή τομή με συμβιβασμούς» γράφει στο κύριο του θέμα ότι τη φόρμουλα για αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στο ΔΣ της τράπεζας Κύπρου των καταθετών και άλλων πιστωτών της Λαικής τράπεζας, θα αναζητήσει η Κεντρική Τράπεζα ως Αρχή Εξυγίανσης. Αλλού γράφει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας –με εξαίρεση το 1974- τα ενεργά εγγεγραμμένα αυτοκίνητα όχι μόνο δεν αυξάνονται, όπως ήταν μέχρι τώρα η τάση, αλλά μειώνονται: Το 2013 τα οχήματα που είναι εγγεγραμμένα στα αρχεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, είναι κατά 6.510 λιγότερα απ’ ότι το 2012. Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι σήμερα και αύριο διεξάγεται ο πρώτος κύκλος άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Noble-Delek για το θέμα του τερματικού υγροποίησης.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «‘Τσουνάμι’ κατά ιδιωτικοποιήσεων» γράφει ότι με ένα βροντερό όχι, απάντησαν στις προθέσεις της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Γράφει, επίσης, ότι η Ελεωνόρα Νικολαίδου είναι και συνταξιούχος και «διπλοθεσίτης», αφού έχει διοριστεί πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις τ/κ περιούσιες, ενώ με μίσθωση υπηρεσιών ορίστηκε και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Φυσικό Αέριο. Αλλού γράφει ότι έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων για τον αριθμό των συμβασιούχων εκπαιδευτικών που ενδέχεται να μην επαναδιοριστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα σχολεία.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον κύριο τίτλο «Τοποθετώντας την Πάφο κάτω από μια οροφή» γράφει ότι η δημιουργία στην Πάφο του μεγαλύτερου Mall στην Κύπρο, το οποίο θα ανοίξει τον Οκτώβριο, αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας για την πόλη που κτυπήθηκε περισσότερο από την ανεργία. Γράφει, επίσης, ότι σύμφωνα με κάποιο νευροεπιστήμονα,  οι οργασμοί μπορούν να εξασκήσουν το μυαλό μας καλύτερα απ’ ότι ένα σταυρόλεξο ή ένα sudoku. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση εγκαταλείπει σχέδιο της προηγούμενης διακυβέρνησης για τη δημιουργία Αστυνομίας για την ευημερία των ζώων.

 

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” με κύριο τίτλο «Εμφαση στην ενέργεια» γράφει ότι στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθεί τις επόμενες μέρες ο τομέας της ενέργειας, ενώ η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε τρία μέτωπα με στόχο να «σπάσει» η ισχυρή εξάρτηση του νησιού  από εισαγόμενα καύσιμα. Αλλού γράφει ότι παρά την απογοήτευσή της για το ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατή η δημιουργία «Αστυνομίας Προστασίας Ζώων», εντούτοις η φιλοζωική οργάνωση «Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου» δεν χάνει τις ελπίδες της ότι μια τέτοια Αστυνομία θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο μέλλον. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία από τις χθεσινές διαδηλώσεις στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση των ετυμηγοριών για την υπόθεση “Εργκένεκον”.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΜΚ)